Ατμοσφαιρική ρύπανση: “Κόβει” μέχρι 7 μήνες από τις ζωές των παιδιών

Ο τοξικός αέρας, που αναπνέουν πάρα πολλά παιδιά, εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αφαιρεί μέχρι επτά μήνες από το προσδόκιμο ζωής τους.

Το “φορτίο θνησιμότητας” μιας ζωής σε τοξικό αέρα υπολογίστηκε για μια από τις μεγαλύτερες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου, το Μπέρμιγχαμ, από ομάδα ερευνητών του King’s College του Λονδίνου.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ένα 8χρονο παιδί, που ζει σήμερα σε μια πόλη όπως αυτή, με ατμοσφαιρική ρύπανση σε υψηλά επίπεδα, μπορεί να πεθάνει δύο έως επτά μήνες νωρίτερα. 

Ο αντίκτυπος θεωρήθηκε χειρότερος από κάποιες άλλες μεγάλες πόλεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τη μελέτη να διαπιστώνει μεγαλύτερη απώλεια προσδόκιμου ζωής στο Μπέρμιγχαμ από ό,τι στο Μάντσεστερ, για παράδειγμα.

Το ετήσιο κόστος επιβάρυνσης της υγείας από την ατμοσφαιρική ρύπανση ήταν μεταξύ £190 εκ. και £470 εκ.

Η μελέτη εξέτασε την συνδυασμένη επίδραση δύο ρύπων – των μικροσωματιδίων και του διοξειδίου του αζώτου – δύο από τις κύριες αιτίες κακής υγείας εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η Holly Billington, διευθύντρια του δικτύου UK100, δήλωσε: “Αυτή η έκθεση πρέπει να είναι μια κλήση αφύπνισης προς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον αόρατο δολοφόνο, ο οποίος μειώνει τις ζωές των παιδιών και προκαλεί προβλήματα υγείας σε χιλιάδες ενήλικες”.

Τον περασμένο Μάιο άλλη μελέτη είχε δείξει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει την ανάπτυξη των παιδιών.

 

ατμοσφαιρική ρύπανση