Δεν υπάρχει γονίδιο ομοφυλοφιλίας, λένε οι επιστήμονες

Δεν υπάρχει γονίδιο ομοφυλοφιλίας, λένε τώρα οι επιστήμονες, αν και παραδέχτηκαν ότι η σεξουαλική συμπεριφορά έχει γενετική βάση.

Η μεγαλύτερη γενετική ανάλυση σχεδόν μισού εκατομμυρίου ανθρώπων (477.500) σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε, ανατρέποντας παλαιότερα ευρήματα.

Τη νέα μελέτη, που προκαλεί ήδη έντονες συζητήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, δημοσίευσε το περιοδικό Science, με στοιχεία από τις βάσεις δεδομένων UK Biobank και 23andMe.

Από τους συμμετέχοντες στη μελέτη ζητήθηκε να δηλώσουν εάν έχουν αποκλειστική ερωτική σχέση με άτομο του ίδιου φύλου ή και με άλλα άτομα διαφορετικού φύλου.

Οι ερευνητές των Πανεπιστημίων Harvard και MIT κατέληξαν ότι ο γενετικός παράγοντας ευθύνεται σε ποσοστό 8%-25% για την ομοφυλοφιλική συμπεριφορά.

Πέντε συγκεκριμένες γονιδιακές παραλλαγές έχει διαπιστωθεί ότι σχετίζονται με την ομοφυλοφιλική συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένης και μίας, που συνδέεται με τη βιολογική οδό της όσφρησης.

Οι παραλλαγές αυτές, όμως, ευθύνονται για μόλις το 1% των ομοφυλοφιλικών συμπεριφορών.

Ο Ben Neale, αναπληρωτής καθηγητής γενετικής στο Γενικό Νοσοκομείο Μασσαχουσέτης, δήλωσε: “Η γενετική είναι ένα μικρό κομμάτι αυτής της ιστορίας για τη σεξουαλική συμπεριφορά, αλλά εξακολουθεί να είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, που συμβάλλει σε αυτήν.

Δεν υπάρχει κανένα γονίδιο ομοφυλοφιλίας και μια γενετική εξέταση για το εάν πρόκειται να έχετε ομοφυλοφιλοφιλική σχέση δεν έχει νόημα. Ουσιαστικά είναι αδύνατο να προβλεφθεί η σεξουαλική συμπεριφορά ενός ατόμου από το γονιδίωμά του”.

Ο Fah Sathirapongsasuti, επικεφαλής επιστήμονας του 23andMe, επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η ομοφυλοφιλία είναι φυσιολογική και μια κανονική εκδοχή της ανθρώπινης εμπειρίας και του ανθρώπινου είδους. Για τον λόγο αυτόν, δεν πρέπει κάποιος να καταφεύγει σε “θεραπείες” της ομοφυλοφιλίας».

 

 

 

 

γονίδιο ομοφυλοφιλίαςσεξουαλική συμπεριφορά