Αυτισμός: Ο έλεγχος να αρχίζει στο 1ο έτος της ηλικίας

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ήταν δυνατή η διάγνωση της διαταραχής του φάσματος του αυτισμού (ASD) με ακρίβεια 84% στην ηλικία των 14 μηνών.

Το εύρημα προσφέρει ελπίδα για την έναρξη θεραπευτικών παρεμβάσεων νωρίτερα – συνήθως η διάγνωση γίνεται στην ηλικία των 3-4 ετών ή και αργότερα.

Τα νέα στοιχεία δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Pediatrics από ερευνητές του Πανεπιστημίου της California – San Diego, οι οποίοι εξέτασαν 1.269 μικρά παιδιά με και χωρίς ASD, που έλαβαν την πρώτη διαγνωστική τους αξιολόγηση μεταξύ 13 και 36 μηνών και αξιολογήθηκαν τουλάχιστον άλλη μια φορά στη συνέχεια.

Από τα 400 παιδιά, που είχαν αρχικά οριστεί ως άτομα με ASD, τα 336 διατήρησαν αυτή τη διάγνωση στην τελική τους αξιολόγηση. Στο 16%, που αυτό δεν συνέβη, διαπιστώθηκε ότι η πλειοψηφία είχε διαφορετικό αναπτυξιακό πρόβλημα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Karen Pierce, Ph.D., καθηγήτρια νευροεπιστημών και διευθύντρια στο UC San Diego Autism Center of Excellence, διαπίστωσαν ότι η ταχεία εξέλιξη της ομιλίας, του περπατήματος και της αλληλεπίδρασης, που συνήθως συμβαίνουν στα πρώτα γενέθλια του παιδιού, δίνει την ευκαιρία να εντοπιστούν τα παιδιά, που έχουν διαφορετική πρόοδο.

Προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι η έναρξη της θεραπείας νωρίς, έχει οφέλη για το παιδί. Έγκαιρη διάγνωση σημαίνει έγκαιρη παρέμβαση και έγκαιρη θεραπεία.

“Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει την τεράστια ικανότητα να αναδιαμορφώνεται, ιδιαίτερα κατά τα πρώτα χρόνια μετά τη γέννηση. Τα νέα ευρήματα μπορούν να δώσουν νέες ευκαιρίες για να εξετάσουμε εάν και πώς οι θεραπείες, που ξεκινούν σε αυτή τη νεαρή ηλικία, σχετίζονται με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στα παιδιά με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού”, επεσήμαναν οι ερευνητές.

Ο αυτισμός δεν έχει θεραπεία και το στοίχημα για τους γιατρούς είναι να ελέγχουν τα συμπτώματα και να αυξάνουν, όσο γίνεται, την ικανότητα του παιδιού να λειτουργεί κοινωνικά και εκπαιδευτικά, όσο καλύτερα γίνεται.

“Αυτή η καθυστερημένη ηλικία ανίχνευσης είναι μια χαμένη ευκαιρία, δεδομένου του επιταχυνόμενου ρυθμού ανάπτυξης του εγκεφάλου, που συμβαίνει μεταξύ της γέννησης και της ηλικίας των 3 έως 4 ετών.

Οι μήνες, που περικλείουν τα πρώτα γενέθλια, είναι ένας αξιοσημείωτος χρόνος για την ανάπτυξη ενός μικρού παιδιού – σε αυτή την ηλικία τα μικρά παιδιά μαθαίνουν να περπατούν, να λένε τις πρώτες τους λέξεις και να συμμετέχουν σε μια σειρά συμπεριφορών κοινωνικής προσοχής, όπως το να δείχνουν αντικείμενα σε άλλους”, αναφέρει η δημοσίευση.