Ατοπική Δερματίτιδα: Κάτι παραπάνω από μια απλή δερματική πάθηση

Οι μεγάλες αλήθειες κρύβονται κάτω από την επιφάνεια και τα μεγάλα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται επιδερμικά

Tο ίδιο ακριβώς ισχύει και για την Ατοπική Δερματίτιδα. Η Ατοπική Δερματίτιδα αποτελεί μια μορφή εκζέματος από την οποία πάσχουν εκατομμύρια άντρες, γυναίκες αλλά και παιδιά παγκοσμίως. Το πρώτο πράγμα που ίσως έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε την Ατοπική Δερματίτιδα είναι το ορατό σημάδι στο δέρμα που συνοδεύεται από αίσθημα καύσου και κνησμού. Ωστόσο, μια γενικότερη διεργασία συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια του δέρματος.

Η μέτρια έως σοβαρή Ατοπική Δερματίτιδα δεν είναι μια απλή δερματική πάθηση

Πρόκειται για μια νόσο στην οποία συνήθως υπάρχουν παράγοντες κινδύνου που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τη λειτουργία του φραγμού του δέρματος. Μάλιστα, ακόμα και όταν το δέρμα φαίνεται χωρίς σημάδια ή εξανθήματα, από κάτω υπάρχει φλεγμονή που μπορεί να εξακολουθεί να είναι ενεργή και είναι συνήθως θέμα χρόνου η έξαρση να κάνει την εμφάνισή της.

O Jim, ένας ασθενής από το Ηνωμένο Βασίλειο που ζει με ατοπική δερματίτιδα αναφέρει ότι «Ακόμα και όταν το δέρμα μου είναι καθαρό και δεν φαίνονται σημάδια, εξακολουθεί και υπάρχει ένα κομμάτι μου που συνεχίζει και τρώει το μέσα μου. Φανταστείτε πως είναι να νιώθετε συνέχεια ότι περπατούν πάνω σας έντομα ή ότι έχετε φαγούρα και να μην μπορείτε να ξυστείτε σχεδόν σαν να είναι η φαγούρα κάτω από το δέρμα και παρόλο που ξύνεστε πολύ δεν μπορείτε να φτάσετε στο σημείο» (παρακολουθείστε την ιστορία του Jim στο atopicderma.gr).

Η ατοπική δερματίτιδα μπορεί να επηρεάσει διάφορες πτυχές της ζωής των ασθενών και μπορεί να τους εμποδίσει να κάνουν σχέδια για το μέλλον ή ακόμα και να συμμετάσχουν σε διάφορες δραστηριότητες.

«Το όνειρο μου ήταν να μπω στους ναυτοπροσκόπους, όπου ήταν πολλοί από τους φίλους μου, αλλά το πρόβλημα ήταν ότι φορούσαν λευκά πουκάμισα ως μέρος της στολής οπότε μετά από λίγο εμφανίζονταν λεκέδες αίματος στο πουκάμισό μου και οι άλλοι γελούσαν μαζί μου. Επίσης, τον χειμώνα, φορούσαν ένα ολόμαλλο πουλόβερ που μου έφερνε φαγούρα και ως ναυτοπρόσκοποι που ήμαστε έπρεπε να μπαίνουμε στο νερό, αλλά, δυστυχώς, το νερό της θάλασσας δημιουργούσε φλεγμονή στο δέρμα μου. Οπότε, τελικά δεν έγινα ένας ιδιαίτερα πετυχημένος ναυτοπρόσκοπος», τονίζει χαρακτηριστικά ο Jim στο atopicderma.gr.

Γεμάτη προκλήσεις η καθημερινότητα των ασθενών με μέτρια έως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα

Συχνά, η ατοπική δερματίτιδα απαιτεί καθημερινή θεραπευτική αντιμετώπιση, ώστε να τεθούν υπό έλεγχο ο κνησμός και τα εξανθήματα. Οι τοπικές θεραπείες μπορεί να βοηθήσουν τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν την έξαρση. Ωστόσο, οι ασθενείς πιθανόν να αισθανθούν ότι δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να κάνουν για να αποφύγουν την επανεμφάνιση μιας έξαρσης. Αυτή η κατάστασή τους μπορεί να τους προκαλέσει συμπτώματα έντονου άγχους και να επηρεάσει αρνητικά στην καθημερινότητά τους, όταν τους αποτρέπει από το να κάνουν πράγματα που τους αρέσουν.

«Σκέφτομαι πώς θα ήταν η ζωή μου χωρίς αυτή την κατάσταση: Σκέφτομαι τα αθλήματα που θα μπορούσα να χαίρομαι, σκέφτομαι τις διακοπές που θα μπορούσα να είχα πάει, χωρίς να πρέπει να ανησυχώ για το κλίμα της χώρας ή για το αν έχω πάρει αρκετές κρέμες μαζί μου ή αν χρειάζομαι βεβαίωση από τον γιατρό για να μη με σταματήσουν για έλεγχο με όλα αυτά τα φάρμακα που έχω στην τσάντα. Η ουσία είναι ότι, όταν κάτι σε έχει επηρεάσει σε όλη σου τη ζωή και επιδρά σε όλες τις πλευρές της σχεδόν γίνεται μέρος της ταυτότητας σου» τονίζει χαρακτηριστικά ο Jim στο atopicderma.gr.

Η καθημερινότητα των ασθενών με μέτρια ως σοβαρή ατοπική δερματίτιδα είναι σίγουρα γεμάτη προκλήσεις, ωστόσο μπορούν να βελτιώσουν την ζωή τους σημαντικά ακολουθώντας τις οδηγίες του ειδικού γιατρού και λαμβάνοντας την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Αν είστε λοιπόν ασθενής ή γνωρίζετε κάποιον που είναι τότε… Μην αντιμετωπίζετε το θέμα επιδερμικά. Ενημερωθείτε για την ατοπική δερματίτιδα στο atopicderma.gr

 

ατοπική δερματίτιδα