Μπορούν οι πίθηκοι να βιώσουν το ίδιο άγχος με τους ανθρώπους; Τι ερευνούν οι επιστήμονες.

Το άγχος για την καλή επίδοση σε ένα τεστ μπορεί να μην περιορίζεται μόνο στους ανθρώπους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Τζόρτζια.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν πίθηκοι καπουτσίνοι που ζούσαν σε ομάδες στο Κέντρο Γλωσσικών Ερευνών του Georgia State, είναι η πρώτη που διερευνά συγκεκριμένα, αν άλλα είδη βιώνουν πίεση για να αποδώσουν.

Στους πιθήκους δόθηκε μια εργασία αντιστοίχισης μέσω υπολογιστή. Ορισμένες δοκιμασίες είχαν την ένδειξη ότι ήταν πιο δύσκολες, με υψηλότερη πιθανή ανταμοιβή και συνέπεια διακοπής του χρόνου για λανθασμένες απαντήσεις, ενώ άλλες δοκιμασίες ήταν τυπικές σε δυσκολία με τις συνήθεις εργασίες τους στον υπολογιστή.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι υπήρχε σημαντική διαφοροποίηση στον τρόπο με τον οποίο οι μεμονωμένοι πίθηκοι ανταποκρίνονταν σε αυτές τις δοκιμές όταν αφαιρέθηκε η διαφορά δυσκολίας, γεγονός που υποδηλώνει ότι για ορισμένους πιθήκους οι ενδείξεις υψηλού διακυβεύματος ήταν αρκετές για να επηρεάσουν την απόδοση.

“Υπάρχουν πολλές διαφορετικές εξηγήσεις για το γιατί οι άνθρωποι μπορεί να “πνίγονται” ή να “ευδοκιμούν” υπό πίεση, αλλά όλες αυτές οι εξηγήσεις παραδοσιακά θεωρούσαν ότι αυτή η ευαισθησία στην πίεση είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα ειδικά για τον άνθρωπο”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, υποψήφια διδάκτωρ της Πολιτείας της Τζόρτζια, Meg Sosnowski.

“Τα νέα μας αποτελέσματα παρέχουν τις πρώτες ενδείξεις ότι και άλλα είδη μπορεί να είναι ευαίσθητα σε αυτή την επίδραση της πίεσης και ότι οι αντιδράσεις μας σε αυτή την πίεση είναι, εν μέρει, το αποτέλεσμα της ατομικής διακύμανσης μιας εξελικτικά κοινής αντίδρασης στο στρες”.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα υψηλότερα επίπεδα ενός φυσικού βιοδείκτη του στρες, της κορτιζόλης, σχετίζονταν με τις επιδόσεις των πιθήκων. Τα υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης συσχετίστηκαν με χαμηλότερη ικανότητα επιτυχούς ολοκλήρωσης των δοκιμασιών υψηλής πίεσης, παρέχοντας ενδείξεις ότι η μακροπρόθεσμη κατάσταση στρες ενός ατόμου μπορεί να σχετίζεται με τη γνωστική απόδοση.

“Αυτό ανοίγει την πόρτα όχι μόνο για τη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο οι αντιδράσεις στην πίεση μπορεί να έχουν επηρεάσει την εξέλιξη της νόησης, αλλά παρέχει επίσης ενδείξεις που μας υποδεικνύουν πιθανές οδούς που θα μπορούσαν να μετριάσουν τα ελλείμματα απόδοσης, τόσο στον άνθρωπο όσο και σε άλλα είδη”, δήλωσε ο Sosnowski.