Αβοκάντο: τροφή για υγιές έντερο και όχι μόνο

Το αβοκάντο είναι μια πολύτιμη τροφή για τον οργανισμό. Η συστηματική κατανάλωσή του σύμφωνα με μελέτες, έχει ικανοποιητικά αποτελέσματα για το σύνολο της υγείας μας. Από τη διατήρηση της χοληστερόλης σε καλά επίπεδα μέχρι την καθαρή αναπνοή και πολλά πολλά ακόμη. 
 
Το αβοκάντο βοηθά τον οργανισμό να μείνει ενυδατωμένος καθώς είναι πλούσιο σε κάλιο. Κάπως έτσι κάνει και τα νεφρά να λειτουργούν πιο σωστά. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και καλά λιπαρά με αποτέλεσμα να μειώνει τα τριγλυκερίδια αλλά να ανεβάζει την καλή χοληστερόλη. Παράλληλα, το αβοκάντο είναι γνωστό για τις αντικαρκινικές του ιδιότητες, όπως και για το γεγονός ότι βοηθάει το ήπαρ και την όραση. Πιο πρόσφατες μελέτες, ωστόσο, έρχονται να μας πουν ότι η συστηματική κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να μας βοηθήσει το μικροβίωμα του οργανισμού, διατηρώντας το έντερο υγιές. 
 
Οι πιο πρόσφατες μελέτες που αναφέραμε νωρίτερα, λένε πως άτομα που κατανάλωσαν καθημερινά αβοκάντο για διάστημα 12 εβδομάδων, κατάφεραν να διορθώσουν το μικροβίωμά τους. Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη αφού από το μικροβίωμα του οργανισμού εξαρτάται η καλή υγεία του εντέρου. Το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή ένα έντερο που δεν λειτουργεί καλά έχει ως αποτέλεσμα την παχυσαρκία, τη χρόνια κόπωση αλλά και πολλά πολλά ακόμα προβλήματα υγείας. Για τις ανάγκες της έρευνας, χρειάστηκε να εξεταστούν 163 παχύσαρκα άτομα, ένα μέρος των οποίων κλήθηκε να καταναλώνει καθημερινά για 12 εβδομάδες μια συγκεκριμένη ποικιλία αβοκάντο ενώ από τα υπόλοιπα άτομα κάτι τέτοιο δεν ζητήθηκε. Μετά το τέλος των 12 εβδομάδων, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που κατανάλωναν αβοκάντο καθημερινά παρουσίασαν θεαματικά θετική αλλαγή στο μικροβίωμά τους και καλύτερη εντερική λειτουργία. Αξίζει να σημειώσουμε, ότι το κακό μικροβίωμα του οργανισμού δεν έχει αντίκτυπο μόνο στην εντερική λειτουργία. Πολλές άλλες παθήσεις μπορούν να προκύψουν από αυτό, όπως: ο διαβήτης τύπου 2, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, η κοιλιοκάκη, το έκζεμα και η ατοπική δερματίτιδα, η αρθρίτιδα, η παχυσαρκία. 
Οι τρόποι για να εντάξεις το αβοκάντο στην καθημερινότητά σου δεν έχουν τέλος. Εξαιρετική τροφή για πρωινό αφού θα σου χαρίσει ενέργεια για το σύνολο της μέρας, σπουδαίο ορεκτικό και ελαφρύ γεύμα για το βράδυ!
μικροβίωμα του εντέρουμικροβίωμααβοκάντο