Μπορεί η ΧΑΠ να προκαλέσει μυϊκή αδυναμία;

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι πιο πιθανό να προκαλεί εικόνες δύσπνοιας παρά αδύναμους μυς, αλλά μπορεί επίσης η ΧΑΠ να προκαλέσει μυϊκή αδυναμία;

Η έρευνα φαίνεται να δείχνει συσχέτιση. Θα μπορούσε όμως η μυϊκή αδυναμία να είναι ένα σχετικό πρόβλημα ή η μυϊκή αδυναμία προκαλείται από την ίδια τη ΧΑΠ;

Η ΧΑΠ είναι μια αρκετά συχνή πάθηση που επηρεάζει τους πνεύμονες και τις διόδους του αέρα. Περιλαμβάνει εμφύσημα και χρόνια βρογχίτιδα και προκαλείται συχνότερα από το κάπνισμα, αν και όχι αποκλειστικά. Πολλοί άνθρωποι που ζουν με ΧΑΠ δεν έχουν καπνίσει ποτέ.  Επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, ενώ βλάπτει τους πνεύμονες και τις διόδους αέρα, γεγονός που επιτρέπει τη ροή λιγότερου αέρα και καθιστά δυσκολότερη την αναπνοή.

Το να μην καπνίζετε είναι ο ευκολότερος τρόπος πρόληψης της ΧΑΠ και παρόλο που δεν υπάρχει θεραπεία, τα φάρμακα και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να μειώσουν την πρόοδο και τα συμπτώματά της. Η δυσκολία στην αναπνοή, ωστόσο, δεν είναι το μόνο σύμπτωμα που μπορεί να αντιμετωπίσετε. Για πολλούς ανθρώπους, η μυϊκή αδυναμία φαίνεται να συμβαδίζει με τη ΧΑΠ.

Γενικά, ο βαθμός μυϊκής αδυναμίας που μπορεί να εμφανίσετε σχετίζεται με τη σοβαρότητα της νόσου. Η ΧΑΠ επηρεάζει τους αναπνευστικούς μύες, συμπεριλαμβανομένου του διαφράγματος και των μεσοπλεύριων μυών του θώρακα, αλλά φαίνεται επίσης να επηρεάζει τους σκελετικούς μύες που διέπουν την κινητικότητα των αρθρώσεων στο άνω και κάτω μέρος του σώματος.

Τα άτομα που ζουν με ΧΑΠ έχουν πολλά συμπτώματα, όπως:

  • δυσκολία αναπνοής
  • συριγμός
  • επίμονος βήχας
  • κούραση

Ένα από τα κύρια παράπονα είναι η μυϊκή αδυναμία, που συχνά αναφέρεται ως κόπωση και γενική έλλειψη αντοχής σε άτομα που ζουν με ΧΑΠ.

Η αιτία της αποδυνάμωσης των μυών και της απώλειας μυϊκής μάζας που σχετίζεται με τη ΧΑΠ είναι πολύπλοκη καθώς η μυϊκή δυσλειτουργία εμφανίζεται σε διάφορες μορφές και αιτίες.

Αν και κάποια απώλεια μυών μπορεί να προκληθεί από μείωση της φυσικής δραστηριότητας λόγω διάγνωσης ΧΑΠ, κάποια μυϊκή απώλεια μπορεί να οφείλεται στην προχωρημένη ηλικία του ατόμου που ζει με ΧΑΠ. Μερικά θα μπορούσαν να αποδοθούν σε άλλες πτυχές της ίδιας της νόσου.

Οι διάφοροι βαθμοί και οι αιτίες της μυϊκής απώλειας είναι τόσο διαφορετικές όσο και τα ίδια τα άτομα. Η πιθανότητα είναι κάθε άτομο να έχει έναν μοναδικό συνδυασμό ακριβών αιτιών.

Φαίνεται, ωστόσο, ότι οι παράγοντες που συμβάλλουν περιλαμβάνουν:

  • την εξέλιξη της ΧΑΠ
  • ηλικία
  • μειωμένη ικανότητα οξυγόνωσης των μυϊκών ινών
  • συννοσηρότητα συνοδών καταστάσεων όπως καρδιοπάθεια, διαβήτης ή καρκίνος

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια είναι μια εκφυλιστική κατάσταση, αλλά εάν διατηρηθεί στην ήπια μορφή της, μπορεί να έχει μικρότερο αντίκτυπο στη ζωή, την υγεία και την κινητικότητά σας. Εάν δεν ελεγχθεί, η ΧΑΠ είναι πιθανό να οδηγήσει σε δυσκολία στην αναπνοή, απώλεια μυών, μειωμένη κινητικότητα και μειωμένη ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων.

Αν και επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για τη ΧΑΠ, ορισμένα εύκολα βήματα μπορούν να αυξήσουν σημαντικά το ποσοστό επιβίωσης και τη ζωή πιο ανεξάρτητη, υγιή και άνετη.

Το καλύτερο πρώτο βήμα που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να κόψει το κάπνισμα. Επίσης, μιλήστε με έναν γιατρό ή έναν ειδικό αποκατάστασης και σκεφτείτε την άσκηση ενδυνάμωσης και το περπάτημα για καρδιαγγειακή αντοχή. Αυτές οι στρατηγικές μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής σας.

ΧΑΠfront-stories