Μπορεί η ευλογιά των πιθήκων να επιβιώσει σε επιφάνειες;

Μια έρευνα του CDC (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων)  εξέτασε οικιακές επιφάνειες στο σπίτι δύο ατόμων που είχαν μολυνθεί από ευλογιά πιθήκων (MPV).

Χρησιμοποιώντας δοκιμές PCR, ο οργανισμός διαπίστωσε ότι πάνω από το 70% των επιφανειών που δοκιμάστηκαν ήταν μολυσμένες με τον ιό.

Ωστόσο, κανένας από τους ιούς που ανιχνεύθηκαν δεν μπόρεσε να καλλιεργηθεί.

Οι ερευνητές εξέτασαν κοινές οικιακές επιφάνειες

Το Υπουργείο Υγείας της Κομητείας Σολτ Λέικ ανέφερε δύο περιπτώσεις ευλογιάς πιθήκων που σχετίζονται με ταξίδια σε πραγματικό χρόνο, επιβεβαιωμένες με PCR, στο Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών της Γιούτα (UDHHS).

Τα δύο μολυσμένα άτομα ζούσαν μαζί με κανέναν άλλο συγκάτοικο και είχαν απομονωθεί στο σπίτι για 20 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή δειγματοληψίας.

Και οι δύο εμφάνισαν συμπτώματα όπως κόπωση και πόνους στο σώμα, οκτώ ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Οι κάτοικοι περιέγραψαν επίσης αυστηρές δραστηριότητες καθαρισμού και απολύμανσης στο σπίτι που έκαναν κατά τη διάρκεια της ασθένειάς τους και όπου πέρασαν σημαντικό χρόνο ενώ ήταν άρρωστοι.

Από 30 δείγματα, 21 (70 τοις εκατό) βρέθηκαν θετικά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από πορώδη αντικείμενα όπως υφασμάτινα έπιπλα και κουβέρτες. Κανένα από τα δείγματα δεν περιείχε ζωντανό ιό.

«Η αδυναμία ανίχνευσης βιώσιμου ιού υποδηλώνει ότι η βιωσιμότητα του ιού μπορεί να έχει αποσυντεθεί με την πάροδο του χρόνου ή μέσω χημικής ή περιβαλλοντικής αδρανοποίησης» όπως αναφέρεται στη μελέτη.

Οι συνέπειες αυτών των ευρημάτων είναι «ασαφείς»

Ο Δρ Eric Cioè-Peña , διευθυντής Παγκόσμιας υγείας για το Northwell Health στη Νέα Υόρκη είπε  ότι η επίπτωση αυτών των ευρημάτων είναι «ασαφής».  «Αλλά σίγουρα [είναι] λόγος ανησυχίας και για αυξημένη καθαριότητα μεταξύ των νοικοκυριών όπου υπάρχει θετική απομόνωση κρουσμάτων», είπε.

Ο Πένια τόνισε ότι είναι συνετό να περιοριστεί η επαφή σε κοινόχρηστους χώρους για τις τρεις έως τέσσερις εβδομάδες που οι άνθρωποι είναι μολυσματικοί.

Ο Peña δεν πιστεύει ότι αυτές οι πληροφορίες σημαίνει ότι απαιτείται εκτεταμένη απολύμανση επιφανειών για τον έλεγχο της επιδημίας.

«Δεν νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να μεταφραστεί σε αυξημένη απολύμανση των δημόσιων χώρων επειδή δεν έχουμε δει την ευλογιά των πιθήκων να εξαπλώνεται μέσω περιστασιακής επαφής», είπε. «Πράγμα που δείχνει ότι δεν επαρκεί ο ιός ή ο ζωντανός ιός για να οδηγήσει σε μετάδοση».

Αλλάζουν αυτές οι πληροφορίες τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε το MPV; 

Ο Peña είπε ότι πιστεύει ότι τα ευρήματα δεν αλλάζουν τίποτα σχετικά με την τρέχουσα επιδημία MPV.

«Νομίζω ότι δείχνει ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μολύνει τις επιφάνειες σε σπίτια όπου οι άνθρωποι μοιράζονται χώρους», είπε. «Το αν αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μολύνσεις είναι ακόμα προς συζήτηση».

Ο Peña είπε ότι αυτό συμβαίνει επειδή ο ιός πρέπει να είναι «βιώσιμος ή ζωντανός» για να μεταδοθεί και σε επαρκή ποσότητα για να προκαλέσει μόλυνση.

«Το ποσοστό μετάδοσης μεταξύ των μελών του νοικοκυριού εξακολουθεί να είναι κάτω από 10% εάν αυτά τα μέλη του νοικοκυριού δεν έχουν στενή επαφή», σημείωσε ο Peña.

front-storiesευλογιά των πιθήκων