Μπορεί η κατανάλωση κοτόπουλου, αυγών να οδηγήσει σε μόλυνση από τη γρίπη των πτηνών;

Υπάρχει φόβος ότι η θανατηφόρα επιδημία γρίπης των πτηνών θα μπορούσε να εξαπλωθεί και στους ανθρώπους. Αν και οι ειδικοί έχουν διαβεβαιώσει ότι οι άνθρωποι διατρέχουν χαμηλό κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες ότι είναι μόνο θέμα χρόνου έως ότου το ζήτημα γίνει άλλη μια παγκόσμια κρίση υγείας. 

Με βάση τα τελευταία στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η συνεχιζόμενη επιδημία γρίπης των πτηνών είναι η χειρότερη στην ιστορία των ΗΠΑ, αφού κατέγραψε περισσότερους από 49 εκατομμύρια θανάτους πτηνών σε 46 πολιτείες. Ο αριθμός των επηρεαζόμενων πολιτειών είναι υπερδιπλάσιος από τον αριθμό των πολιτειών που επηρεάστηκαν το 2015. 

Το CDC παρακολούθησε επίσης περισσότερα από 5.190 άτομα που εκτέθηκαν στον ιό της γρίπης των πτηνών, αλλά βρήκε μόνο ένα κρούσμα μετάδοσης από τον άνθρωπο . Ο ασθενής προσβλήθηκε από τον ιό μετά από άμεση έκθεση σε μολυσμένα πουλερικά. Έκτοτε έχει αναρρώσει από τα ήπια συμπτώματα που εμφάνισε από τη μόλυνση. 

Οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας υποστήριξαν ότι η γρίπη των πτηνών αποτελεί μικρή απειλή για τον άνθρωπο, καθώς ο ιός δεν μολύνει τους ανθρώπους παρά το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά μεταδοτικός στα πτηνά. Ωστόσο, η ιδέα ότι ο ιός δεν μπορούσε να εξαπλωθεί στους ανθρώπους αμφισβητήθηκε αφού το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) επιβεβαίωσε ότι ο ιός της γρίπης των πτηνών έχει ήδη εξαπλωθεί σε θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων των skunks, bobcats, ρακούν, λιοντάρια του βουνού, αλεπούδες, κογιότ, αρκούδες. , ποσούμ, ακόμη και δελφίνια και φώκιες. 

Την περασμένη εβδομάδα, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Tedros Adhanom Ghebreyesus αναφέρθηκε στο θέμα , λέγοντας ότι παρόλο που ο κίνδυνος για τους ανθρώπους παραμένει χαμηλός, «δεν μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα συνεχίσει να ισχύει».

Ο SARS-CoV-2, ο ιός που ευθύνεται για την πανδημία COVID-19, πιστεύεται ότι προήλθε από νυχτερίδες. Λόγω μεταλλάξεων, ο προηγουμένως ειδικός για ζώα ιός φέρεται να ανέπτυξε την ικανότητα να μολύνει ανθρώπους και να εξαπλώνεται αποτελεσματικά από άτομο σε άτομο, σύμφωνα με το Κολλέγιο Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου του Οχάιο . 

Παρά αυτή τη γνώση, οι επιστήμονες έχουν καθησυχάσει το κοινό ότι η γρίπη των πτηνών απέχει πολύ από το να πυροδοτήσει μια νέα πανδημία. Σύμφωνα με αυτούς, με λίγες σπάνιες εξαιρέσεις, ο ιός δεν έχει προκαλέσει αρκετά μεγάλη μετάδοση στους ανθρώπους ώστε να πυροδοτήσει ένα ξέσπασμα παρόμοιο με το COVID-19, ανέφερε  το CNN .

Αν και η μετάδοση από τον άνθρωπο είναι απίθανη, το CDC πρότεινε στους ανθρώπους να αποφεύγουν την άμεση επαφή με άγρια ​​πτηνά εν μέσω της επιδημίας . Συνιστάται το πλύσιμο των χεριών αφού αγγίξετε πουλιά ή ταΐστρες. 

Η κυβερνητική υπηρεσία με επίκεντρο την υγεία κατέστησε επίσης σαφές ότι η γρίπη των πτηνών δεν είναι τροφιμογενής ασθένεια. Είναι ασφαλές να τρώτε πουλερικά και αυγά, υπό τον όρο ότι τα χειρίζεστε και τα μαγειρεύετε σωστά. Αλλά στην εξαιρετικά απίθανη περίπτωση που κάποιος αρρωστήσει μετά την κατανάλωση κοτόπουλου, το CDC συνιστά να αναζητήσετε ιατρική θεραπεία αμέσως.