Μπορείτε να αντιμετωπίσετε μια τροφική αλλεργία αλλάζοντας το μικροβίωμα του εντέρου;

Ο επιπολασμός της τροφικής αλλεργίας έχει αυξηθεί παγκοσμίως τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με περίπου το 8% των παιδιών και το 5% των ενηλίκων να ζουν με αλλεργία παγκοσμίως.

Μια τροφική αλλεργία μπορεί να προκαλείται από την ανοσοσφαιρίνη (αντίσωμα) IgE, ή μπορεί να μην προκαλείται από την IgE. Στην Αμερική, ο επιπολασμός των τροφικών αλλεργιών που προκαλούνται από IgE στα παιδιά αυξήθηκε κατά 50% μεταξύ 1997 και 2011. Όταν μια αλλεργία προκαλείται από IgE, αυτά τα αντισώματα στοχεύουν και δεσμεύονται στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, γεγονός που προκαλεί την απελευθέρωση ισταμίνης. Αυτό προκαλεί αλλεργική αντίδραση.

Οι αλλεργίες που δεν προκαλούνται από την IgE προκαλούνται από διαφορετικές οδούς του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα συμπτώματα αυτών των αλλεργιών αναπτύσσονται πιο αργά, μερικές φορές κατά τη διάρκεια αρκετών ημερών, και τα συμπτώματα τείνουν να περιορίζονται στο γαστρεντερικό σωλήνα.

Πώς εμπλέκεται η μικροχλωρίδα του εντέρου;

Πολλές μελέτες έχουν επισημάνει ότι οι αλλαγές στη μικροχλωρίδα του εντέρου παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη τροφικής αλλεργίας. Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει διάφορους παράγοντες που ευθύνονται για αυτό, που σχετίζεται με μια τροφική αλλεργία, συμπεριλαμβανομένης της καισαρικής τομής, της χρήσης αντιβιοτικών, της έλλειψης έκθεσης σε μικρόβια κατά την πρώιμη παιδική ηλικία και της δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά/χαμηλών υδατανθράκων.

Αν και ο επιπολασμός της τροφικής αλλεργίας έχει αυξηθεί σημαντικά, οι θεραπευτικές επιλογές είναι περιορισμένες. Οι τρέχουσες συστάσεις περιλαμβάνουν την αποφυγή οποιωνδήποτε τροφών που είναι γνωστό ότι προκαλούν αλλεργία και να έχετε έτοιμη για χορήγηση επινεφρίνης εάν συμβεί έκθεση. Ωστόσο, αυτές οι προσεγγίσεις δεν αντιμετωπίζουν την πραγματική αιτία της αλλεργίας.

Η ανοσοθεραπεία, όπου τα αλλεργικά άτομα εκτίθενται σε χαμηλές, αυξανόμενες δόσεις μιας τροφικής σκανδάλης με την πάροδο του χρόνου, ώστε να μπορούν να αναπτύξουν ανεκτικότητα, είναι μια πιο πρόσφατη προσέγγιση, αλλά είναι αποτελεσματική μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις.

Απαιτούνται αποτελεσματικές θεραπευτικές προσεγγίσεις

Δεδομένης της αυξανόμενης συχνότητας εμφάνισης, της σοβαρότητας των συμπτωμάτων και του οικονομικού αντίκτυπου της τροφικής αλλεργίας, υπάρχει σημαντική ανάγκη να αντιμετωπιστεί ο ρόλος που διαδραματίζει η μικροχλωρίδα του εντέρου και να αναπτυχθούν αποτελεσματικές προσεγγίσεις που θα τονώσουν την ανοχή στα τροφικά αλλεργιογόνα. Η τροποποίηση της μικροχλωρίδας του εντέρου μπορεί να ανακουφίσει τις τροφικές αλλεργίες και ενδεχομένως να αποκαταστήσει την ανοχή στα αλλεργιογόνα.

