ΧΑΠ: Αυξημένος ο κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα, ακόμα και σε ανθρώπους που ποτέ δεν κάπνισαν

Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, γνωστή και ως ΧΑΠ,  αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πρόβλημα υγείας παγκοσμίως και αναμένεται να είναι η τρίτη συχνότερη αιτία θανάτου στον κόσμο το 2020.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε την ΧΑΠ σε μία από τις 5 πιο επικίνδυνες αρρώστιες της επόμενης χιλιετίας και συντονίζει προσπάθειες για την αντιμετώπισή της.

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) αποτελεί μακροχρόνια ασθένεια η οποία προκαλεί φλεγμονή στους πνεύμονες, σε κατεστραμμένο ιστό των πνευμόνων και στένωση των αεραγωγών, καθιστώντας δύσκολη την αναπνοή.

Σύμφωνα με μια νέα νοτιοκορεάτικη επιστημονική έρευνα, η ΧΑΠ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων σε ανθρώπους που ποτέ δεν έχουν καπνίσει. Ο κίνδυνος είναι ανάλογος με τον κίνδυνο των καπνιστών χωρίς ΧΑΠ.

Το κάπνισμα αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για ΧΑΠ, η οποία με τη σειρά της, όπως δείχνει η νέα μελέτη, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των πνευμόνων ακόμη και σε μη καπνιστές. Σχεδόν τέσσερις στους δέκα ασθενείς με ΧΑΠ (40%) δεν υπήρξαν ποτέ καπνιστές.

Οι ερευνητές του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας του Ιατρικού Κέντρου Σάμσουνγκ στη Σεούλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο πνευμονολογικό περιοδικό Thorax, ανέλυσαν στοιχεία για 338.548 άτομα ηλικίας 40 έως 84 ετών χωρίς ιστορικό καρκίνου των πνευμόνων, σε βάθος επταετίας στη διάρκεια της οποίας 1.834 άνθρωποι εμφάνισαν καρκίνο πνευμόνων, ενώ 290 διαγνώσθηκαν με ΧΑΠ.

Μεταξύ των νυν και πρώην καπνιστών, εκείνοι χωρίς ΧΑΠ είχαν περίπου διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο των πνευμόνων, ενώ εκείνοι με ΧΑΠ εξαπλάσια πιθανότητα, σε σχέση με όσους δεν είχαν καπνίσει ποτέ και δεν είχαν ΧΑΠ. Μεταξύ όσων δεν υπήρξαν ποτέ καπνιστές, εκείνοι με ΧΑΠ είχαν δυόμισι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο των πνευμόνων, σε σχέση με τους μη καπνιστές χωρίς ΧΑΠ.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ με στοιχεία από Εuropeanlung

Διαβάστε επίσης

«Μένουμε Σπίτι»: Πώς να διαχειριστούμε αυτή τη νέα πραγματικότητα
Τι πρέπει να ξέρετε για το έλκος: Αιτιολογία, διάγνωση και θεραπεία

 

 

κάπνισμαΧΑΠΚαρκίνο Πνεύμονακαπνιστής