Μπορεί το φως του ήλιου να σας κάνει να πεινάτε περισσότερο (νέα έρευνα)

Νέα επιστημονική έρευνα ανακάλυψε ότι η ηλιοφάνεια μπορεί να κάνει τους άνδρες να αναζητήσουν τροφή αλλά και να αυξήσουν την πρόσληψη τροφής, ενώ παρόμοια ευρήματα δεν παρατηρήθηκαν στις γυναίκες.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα   The National Health and Nutrition,  υπογραμμίζει τη συσχέτιση μεταξύ της UVB – ενός από τους τύπους αόρατων υπεριωδών ακτίνων που προέρχονται από τον ήλιο – και των αυξημένων επιπέδων γκρελίνης «της ορμόνης της πείνας» στους άνδρες.

Η γρελίνη, είναι μια ορμόνη που διεγείρει την όρεξη, αυξάνει την πρόσληψη τροφής και προωθεί την αποθήκευση λίπους. Έχει επίσης βρεθεί ότι ρυθμίζει την ενέργεια, μειώνει τη δραστηριότητα των νεύρων και αποτρέπει την καταστροφή των μυών.

Ηλιοφάνεια, υγεία και αρρώστιες

Ο ρόλος της έκθεσης στον ήλιο και στην υπεριώδη ακτινοβολία στην ανθρώπινη υγεία είναι πολύπλοκος, αλλά είναι ένας αναγνωρισμένος παράγοντας κινδύνου για τη σοβαρότερη μορφή μελανώματος καρκίνου του δέρματο  την πρόωρη γήρανση και τον καταρράκτη.

Ωστόσο, η ηλιοφάνεια έχει επίσης αποδειχθεί ότι προστατεύει απόκαρδιακές ασθένειες, μειώνει την πίεση αίματος και απελευθερώνει ενδορφίνες που βελτιώνουν τη διάθεση . Οι ευεργετικές επιδράσεις του ήλιου συχνά αποδίδονται στη βιταμίνη D και τις αρνητικές συσχετίσεις της με την υπεριώδη ακτινοβολία UVB, αλλά μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι οι μηχανισμοί μπορεί να είναι πιο περίπλοκοι από αυτό.

Η νέα μελέτη, με επικεφαλής τον Δρ. Carmit Levy , αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Ανθρώπινης Μοριακής Γενετικής και Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ , έδειξε ότι το δέρμα έχει μεγάλη επίδραση στα ενεργειακά επίπεδα και υποδηλώνει ότι αυτό μπορεί να «οδηγήσει σε θεραπευτικές ευκαιρίες για θεραπείες με βάση το φύλο των ενδοκρινικών ασθενειών».

Διαφορετικές αντιδράσεις

Οι ερευνητές ανέλυσαν διατροφικά δεδομένα από περίπου 3.000 άτομα ηλικίας 25-64 ετών σε μια περίοδο 12 μηνών.  Σύμφωνα με τη μέση μηνιαία κατανάλωση ενέργειας των συμμετεχόντων, οι άνδρες τρώνε κατά μέσο όρο 300 kcal περισσότερες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, σε σύγκριση με τις γυναίκες των οποίων η πρόσληψη θερμίδων παρέμεινε πιο σταθερή (1.507 kcal έναντι 1.475 kcal).

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα πείραμα έκθεσης στον ήλιο για να κατανοήσουν τη διαφορά με περισσότερες λεπτομέρειες. Πέντε άνδρες και πέντε γυναίκες ηλικίας 18-55 ετών εκτέθηκαν σε UVB για 25 λεπτά, με τους ερευνητές να δειγματοληπτούν αίμα πριν και μετά την έκθεση και στη συνέχεια να το αναλύουν.

Η μελέτη έδειξε ότι η έκθεση άλλαξε τις πρωτεΐνες που σχετίζονται με το μεταβολισμό και ότι οι άνδρες και οι γυναίκες αντέδρασαν διαφορετικά.

Ο μηχανισμός

Σε μια άλλη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντίκια για να διερευνήσουν την έκθεση σε UVB. Για 10 εβδομάδες, 24 ποντίκια που είχαν μερικώς ξυριστεί εκτέθηκαν καθημερινά σε χαμηλά επίπεδα UVB. Τα ποντίκια εμφάνισαν παρόμοιες μεταβολικές πρωτεϊνικές αλλαγές φύλου με τους ανθρώπους. Τα αρσενικά ποντίκια αύξησαν την πρόσληψη τροφής και τη συμπεριφορά τους στην αναζήτηση τροφής.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα αρσενικά ποντίκια παρουσίασαν αυξημένη απελευθέρωση των ορμονών γκρελίνης μετά την έκθεση σε UVB, που απελευθερώθηκαν ειδικά από τα λιπώδη κύτταρα του δέρματος.

Αυτά τα ευρήματα επιβεβαιώθηκαν στο ανθρώπινο δέρμα – το ανδρικό δέρμα παρουσίασε αύξηση στην έκφραση της γκρελίνης μετά από έκθεση σε UVB για 5 ημέρες.

Σύμφωνα με την έρευνα, η βλάβη του DNA στα κύτταρα του δέρματος ήταν το έναυσμα για την απελευθέρωση της γκρελίνης μέσω της μεταγραφικής οδού p53. Είναι ενδιαφέρον ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτό το μονοπάτι μπλοκαρίστηκε από τα οιστρογόνα, τα οποία θα μπορούσαν να εξηγήσουν τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Ο Δρ Mir Ali , βαριατρικός χειρουργός και ιατρικός διευθυντής του MemorialCare Surgical Weight Loss Center στο Orange Coast Medical Center, CA, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, μίλησε στο Medical News Today για τα ευρήματα.

«Οι διαφορές μεταξύ των φύλων είναι πολύ συχνές όταν πρόκειται για ορμόνες και μεταβολικές αλλαγές. Άνδρες και γυναίκες έχουν διαφορετικές ορμονικές αποκρίσεις σε πολλούς διαφορετικούς τύπους πυροδοτήσεων και η υποκείμενη ορμονική ισορροπία είναι επίσης διαφορετική», είπε.

Μελλοντική έρευνα

Ενώ η μελέτη έχει βρει έναν πιθανό μηχανισμό πίσω από το πώς οι ακτίνες UVB μπορούν να επηρεάσουν τον μεταβολισμό των ορμονών σε άνδρες και γυναίκες και πώς αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε αύξηση της γκρελίνης στα ποντίκια, οι ερευνητές απέχουν πολύ από το να ισχυριστούν ότι η έκθεση στο ηλιακό φως θα οδηγήσει σε αύξηση βάρους στους ανθρώπους.

Ο Δρ Άλι προειδοποίησε ότι «η ηλικία, η γενετική προδιάθεση, το επίπεδο δραστηριότητας και οι ταυτόχρονες καταστάσεις υγείας επηρεάζουν την ορμονική έκκριση» και συμβούλεψε ότι «απαιτείται πολύ περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις πληροφορίες για να βοηθήσουμε κάποιον να αποκτήσει και να διατηρήσει ένα υγιές βάρος».

Ωστόσο, αυτή η έρευνα δείχνει ξεκάθαρα ότι οι άνδρες και οι γυναίκες ανταποκρίνονται διαφορετικά στις εποχιακές αλλαγές που μπορούν να αλλάξουν σημαντικά τον μεταβολισμό τους.

front-storiesγρελίνηορμόνη πείναςηλιοφάνεια