Διαφορές στη χλωρίδα του εντέρου μεταξύ ατόμων με και χωρίς τροφική αλλεργία

Οι ερευνητές παρατήρησαν σημαντικές διαφορές στη μικροχλωρίδα του εντέρου ατόμων με και χωρίς τροφική αλλεργία. Η υγιής χλωρίδα του εντέρου αποτελείται από ένα ευρύ φάσμα κοινών βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των Bacteroides, Enterobacteria, Bifidobacteria και Lactobacilli. Η αλληλεπίδραση μεταξύ αυτών των βακτηρίων και του εντερικού ανοσοποιητικού συστήματος «εκπαιδεύει» το σώμα να ανέχεται τους παράγοντες που προκαλούν τα τρόφιμα.

Μελέτες σε παιδιά και βρέφη έχουν δείξει ότι ορισμένες αλλαγές στη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου σχετίζονται με την ανάπτυξη τροφικής αλλεργίας. Οι μειώσεις των επιπέδων των Lactobacilli και οι αυξήσεις στο επίπεδο του Staphylococcus aureus έχουν συνδεθεί με την αλλεργία στα αυγά και με την αλλεργία στο γάλα.

Επιπλέον, η λήψη συμπληρωμάτων Lactobacilli και Bifidobacterium κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει την ατοπική ευαισθητοποίηση σε τροφικά αλλεργιογόνα σε βρέφη με προδιάθεση για τροφική αλλεργία.

Μια μελέτη έδειξε ότι μεταξύ των βρεφών με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα, η λήψη συμπληρωμάτων με το βακτήριο Lactobacillus rhamnosus βοήθησε τα βρέφη να ανεχθούν την πρωτεΐνη γάλακτος και ανέστρεψε την ευαισθητοποίηση.

Μεταξύ των μεγαλύτερων παιδιών με αυτή την αλλεργία, η συμπλήρωση με αυτό το βακτήριο αύξησε την παραγωγή της αντιφλεγμονώδους κυτοκίνης IL-10 και ανακούφισε τα συμπτώματα της αλλεργίας. Σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση, τα παιδιά που έλαβαν Lactobacillus και Bifidobacterium κατά την πρώιμη ζωή είχαν μειωμένο κίνδυνο ατοπικής ευαισθητοποίησης

Συμπλήρωμα προβιοτικών

Τα προβιοτικά (ουσίες που προάγουν τον πολλαπλασιασμό των μικροοργανισμών) ανακουφίζουν την τροφική αλλεργία μέσω πολλών μηχανισμών. Αυξάνουν τον αριθμό των κοινών βακτηρίων του εντέρου που αλληλεπιδρούν με το ανοσοποιητικό σύστημα του εντέρου για να το βοηθήσουν να ανεχθεί τα τρόφιμα.

Μειώνουν επίσης τη διαπερατότητα της επένδυσης του εντέρου, μειώνοντας την πρόσληψη αντιγόνων (μόρια που συνδέονται με αντισώματα) στον αυλό του εντέρου. Επιπλέον, ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα με τρόπο που σημαίνει ότι ευνοεί μια ανοσολογική απόκριση που ανακουφίζει τα αλλεργικά συμπτώματα.

Συμπλήρωμα πρεβιοτικών

Τα πρεβιοτικά είναι ενώσεις που αυξάνουν τη δράση των προβιοτικών προκαλώντας την ανάπτυξή τους στο έντερο. Ένας αριθμός μελετών έχει δείξει μια σχέση μεταξύ της λήψης συμπληρωμάτων πρεβιοτικών και της χαμηλότερης συχνότητας εμφάνισης αλλεργικών καταστάσεων.

Διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Ακολουθώντας μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες C, ο ψευδάργυρος και η βήτα-καροτίνη έχουν συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο τροφικής αλλεργίας. Αντίθετα, μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες και πρόσθετα τροφίμων μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία σε τροφικές αλλεργίες.

Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα

Αν και δεν υπάρχουν οριστικά στοιχεία μέχρι σήμερα, ορισμένοι ερευνητές υποπτεύονται ότι η κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων τροφίμων μπορεί να προδιαθέσει σε τροφική αλλεργία λόγω των τροποποιημένων πρωτεϊνών σε αυτά τα τρόφιμα που είναι δυνητικά αλλεργιογόνα.