Αυξάνονται τα εγκεφαλικά στους νέους ενήλικες. Τι φταίει

Τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι συχνότερα στους ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω. Όμως το ποσοστό τους μεταξύ των νεότερων ενηλίκων αυξήθηκε σταθερά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ακόμη και όταν η συνολική επίπτωση του εγκεφαλικού επεισοδίου είχε μειωθεί.

Έρευνες, που παρουσιάστηκαν αυτή την εβδομάδα στο Διεθνές Συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για τα Εγκεφαλικά στη Χονολουλού, προσπάθησαν να προσδιορίσουν γιατί. Τα ευρήματα δείχνουν ότι η αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου όσο το δυνατόν νωρίτερα μπορεί να είναι κρίσιμη για την αντιστροφή της τάσης.

Σε μία από αυτές τις μελέτες οι ερευνητές σύγκριναν τους “παραδοσιακούς” παράγοντες κινδύνου για τα εγκεφαλικά επεισόδια, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η υψηλή χοληστερόλη μεταξύ ανθρώπων που υπέστησαν εγκεφαλικό και επιβίωσαν και ανθρώπων, οι οποίοι δεν είχαν πάθει κάποιο επεισόδιο.

Διαπίστωσαν ότι οι πιθανότητες εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου αυξήθηκαν σημαντικά μετά την ηλικία των 20 ετών, αλλά μόνο εάν οι νέοι ενήλικες είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση ή περισσότερους από έναν παράγοντες κινδύνου. Οι πιθανότητες αυξήθηκαν σημαντικά κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες της ζωής.

Η ύπαρξη ενός παράγοντα κινδύνου αύξησε σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου μεταξύ των ατόμων ηλικίας 30 και 40 ετών, σύμφωνα με τη μελέτη. Ο κίνδυνος στην ηλικία αυτή βρέθηκε να είναι 10 φορές μεγαλύτερος, εάν ο ασθενής είχε τουλάχιστον δύο παράγοντες κινδύνου.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι γιατροί πρέπει να είναι πιο ευαισθητοποιημένοι με τους νεότερους ασθενείς για τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, δήλωσε η Dr Sharon Poisson, επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης και αναπληρώτρια καθηγήτρια νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο.

“Οι άνθρωποι στα 20 και στα 30 τους δεν σκέφτονται συνήθως ότι η υπέρταση ή ο διαβήτης είναι καταστάσεις, που πρέπει να τους ανησυχούν, αλλά πραγματικά έχουν αντίκτυπο στον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου”, ανέφερε.