Μπορούν οι ημικρανίες να προκαλέσουν θάνατο ή εγκεφαλική βλάβη;

Οι πονοκέφαλοι ημικρανίας είναι απίθανο να προκαλέσουν άμεσα θάνατο ή εγκεφαλική βλάβη. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακών προβλημάτων και αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού σε άτομα που έχουν ημικρανία με αύρα.

Σε μια μεγάλης κλίμακας Μελέτη 2020 στις γυναίκες δεν βρέθηκε σχέση μεταξύ της ημικρανίας και του θανάτου από κάθε αιτία. Αυτό περιελάμβανε ημικρανία με ή χωρίς αύρα ή ιστορικό προηγούμενης ημικρανίας. Ο όρος «θάνατος από όλες τις αιτίες» αναφέρεται σε όλους τους θανάτους που συμβαίνουν στον πληθυσμό, ανεξάρτητα από την αιτία.

Ωστόσο, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ημικρανία με αύρα μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα Ημικρανίας (AMF) , η ημικρανία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων , συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών και της στηθάγχης .

Η ημικρανία μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, στεφανιαίων επεισοδίων και άλλων σχετικών θανάτων κατά περίπου 50%. 

Μπορεί επίσης να διπλασιάσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου από μειωμένη ροή αίματος.

Αν και η ακριβής σχέση μεταξύ ημικρανίας και καρδιαγγειακών προβλημάτων δεν είναι ξεκάθαρη, μπορεί να οφείλεται σε φλεγμονή , πήξη του αίματος και προβλήματα με την επένδυση των αρτηριών.

Υπάρχει επίσης μια σχέση μεταξύ ημικρανίας και εγκεφαλικού. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συμβεί ημικρανιακό έμφραγμα, το οποίο είναι ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας κρίσης ημικρανίας.

Το Αμερικανικό Ίδρυμα Ημικρανίας, δηλώνει ότι το εγκεφαλικό μπορεί επίσης να συμβεί εκτός ενός πονοκεφάλου ημικρανίας και εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα που είχαν ή είχαν προηγουμένως ημικρανία.

Μπορεί η ημικρανία να προκαλέσει μόνιμη βλάβη;

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Κεφαλαλγίας , η ημικρανία δεν οδηγεί σε μακροχρόνια εγκεφαλική βλάβη.

Ο Οργανισμός αναφέρεται σε δύο πληθυσμιακές μελέτες που έκαναν τομογραφίες εγκεφάλου ατόμων με και χωρίς ημικρανία για να μελετήσουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον εγκέφαλο.

Μετά από 9-10 χρόνια, οι ερευνητές βρήκαν λευκές βλάβες στον εγκέφαλο σε ορισμένα άτομα με ημικρανία, αλλά αυτές οι αλλαγές δεν είχαν καμία σχέση με αλλαγές στη γνωστική ή εγκεφαλική λειτουργία.

Το AMF επιβεβαιώνει επίσης ότι η έρευνα έχει βρει αλλοιώσεις λευκής ουσίας σε ορισμένα άτομα με ημικρανία, αλλά ότι αυτές οι βλάβες συνήθως δεν συνδέονται με γνωστική έκπτωση ή νευρολογικά προβλήματα.

Πονοκέφαλοι ημικρανίας και μακροχρόνια υγεία

Η ημικρανία δεν είναι πιθανό να προκαλέσει μακροχρόνια εγκεφαλική βλάβη ή να έχει αρνητική επίδραση στη λειτουργία του εγκεφάλου ή στη γνωστική ικανότητα.

Η χρόνια ημικρανία μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ποιότητα της ζωής για μερικούς ανθρώπους, με κίνδυνο της ψυχικής υγείας θέματα ή ύπνου για τα άτομα με κανονικό ημικρανία.

Έχοντας ημικρανία με αύρα διπλασιάζεται ο κίνδυνος να έχει ισχαιμικό εγκεφαλικό στη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου σε σύγκριση με άτομα χωρίς ημικρανία. Ωστόσο, ο συνολικός κίνδυνος εγκεφαλικού λόγω ημικρανίας είναι ελάχιστος, με την υψηλή αρτηριακή πίεση και το κάπνισμα να αποτελούν παράγοντες υψηλότερου κινδύνου.

 

 

 

 

πονοκέφαλοςημικρανίαfront-storiesεγκεφαλικό