Μπορούν τα βρεγμένα μαλλιά να σας αρρωστήσουν;

Η μαμά σας μπορεί να σας προειδοποίησε ότι το να βγαίνετε έξω με βρεγμένα μαλλιά θα σας αρρωστήσει. Είναι όμως αυτό απλώς μια δεισιδαιμονία ή μπορεί τα υγρά μαλλιά σε εξωτερικούς χώρους να σας αρρωστήσουν;

Συγγνώμη, μαμά, αλλά η σύντομη απάντηση είναι όχι.

Τα βρεγμένα μαλλιά σε κρύο περιβάλλον μπορεί να σας κάνουν να νιώσετε κρύα και άβολα. Αλλά δεν θα σας κρυώσει.

Οι ιοί που μεταδίδονται μέσω των σωματικών υγρών προκαλούν κρυολόγημα, γρίπη και COVID-19. Πρέπει να έρθετε σε επαφή με τα υγρά για να μολυνθείτε από τους ιούς. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν τα άτομα που είναι άρρωστα φτερνίζονται, βήχουν ή φυσούν τη μύτη τους.

Τα βρεγμένα μαλλιά δεν θα σας κάνουν πιο ελκυστική στους ιούς και δεν αυξάνουν τις πιθανότητές σας να αρρωστήσετε.

Ακολουθήστε αυτές τις έξι συμβουλές για να προστατέψετε εσάς και την οικογένειά σας από το κρυολόγημα:

1. Πλύνετε τα χέρια σας.

Καθαρίζετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό. Εάν δεν υπάρχουν διαθέσιμα σαπούνι και νερό, χρησιμοποιήστε ένα απολυμαντικό χεριών με βάση το αλκοόλ.

2. Απολυμάνετε τα πράγματά σας.

Καθαρίστε τους πάγκους της κουζίνας και του μπάνιου με απολυμαντικό, ειδικά όταν κάποιος στο σπίτι σας έχει κρυώσει.

3. Χρησιμοποιήστε χαρτομάντιλα.

Φτερνιστείτε και βήξτε στα χαρτομάντιλα. Πετάξτε τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα αμέσως και μετά πλύνετε καλά τα χέρια σας.

4. Μην μοιράζεστε πράγματα

Μην μοιράζεστε ποτήρια ή σκεύη με άλλα μέλη της οικογένειας. Χρησιμοποιήστε το δικό σας ποτήρι ή ποτήρια μιας χρήσης όταν εσείς ή κάποιος άλλος είναι άρρωστος. Επισημάνετε το φλιτζάνι ή το ποτήρι με το όνομα του ατόμου που κρυώνει.

5. Απομακρυνθείτε από άτομα που είναι άρρωστα.

Εφαρμόστε την κοινωνική απόσταση αποφεύγοντας τη στενή επαφή με οποιονδήποτε έχει κρυολόγημα.

6. Φρόντισε τον εαυτό σου.

Να τρώτε καλά, να ασκείστε, να κοιμάστε αρκετά και να διαχειριστείτε τα επίπεδα άγχους για να κρατήσετε μακριά την ασθένεια.

Μπορείτε να είστε σίγουροι ότι αν βγείτε έξω με βρεγμένα μαλλιά δεν έχετε αυξημένες πιθανότητες να αρρωστήσετε. Τα βρεγμένα μαλλιά τους πιο κρύους μήνες προκαλούν απλώς προσωρινή ενόχληση.