Ασπιρίνη – Ασφαλής για όσους έπαθαν αιμορραγικό εγκεφαλικό, λέει το Lancet

Οι ασθενείς, που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, που προκαλείται από αιμορραγία στον εγκέφαλο, μπορούν με ασφάλεια να πάρουν ασπιρίνη, για να μειώσουν τον κίνδυνο μελλοντικών εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών προβλημάτων, σύμφωνα με νέα μελέτη, που δημοσίευσε το Lancet.

Μετά από κάποιες μελέτες, που έδειξαν ότι η ασπιρίνη οδήγησε σε αυξημένο κίνδυνο μεγάλης αιμορραγίας, οι γιατροί ήταν πολύ προσεκτικοί στις συστάσεις χορήγησής της, φοβούμενοι ότι θα μπορούσαν να κάνουν τις αιμορραγίες χειρότερες.

Ωστόσο τα νέα ευρήματα επισημαίνουν ότι, τελικά, δεν αυξάνει τον κίνδυνο νέων αιμορραγιών από τον εγκέφαλο και ότι μπορεί ακόμη και να τον μειώσει. Βέβαια οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Rutsam Salman, από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δεν παρέλειψαν να τονίσουν ότι οι νέες “έντονες ενδείξεις” χρειάζεται να επιβεβαιωθούν με περισσότερη έρευνα.

Ασφαλής υπό προϋποθέσεις

Η μελέτη συμπεριέλαβε 537 άτομα από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, που είχαν υποστεί αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ έπαιρναν φάρμακα για να σταματήσουν την πήξη του αίματος, συμπεριλαμβανομένων της ασπιρίνης, της διπυριδαμόλης ή της κλοπιδογρέλης.

Οι μισοί από τους ασθενείς επιλέχθηκαν τυχαία για να συνεχίσουν το φάρμακο τους (μετά από μια σύντομη παύση αμέσως μετά το εγκεφαλικό), ενώ οι άλλοι μισοί ειδοποιήθηκαν να σταματήσουν να το παίρνουν.

Κατά τη διάρκεια των πέντε ετών της μελέτης, 12 από αυτούς, που συνέχισαν να παίρνουν τα φάρμακα, υπέστησαν αιμορραγία από τον εγκέφαλο, σε σύγκριση με 23 από αυτούς που τα σταμάτησαν.

“Αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι είναι σωστό να κάνουν. Οι γιατροί, από την άλλη, διστάζουν να δώσουν ασπιρίνη ή φάρμακα που μοιάζουν με ασπιρίνη, σε άτομα που έπαθαν αυτό το είδος εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν παρέχουν καμία σύσταση, διότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία. Νομίζω ότι έχουμε επιβεβαιώσει την ασφάλεια με αυτά τα ευρήματα. Φαίνεται ότι η ασπιρίνη είναι αρκετά ασφαλής για χορήγηση”, εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για τα Εγκεφαλικά στο Μιλάνο.

 

 

 

αιμορραγίαεγκεφαλικό επεισόδιο