Δείτε πώς η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα

Οι ερευνητές μπορεί να έχουν καθορίσει τι δίνει στην ευλογιά των πιθήκων την ικανότητα να εξαπλώνεται γρηγορότερα και να αποφεύγει τα εμβόλια σε μια νέα μελέτη.  Πρόσφατα, μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι (MU) δημοσίευσε τα ευρήματα της μελέτης που διεξήγαγαν για τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων.  Προσπάθησαν να κατανοήσουν καλύτερα τον ιό που έχει πλέον μολύνει περισσότερους από 77.000 ανθρώπους και έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 100 χώρες παγκοσμίως. 

Αφού μελέτησαν την ευλογιά των πιθήκων και ανέλυσαν τα δεδομένα που συλλέχθηκαν, ανέφεραν ότι οι μεταλλάξεις επέτρεψαν στον ιό να γίνει ισχυρότερος και πιο έξυπνος με την πάροδο του χρόνου και πλέον είναι σε θέση να αποφύγει τα αντιιικά φάρμακα και τα εμβόλια.   Η ομάδα εντόπισε επίσης τις συγκεκριμένες μεταλλάξεις στον ιό που του επέτρεψαν να γίνει εξαιρετικά μολυσματικός. 

«Κάνοντας μια χρονική ανάλυση, μπορέσαμε να δούμε πώς εξελίχθηκε ο ιός με την πάροδο του χρόνου και ένα βασικό εύρημα ήταν ότι ο ιός τώρα συσσωρεύει μεταλλάξεις ειδικά εκεί όπου υποτίθεται ότι συνδέονται φάρμακα και αντισώματα από εμβόλια», δήλωσε ο Shrikesh Sachdev, ένας από τους ερευνητές.

«Έτσι, ο ιός γίνεται πιο έξυπνος, είναι σε θέση να αποφύγει να στοχοποιηθεί από φάρμακα ή αντισώματα από την ανοσολογική απόκριση του σώματός μας και να συνεχίσει να εξαπλώνεται σε περισσότερους ανθρώπους», πρόσθεσε.

Σε απάντηση στα ευρήματα, θα μπορούσε να υπάρξει ανάγκη για τροποποιημένες εκδόσεις των υπαρχόντων φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενών με ευλογιά των πιθήκων. Η ιατρική κοινότητα θα μπορούσε επίσης να αναπτύξει νέα φάρμακα για τις νέες μεταλλάξεις του ιού. 

«Όταν μου έστειλαν τα δεδομένα, είδα ότι οι μεταλλάξεις συνέβαιναν σε κρίσιμα σημεία που επηρεάζουν τη σύνδεση του γονιδιώματος του DNA, καθώς και εκεί όπου υποτίθεται ότι συνδέονται τα φάρμακα και τα αντισώματα που προκαλούνται από τα εμβόλια», δήλωσε η καθηγήτρια Κτηνιατρικής του Κολλεγίου MU, Kamlendra Singh, η οποία ήταν μέρος της ομάδας, είπε. 

Η Singh σημείωσε ότι οι μεταλλάξεις συμβάλλουν στην αυξημένη μολυσματικότητα του ιού. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο προσδιορισμός αυτών των παραγόντων είναι καθοριστικός για την επίλυση του προβλήματος του ιού της ευλογιάς των πιθήκων. 

Η μελέτη της ομάδας δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Journal of Autoimmunity

ευλογιά των πιθήκων