Dark mode: Είναι όντως καλύτερο για την όραση;

Οι πιο πρόσφατες εκδόσεις των κινητών τηλεφώνων και των tablet δίνουν στον χρήστη τη δυνατότητα να βάλει το κινητό του σε dark mode. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης βλέπει μαύρο φόντο στην οθόνη του αντί για ανοιχτόχρωμο ή μπορεί να ρυθμίσει τη φωτεινότητα. Το περιβάλλον δηλαδή σκοτεινιάζει και αυτό υποτίθεται ότι είναι πιο ξεκούραστο για τα μάτια. Πόση αλήθεια όμως υπάρχει σε αυτόν τον ισχυρισμό; Μπορει το dark mode να προσφέρει καλύτερη όραση; 
 
Στην πραγματικότητα το dark mode σε κάνει να νιώθεις πιο ξεκούραστα και περιορίζει την εκπομπή του μπλε φωτός που συνήθως εκπέμπεται από αυτές τις συσκευές, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό που να προστατεύεται η κηλίδα των ματιών από τη μπλε ακτινοβολία. Η κηλίδα βρίσκεται στο κέντρο του οφθαλμού και με την πάροδο του χρόνου πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, που θέτει σε κίνδυνο την όρασή τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι απίθανο να μπορεί να περιορίσει το dark mode, επιπτώσεις από τη χρήση οθόνης όπως είναι ο πονοκέφαλος και η ξηρότητα των ματιών. Συνεπώς, με το dark mode αποκτά κανείς την αίσθηση μιας πιο ξεκούραστης όρασης χωρίς όμως στην πραγματικότητα να μην είναι βλαβερή για τα μάτια η πολύωρη χρήση της οθόνης. 
 
Κάποιο όφελος που μπορεί κανείς να έχει αν βάλει σε dark mode τις συσκευές του, αφορά κυρίως εκείνους που συνηθίζουν να χαζεύουν στο κινητό πριν κοιμηθούν, αφού το dark mode τους κάνει να νυστάζουν πιο εύκολα και πιο γρήγορα. Αν πάλι θέλεις να συνδυάσεις τη χρήση της οθόνης με την καλή υγεία των ματιών τότε δεν έχεις παρά να κάνεις ένα διάλειμμα κάθε 20 λεπτά που συμπληρώνεις μπροστά σε μια οθόνη, να φοράς αν είναι δυνατόν γυαλιά με φακούς που έχουν φίλτρα προστασίας από την μπλε ακτινοβολία και φυσικά να βάζει συχνά τεχνητά δάκρυα για την αποφυγή της ξηροφθαλμίας. 
dark modeεκφύλιση ωχράς κηλίδαςκινητό τηλέφωνοόραση