Μπορεί η γενετική να επηρεάσει τη θεραπεία της ψυχικής υγείας;

Η κατάθλιψη μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή,  ψυχοθεραπεία και άλλες παρεμβάσεις όπως η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) . Σε ορισμένα άτομα μπορεί να συνταγογραφηθεί συνδυασμός θεραπειών.

Τα γονίδιά σας μπορεί να επηρεάσουν το πόσο καλά λειτουργεί μια συγκεκριμένη θεραπεία για εσάς. Για παράδειγμα, η έρευνα έχει δείξει ότι ορισμένα γονίδια μπορεί να επηρεάσουν το πόσο καλά το σώμα σας απορροφά, χρησιμοποιεί και εκκρίνει αλκοόλ και φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

Πολλά γονίδια είναι γνωστό ότι επηρεάζουν το μεταβολισμό των φαρμάκων, αλλά τα αποτελέσματα από αυτές τις μελέτες ενδιαφέρουν πρωτίστως τους γιατρούς και τους ερευνητές.   Ενώ ορισμένα κιτ γονιδιωματικών δοκιμών των καταναλωτών παρέχουν πληροφορίες για θέματα όπως ο μεταβολισμός των φαρμάκων, ο γονιδιωματικός έλεγχος δεν είναι το ίδιο με τον γενετικό έλεγχο.

Επιπλέον, οι γιατροί και οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πλήρως πόσο χρήσιμες μπορεί να είναι αυτές οι πληροφορίες για τους καταναλωτές. Μιλήστε με το γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε τις πληροφορίες για την υγεία του γονιδιώματος για να λάβετε αποφάσεις σχετικά με την υγειονομική σας περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας κατάθλιψης.

Απαιτείται πρόσθετη έρευνα για να κατανοηθεί τι σημαίνουν τα ευρήματα από γενετικές μελέτες για τα αντικαταθλιπτικά καθώς και άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κατάθλιψης.

Εκτός από τους γενετικούς παράγοντες, εάν έχετε διαγνωστεί με κατάθλιψη και προσπαθείτε να αποφασίσετε για μια θεραπεία , έχετε κατά νου ότι η διαδικασία μπορεί να πάρει χρόνο. Μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε περισσότερους από έναν τύπους θεραπείας πριν βρείτε τη σωστή εφαρμογή. Ίσως χρειαστεί ακόμη και να προσαρμόσετε ή να αλλάξετε το σχέδιο θεραπείας σας με την πάροδο του χρόνου.

Πριν ξεκινήσετε ένα φάρμακο για την κατάθλιψη, ενημερώστε τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για τυχόν φάρμακα, βιταμίνες ή φυτικά φάρμακα που παίρνετε ήδη. Αυτά τα προϊόντα μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τα αντικαταθλιπτικά και να επηρεάσουν το πόσο καλά λειτουργούν ή ακόμη και να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες.

Καθώς δοκιμάζετε διαφορετικές προσεγγίσεις, μείνετε σε επαφή με τον γιατρό σας και την ομάδα φροντίδας ψυχικής υγείας σας. Φροντίστε να τους ενημερώσετε εάν εμφανίσετε παρενέργειες.

Μη γενετικές αιτίες κατάθλιψης 

Η γενετική είναι μία από τις πολλές πιθανές αιτίες της κατάθλιψης . Η γνώση των πιθανών αιτιών μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα την κατάθλιψη, αλλά να θυμάστε ότι η κατάθλιψη μπορεί επίσης να αναπτυχθεί απουσία σαφούς αιτίας και είναι δύσκολο να εντοπιστεί. Άλλοι γνωστοί παράγοντες που συμβάλλουν σε όλες τις μορφές κατάθλιψης και άλλες καταστάσεις ψυχικής υγείας περιλαμβάνουν:

  • Χημεία του εγκεφάλου: Τα  άτομα με κατάθλιψη μερικές φορές έχουν χαμηλότερα επίπεδα νευροδιαβιβαστών (χημικές ουσίες του εγκεφάλου που επηρεάζουν τη διάθεση και την ευεξία). Οι νευροδιαβιβαστές που διαθέτουν μπορεί να είναι αναποτελεσματικοί ή να λειτουργούν ανεπαρκώς.
  • Αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου:  Ο εγκέφαλος των ατόμων με κατάθλιψη μπορεί να είναι σωματικά και δομικά διαφορετικός από τον εγκέφαλο ατόμων που δεν πάσχουν από κατάθλιψη.
  • Ορμόνες:  Καταστάσεις όπως η εγκυμοσύνη, οι διαταραχές του θυρεοειδούς και η εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα ορμονών. Τα χαμηλά ή υψηλά επίπεδα ορμονών μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα κατάθλιψης, ιδιαίτερα σε κάποιον που είναι γενετικά επιρρεπής.
  • Ακραίο στρες:  Η καταθλιπτική κατάθλιψη ή η διαταραχή προσαρμογής με καταθλιπτική διάθεση, μπορεί να αναπτυχθεί σε κάποιον που βρίσκεται σε μια πολύ στρεσογόνα κατάσταση ή βιώνει τραύμα.

Η γενετική προδιάθεση για κατάθλιψη μπορεί να επιδεινώσει αυτούς τους παράγοντες και μπορεί να επηρεάσει το πότε κάποιος γίνεται κατάθλιψη καθώς και το πόσο μπορεί να διαρκέσουν τα συμπτώματα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η κατάθλιψη μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιονδήποτε—ακόμη και σε κάποιον που δεν έχει γενετική προδιάθεση και δεν είναι ευαίσθητος σε γνωστούς παράγοντες κινδύνου.

Ο εντοπισμός των σημείων της κατάθλιψης και η δυνατότητα να τα αναγνωρίσετε στον εαυτό σας και στους άλλους είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλίσετε ότι η πάθηση δεν θα περάσει χωρίς θεραπεία. 

κατάθλιψηαιτίες κατάθλιψηςγενετική και κατάθλιψη