Μπορεί το κολλαγόνο να βοηθήσει το δέρμα και τις αρθρώσεις;

Το κολλαγόνο είναι η πιο άφθονη πρωτεΐνη στο ανθρώπινο σώμα. Είναι μέρος του ικριώματος που διατηρεί την ελαστικότητα στο δέρμα και υποστηρίζει τον χόνδρο που δρα σαν «αμορτισέρ» στις αρθρώσεις. Καθώς μεγαλώνετε, αυτή η ινώδης πρωτεΐνη είναι πολύ λιγότερο άφθονη.

Τα αποτελέσματα της απώλειας κολλαγόνου που σχετίζονται με την ηλικία είναι προφανή. Το δέρμα χάνει την λάμψη του, χαλαρώνει και χαράσσεται με λεπτές γραμμές και ρυτίδες. Οι αρθρώσεις φθείρονται και γίνονται πιο επιρρεπείς σε νόσο των αρθρώσεων και τραυματισμούς.

Οι προσπάθειές μας να αποκαταστήσουμε το χαμένο κολλαγόνο και να ανακτήσουμε έναν πιο νεανικό δέρμα και οι πιο υγιείς αρθρώσεις έχουν μετατρέψει τα συμπληρώματα κολλαγόνου σε μια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων. Είναι όμως αυτά τα συμπληρώματα πράγματι μια πηγή νεότητας;

Κολλαγόνο για το δέρμα

Το φυσικό κολλαγόνο διατηρεί το δέρμα μας φρέσκο, σφικτό και νεανικό. Μπορεί το είδος του κολλαγόνου που έρχεται σε ένα μπουκάλι να κάνει το ίδιο; «Εάν είχατε κάνει αυτήν την ερώτηση πριν από 3 ή 4 χρόνια, θα ακουγόταν παράλογη», αναφέρει ο Nazanin Saedi, MD, αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής του Jefferson Laser Surgery and Cosmetic Dermatology Center στη Φιλαδέλφεια.

«Καθώς όμως προκύπτουν όλο και περισσότερα δεδομένα και τα συμπληρώματα κολλαγόνου γίνονται όλο και πιο δημοφιλή, οι ερευνητές παρατηρούν πραγματική βελτίωση στην ποιότητα του δέρματος».

Το κολλαγόνο ενεργοποιεί κύτταρα που ονομάζονται ινοβλάστες  και βρίσκονται στο δέρμα, τα οποία ενεργοποιούν την παραγωγή κολλαγόνου, καθώς και την ελαστίνη, μια πρωτεΐνη που κάνει το δέρμα πιο ελαστικό. Σε μελέτες, άτομα που έλαβαν κολλαγόνο για λίγους μήνες παρατήρησαν κάποιες βελτιώσεις στις ρυτίδες και την ξηρότητα του δέρματος.

Κολλαγόνο για τις αρθρώσεις

Το κολλαγόνο συνιστά τον αρθρικό χόνδρο, τον ιστό που καλύπτει τα άκρα των οστών στις αρθρώσεις και τους επιτρέπει να κινούνται ομαλά μεταξύ τους, σαν καλοδουλεμένο ρουλεμάν. «Επειδή ο χόνδρος επιδεινώνεται στην οστεοαρθρίτιδα, θεωρείται πως ένα συμπλήρωμα όπως το κολλαγόνο, θα συμβάλλει στην αναδόμηση του χόνδρου», αναφέρει η Nancy E. Lane, MD, διακεκριμένη καθηγήτρια ιατρικής, ρευματολογίας και γήρανσης στο Πανεπιστήμιο του Καλιφόρνια, Ντέιβις.

Υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία που αναδεικνύουν την ευεργετική δράση του κολλαγόνου στην αρθρίτιδα. Πολλές από τις μελέτες που έχουν γίνει δεν ήταν ικανοποιητικά σχεδιασμένες ενώ ακόμη και καλύτερα σχεδιασμένες μελέτες δεν επιβεβαίωσαν ότι αυτά τα συμπληρώματα μείωσαν την απώλεια χόνδρου ή μείωσαν τον πόνο από την αρθρίτιδα.

«Τα συμπληρώματα κολλαγόνου δεν θα βλάψουν εάν θέλετε να τα δοκιμάσετε» αναφέρει η Lane.

«Δεν πρόκειται όμως να αποτρέψει την επιδείνωση της άρθρωσης . Μπορείτε να επωφεληθείτε περισσότερο από τη φυσική θεραπεία και ασκήσεις όπως το περπάτημα και το κολύμπι για να ενισχύσετε τους μυς γύρω από την άρθρωση, καθώς και από τοπικά μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα ( ΜΣΑΦ ) για την ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής».

Τύποι κολλαγόνου

Το σώμα μας αποτελείται από 16 τύπους κολλαγόνου. Τα περισσότερα είναι τύπου I, II ή III. Ο τύπος Ι είναι στο δέρμα, στους τένοντες και στα οστά. Ο τύπος II βρίσκεται σε χόνδρο. Ο τύπος III βρίσκεται στο δέρμα και στους μύες.

Τα συμπληρώματα κολλαγόνου διατίθενται σε διάφορες μορφές, αναλόγως τον τρόπο παρασκευής τους. Αυτά περιλαμβάνουν ζελατίνη, υδρολυμένη και μετουσιωμένη.

Το κολλαγόνο που χρησιμοποιείται στα συμπληρώματα προέρχεται από ζώα, όπως αγελάδες, χοίρους και θαλάσσιους οργανισμούς, όπως μέδουσες, σφουγγάρια, καρχαρίες και άλλα ψάρια.

Προσοχή! Πριν την λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

 

κολλαγόνοαρθρώσεις