Μπορούν τελικά τα φρούτα και η άσκηση να μας κάνουν πιο ευτυχισμένους;

Νέα έρευνα με επικεφαλής ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κεντ και το Πανεπιστήμιο του Ρίντινγκ έδειξε, ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, καθώς και η άσκηση μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα ευτυχίας.

Ενώ η σχέση μεταξύ τρόπου ζωής και ευημερίας έχει τεκμηριωθεί στο παρελθόν και χρησιμοποιείται συχνά σε εκστρατείες δημόσιας υγείας για την ενθάρρυνση υγιεινότερων συνηθειών διατροφής και άσκησης, νέα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Happiness Studies δείχνουν ότι υπάρχει επίσης μια θετική συσχέτιση του τρόπου ζωής με την ικανοποίηση και την ευτυχία.

Αυτή η έρευνα είναι η πρώτη του είδους της, και αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο συνδέεται η ευτυχία, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών και η άσκηση, αντί να γενικεύεται ένας συσχετισμός. Οι ερευνητές, Dr Adelina Gschwandtner (University of Kent’s School of Economics), Dr Sarah Jewell και καθηγήτρια Uma Kambhampati (αμφότεροι από το University of Reading’s School of Economics), χρησιμοποίησαν μια μεταβλητή προσέγγιση για να φιλτράρουν οποιαδήποτε επίδραση από την ευτυχία στον τρόπο ζωής. Φάνηκε. ότι είναι μάλλον η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών καθώς και η άσκηση που κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους και όχι το αντίστροφο.

Τα ευρήματα καταδεικνύουν ότι η ικανότητα των ατόμων να καθυστερήσουν την επίτευξη ευτυχίας και να εφαρμόσουν τον αυτοέλεγχο παίζει σημαντικό ρόλο στην επιρροή των αποφάσεων για τον τρόπο ζωής, ο οποίος με τη σειρά του έχει θετικό αντίκτυπο στην ευημερία. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι άνδρες φαίνεται να ασκούνται περισσότερο και οι γυναίκες τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

Ο δρ Gschwandtner δήλωσε σχετικά: «Εάν ένας καλύτερος τρόπος ζωής όχι μόνο μας κάνει πιο υγιείς αλλά και πιο ευτυχισμένους, τότε είναι μια ξεκάθαρη κατάσταση win-win ».

Ο καθηγητής Καμπαμπάτι δήλωσε: «Υπήρξε μια μεγαλύτερη τάση για αλλαγή τα τελευταία χρόνια προς πιο υγιεινές επιλογές τρόπου ζωής. Η διαπίστωση ότι η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών και η άσκηση μπορούν να αυξήσουν την ευτυχία καθώς και να προσφέρουν οφέλη για την υγεία είναι μια σημαντική εξέλιξη. Αυτό μπορεί επίσης να αποδειχθεί χρήσιμο για εκστρατείες πολιτικής σχετικά με το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα ».

κατάθλιψηφρούτα και λαχανικάευτυχίαfront-storiesδιατροφή για αντιγήρανσηδιατροφή για ευτυχία