Ασπιρίνη: Η συχνή χρήση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αιμορραγία

Η συστηματική ανασκόπηση σε 164.225 άτομα, ηλικίας από 53 έως 74 ετών, από επιστήμονες του King’s College του Λονδίνου και του Νοσοκομείου του King’s College εξέτασε τα συνολικά αποτελέσματα σε ασθενείς, που δεν είχαν γνωστή καρδιαγγειακή νόσο.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι η ασπιρίνη, ενώ συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και άλλων καρδιαγγειακών συμβαμμάτων, οδήγησε σε αυξημένο κίνδυνο μεγάλης αιμορραγίας.

Είναι γνωστό ότι η ασπιρίνη μειώνει τους κινδύνους για όσους έχουν προηγουμένως υποστεί εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια, αλλά η απόδειξη του ρόλου της στην πρόληψη των καρδιαγγειακών συμβαμμάτων είναι αβέβαιη. Όμως παρά το γεγονός ότι συνήθως δεν συνταγογραφείται για “πρωτογενή πρόληψη”, δεκάδες χιλιάδες υγιείς άνθρωποι παίρνουν το φθηνό φάρμακο ούτως ή άλλως και, μάλιστα, σε καθημερινή βάση.

Στην ανασκόπηση η τακτική χρήση της ασπιρίνης συνδέθηκε με 11% μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως καρδιακές παθήσεις, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 250 ασθενείς θα έπρεπε να υποβληθούν σε θεραπεία με το φάρμακο για πέντε χρόνια, για να αποτρέψουν ένα μόνο καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Ωστόσο, όσοι από τους συμμετέχοντες πήραν ασπιρίνη, ήταν 43% πιο πιθανό να υποφέρουν από ένα σοβαρό επεισόδιο αιμορραγίας, σε σύγκριση με εκείνους που δεν χρησιμοποιούν το φάρμακο.

Ο επικεφαλής ερευνητής Dr Sean Zheng δήλωσε: “Αυτή η μελέτη καταδεικνύει ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία, που να συνιστούν τη χρήση της συνηθισμένης δόσης ασπιρίνης για την πρόληψη καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιαγγειακών θανάτων, σε άτομα χωρίς καρδιαγγειακή νόσο”.