“Χαρούμενη υποξία”: Τι είναι το ασυνήθιστο σύμπτωμα του κοροναϊού που ανησυχεί την ιατρική κοινότητα

Ανησυχία προκαλεί στην επιστημονική κοινότητα, το ασυνήθιστο σύμπτωμα ασθενών με κοροναϊό που χαρακτηρίζεται ως “χαρούμενη” ή “σιωπηλή” υποξία. Το σύμπτωμα αυτό φαίνεται να επιδεινώνει σοβαρά την κατάσταση των ασθενών, χωρίς όμως οι ίδιοι να το αντιλαμβάνονται.

Πρόκειται για ένα μυστηριώδες σύμπτωμα, κατά το οποίο ασθενείς με κοροναϊό μιλούν και συμπεριφέρονται κανονικά, ενώ την ίδια ώρα τα επίπεδα οξυγόνου τους είναι αρκετά χαμηλά και ικανά να οδηγήσουν ακόμα και σε θάνατο.

Η “σιωπηλή” υποξία εγείρει ερωτήματα σχετικά με το πώς τελικά επιτίθεται ο ιός στους πνεύμονες και διερευνάται, εάν θα μπορούσαν να υπάρχουν πιο αποτελεσματικοί τρόποι θεραπείας τέτοιων ασθενών, ενώ παράλληλα έχει κάνει τους ιατρούς να αμφισβητούν ακόμη και βασικές αρχές της βιολογίας.

«Βλέπουμε κορεσμούς οξυγόνου που είναι τρομερά χαμηλοί κι όμως οι άνθρωποι αυτοί δεν το γνωρίζουν. Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο παράδειγμα για το πόσο σύνθετη είναι η φυσιολογία», τόνισε ο Δρ. Τζόναθαν Μπανάρντ Σμιθ, βοηθός στην ΜΕΘ και στην μονάδα αναισθησιολόγων στο κεντρικό νοσοκομείο του Μάντσεστερ.

Ο Δρ. Charlesworth, αναισθησιολόγος στο νοσοκομείο Wythenshawe στο Μάντσεστερ, περιγράφει την δική του προσωπική εμπειρία όταν τον Μάρτιο διαγνώστηκε με τον κοροναϊό.

Έχοντας έντονο βήχα και πυρετό, πέρασε 48 ώρες στο κρεβάτι του κατά την διάρκεια των οποίων υπήρχαν ενδείξεις πως ήταν υποξικός. «Αργότερα διαπιστώσαμε με την σύζυγό μου πως είχα στείλει κάποια πολύ περίεργα μηνύματα στο κινητό, βρισκόμουν σχεδόν σε παραλήρημα. Η όψη του προσώπου μου επίσης ήταν σκοτεινή. Πιθανότατα ο εγκέφαλος μου δεν λειτουργούσε πολύ καλά. Μάλλον έπρεπε να διακομιστώ στο νοσοκομείο άμεσα, αλλά δεν το γνώριζα», σχολιάζει ο ίδιος, ο οποίος μετά από μερικές μέρες ανάρρωσε, με ανησυχία όμως για την έκβαση της υγείας άλλων ασθενών με το ίδιο σύμπτωμα.

Ένας αναισθησιολόγος, σε νοσοκομείο του Λονδίνου, αναφέρθηκε ανώνυμα στην περίπτωση ασθενή, που προσήλθε στο νοσοκομείο, κρυώνοντας πολύ.

«Μόλις μετρήσαμε το οξυγόνο, διαπιστώσαμε πως ο κορεσμός της ασθενούς ήταν στο 30%. Στην αρχή θεωρ΄ήσαμε πως πρόκειται για λάθος, γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις, συνήθως ο ασθενής έχει υποστεί ήδη καρδιακή ανακοπή», επισημαίνει. Η ασθενής διασωληνώθηκε άμεσα και πάλεψε για την ζωή της για μία εβδομάδα, δυστυχώς όμως υπέκυψε. “Αντιμετώπισα και άλλα τέτοια περιστατικά ασθενών” προσθέτει, “δυστυχώς η έκβαση τους δεν είναι θετική”.

“Δεν νομίζω πως αυτό που συμβαίνει θα μπορέσουμε να το εξηγήσουμε με μια απλή διαδικασία” προσθέτει ο Δρ. Μπανάρντ Σμιθ. Το οίδημα και η φλεγμονή που προκαλείται στους πνεύμονες ενδέχεται να δυσκολέψει την είσοδο του οξυγόνου στο αίμα, ενώ παράλληλα υπάρχουν στοιχεία που συνηγορούν στην δημιουργία θρόμβων, λόγω της λοίμωξης από τον κοροναϊό. Τα αγγεία των πνευμόνων, που συλλέγουν το οξυγ΄όνο και το μεταφέρουν στην ευρύτερη κυκλοφορία του αίματος είναι τόσο στενά, που ακόμη και ο πιο μικρός θρόμβος μπορεί να τα μπλοκάρει.

Τέλος, ο Δρ Charlesworth αναφέρει πως ίσως υπάρχει κάποιο νόημα για ασθενείς που είναι θετικοί στον ιό και παραμένουν στο σπίτι με ήπια συμπτώματα, να έχουν στην κατοχή τους μια συσκευή μέτρησης του οξυγόνου (παλμικό οξύμετρο) ώστε να μπορούν να παρακολουθούν τον κορεσμό του οξυγόνου τους. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούν να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια σε περίπτωση χαμηλού επιπέδου του οξυγόνου, ώστε να αποφύγουν αν είναι δυνατόν, τις δυσμενείς επιπλοκές.

Πηγή: Guardian

Δείτε επίσης

Τι αποκαλύπτουν οι νεκροψίες για τον κοροναϊό;

Παγκόσμια ημέρα άσθματος: Τι συμβαίνει κατά την διάρκεια μιας κρίσης άσθματος; (Βίντεο)

 

Κοροναϊόςσιωπηλή υποξία