Δέκατα: πού οφείλονται και πώς αντιμετωπίζονται

Ο πυρετός αποτελεί άμυνα του οργανισμού απέναντι στις λοιμώξεις. Δέκατα ή χαμηλός πυρετός είναι η θερμοκρασία που αναπτύσσει ένα άτομο, όταν αυτή είναι μεγαλύτερη από 37 βαθμούς τις πρωινές ώρες και μεγαλύτερη από 37,2 τις απογευματινές. Όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 37,8 με 38 βαθμούς τότε μιλάμε για πυρετό και όχι για χαμηλό πυρετό. 
 
Πού οφείλονται τα δέκατα πυρετού; 
 
Ο οργανισμός ανεβάζει τη θερμοκρασία του προκειμένου να απαντήσει σε κάποιον εισβολέα. Σύμφωνα με έρευνες, η αυξημένη θερμοκρασία του οργανισμού στην πραγματικότητα τον βοηθά ώστε να αντιμετωπίσει την αιτία όπως για παράδειγμα μια λοίμωξη ή έναν ιό. Άλλα συμπτώματα που μπορεί να συνυπάρχουν με τα δέκατα πυρετού, είναι: ο βήχας, ο πονόλαιμος, ο πονοκέφαλος, η ναυτία, η διάρροια, διάχυτοι πόνοι στο μυϊκό σύστημα και στα οστά, η κόπωση αλλά ακόμη και το δερματικό εξάνθημα. Δέκατα πυρετού στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσουν: το κοινό κρυολόγημα, η ουρολοίμωξη, ένας ιός όπως η γαστρεντερίτιδα, η εγκυμοσύνη κατά το πρώτο τρίμηνο, μια λοίμωξη στο αναπνευστικό αλλά ακόμη και η πνευμονία ή μια δηλητηρίαση. Σε κάθε περίπτωση, αν τα δέκατα επιμένουν πρέπει να αναζητηθούν τα αίτια. Φυσικά, κάποιος μπορεί να παρουσιάσει δέκατα πυρετού και για άλλους περισσότερο αθώους λόγους. Σ’ αυτή την περίπτωση τα δέκατα κάνουν την εμφάνισή τους για μερικές μόνο ώρες και μετά εξαφανίζονται σαν ποτέ να μην υπήρξαν. Τέτοιοι λόγοι είναι: η εξαντλητική άσκηση, το στρες, το λάθος ντύσιμο για παράδειγμα πολύ ζεστά ρούχα και έκθεση στον ήλιο μια μέρα με υψηλή θερμοκρασία αλλά και η αφυδάτωση. 
 
Πώς αντιμετωπίζονται τα δέκατα; 
 
Συνήθως τα δέκατα περνούν μόνα τους και η γενική οδηγία είναι να μην βιάζεται κανείς να πάρει ένα αντιπυρετικό όταν έχει δέκατα. Το νερό είναι μια καλή απάντηση σε αυτά αφού ο οργανισμός ενυδατώνεται και μπορεί να ρίξει τη θερμοκρασία του. Όταν πάλι τα δέκατα συνοδεύονται και με άλλα συμπτώματα όπως ο πόνος στον λαιμό, ένα ζεστό ρόφημα μπορεί να ρίξει τα δέκατα και να απαλύνει και τον ερεθισμό του λαιμού. Το αντιπυρετικό συστήνεται όταν τα δέκατα επιμένουν αλλά και όταν είναι προς τα πάνω, δηλαδή μετά το 37,5 για παράδειγμα και αφού δεν έχουν λειτουργήσει όλες οι παραπάνω λύσεις. 
δέκαταπυρετος