Μπορούν οι ερευνητές να δημιουργήσουν ένα εμβόλιο για τη μείωση της υψηλής χοληστερόλης;

Τις περισσότερες φορές, οι άνθρωποι μπορούν να διαχειριστούν τα επίπεδα χοληστερόλης αλλάζοντας συστατικά του τρόπου ζωής τους ή λαμβάνοντας ορισμένα φάρμακα. Ωστόσο, οι επιλογές για βοήθεια με τη διαχείριση της χοληστερόλης ενδέχεται να διευρύνονται.  Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο  npj vaccines  εξέτασε την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου μείωσης της χοληστερόλης.

Η μελέτη εξέτασε μοντέλα πρωτευόντων ποντικών και μη ανθρώπων και διαπίστωσε ότι ένα δισθενές εμβόλιο μείωσε αποτελεσματικά τα επίπεδα χοληστερόλης.

Τα αποτελέσματα δείχνουν μια πολλά υποσχόμενη έρευνα και την πιθανή ανάπτυξη ενός άλλου τρόπου που θα βοηθήσει τους ανθρώπους να διατηρήσουν τη χοληστερόλη σε ένα υγιές εύρος.

Ο συγγραφέας της μελέτης  Δρ. Bryce Chackerian, καθηγητής μοριακής γενετικής και μικροβιολογίας του Regent στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού, εξήγησε το σκεπτικό πίσω από την έρευνα: “Τα κοινά φάρμακα για τη θεραπεία της αυξημένης χοληστερόλης είναι οι στατίνες”, ανέφερε. “Ωστόσο, οι στατίνες δεν λειτουργούν για όλους και ορισμένοι ασθενείς που λαμβάνουν στατίνες εμφανίζουν παρενέργειες.”  Η έρευνα σημειώνει ότι το σώμα αφαιρεί τη χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL) , γνωστή και ως «κακή» χοληστερόλη, μέσω του υποδοχέα λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL-R).  Η πρωτεΐνη PCSK9 βοηθά στην αναστολή αυτής της διαδικασίας, οδηγώντας έτσι σε υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης LDL στην κυκλοφορία του αίματος. Υπάρχουν μερικοί τρόποι αναστολής του PCSK9 — ένας πιθανός τρόπος είναι μέσω ενός εμβολίου.

Η μελέτη διερεύνησε την αποτελεσματικότητα αυτών των πιθανών εμβολίων σε πιθήκους και ποντίκια. Οι ερευνητές εξέτασαν την αποτελεσματικότητα δύο εμβολίων PCSK9: μονού και δισθενούς.  Διαπίστωσαν ότι τα μονο και δισθενή εμβόλια μείωσαν τα επίπεδα χοληστερόλης στα ποντίκια. Ωστόσο, ο μοναδικός τύπος εμβολίου δεν μείωσε την LDL χοληστερόλη σε στατιστικά σημαντικό επίπεδο.

Μεταξύ των πιθήκων, οι ερευνητές μπόρεσαν να μετρήσουν προσεκτικά τα επίπεδα χοληστερόλης με την πάροδο του χρόνου για να βοηθήσουν στη δοκιμή της αποτελεσματικότητας του εμβολίου. Έλεγξαν επίσης πώς λειτουργούσαν τα εμβόλια σε συνδυασμό με στατίνες.

Διαπίστωσαν ότι το δισθενές εμβόλιο ήταν αποτελεσματικό στη μείωση της LDL χοληστερόλης. Ωστόσο, το μεμονωμένο εμβόλιο δεν ήταν αποτελεσματικό από μόνο του και έπρεπε να συνδυαστεί με στατίνες για να είναι αποτελεσματικό.

Ο Dr. Chackerian, Ph.D. εξήγησε: «Στη μελέτη μας, εντοπίσαμε ένα εμβόλιο που μειώνει δραματικά τη χοληστερόλη σε δύο διαφορετικά είδη ζώων. Σε πιθήκους, για παράδειγμα, ο εμβολιασμός οδήγησε σε μείωση κατά 30% των επιπέδων της LDL χοληστερόλης, χωρίς να απαιτούνται στατίνες. Είναι σημαντικό ότι το εμβόλιο είχε επίσης μακροχρόνιες επιπτώσεις στα επίπεδα χοληστερόλης, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανό οι ασθενείς να μην χρειάζονται συχνές ενέσεις».

Είναι πιθανό αυτό το καθεστώς εμβολιασμού κατά της χοληστερόλης να είναι αποτελεσματικό στους ανθρώπους; 

Πρώτα απ ‘όλα, οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μελέτη τους επικεντρώθηκε σε ζώα, επομένως απαιτείται περισσότερη έρευνα για να μπορέσουν οι γιατροί να χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο στην κλινική πρακτική με ανθρώπους ασθενείς.  Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι η μέση τιμή αναφοράς της LDL χοληστερόλης στους πιθήκους ήταν φυσιολογική, γεγονός που μπορεί να περιόριζε το πόσο μειώθηκε η LDL.  Δεν είναι επίσης απολύτως σαφές γιατί το δισθενές εμβόλιο ήταν πιο αποτελεσματικό στους πιθήκους, επομένως αυτός είναι ένας άλλος τομέας που πρέπει να εξερευνήσουν οι ερευνητές.

Η έρευνα περιελάμβανε επίσης έναν μικρό αριθμό πιθήκων, που σημαίνει ότι μελλοντικές μελέτες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν μεγαλύτερες ομάδες δειγμάτων. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστεί η μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα του εμβολίου και η πιθανή ανάγκη για ενισχυτές.

Επιπλέον, οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι το πειραματικό εμβόλιο στη μελέτη τους ήταν λιγότερο αποτελεσματικό από άλλες μεθόδους μείωσης της χοληστερόλης. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι ακόμη και η μείωση της χοληστερόλης σε μικρή ποσότητα μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη μείωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων.

 

υψηλή χοληστερόληκακή χοληστερόληεμβόλιο για την χοληστερίνηχοληστερίνηεμβόλιακακή χοληστερίνηfront-stories