Πώς μπορείς να καταλάβεις αν έχεις εθισμό στο sex

Όταν γίνεται συζήτηση για τον εθισμό στο sex, τα πονηρά χαμόγελα έχουν την τάση να υποτιμήσουν ένα θέμα που είναι περισσότερο σοβαρό από ό,τι νομίζουμε. Εθισμός στο sex δεν είναι όταν κάποιος επιδιώκει να κάνει sex συχνά επειδή του δίνει χαρά, ολοκλήρωση και απόλαυση. Ο εθισμός στο sex έχει όλα τα χαρακτηριστικά οποιουδήποτε εθισμού και είναι όλα αρνητικά. Ο εθισμός είναι εξάρτηση και στην περίπτωση του sex μπορεί να ελλοχεύει εξίσου σοβαρούς κινδύνους με τον εθισμό σε ουσίες. 

Το άτομο με εθισμό στο sex έχει αδυναμία να ελέγξει τη συμπεριφορά του. Βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση sex με αποτέλεσμα αυτό να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην προσωπική και επαγγελματική του ζωή. Παράλληλα, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για αυτό το άτομο δεν είναι λίγοι. Ας μην ξεχνάμε ότι η κριτική ικανότητα του εθισμένου ατόμου δεν λειτουργεί καλά με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να νοσήσει από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και άλλες παρεμφερείς καταστάσεις. Τέλος, το άτομο που είναι εθισμένο στο sex, καταλήγει να βλέπει το sex σαν τη λύση σε κάθε του πρόβλημα. Όταν έχει άγχος, επαγγελματική πίεση ή οικογενειακά προβλήματα, το άτομο θα στραφεί στο sex αντί να προσπαθήσει να τα επιλύσει. 

Ενδείξεις ότι έχεις εθισμό στο sex…

-Σε κάθε ευκαιρία που μένεις μόνος/μόνη στο σπίτι ή στη δουλειά επιλέγεις την αυτοϊκανοποίηση. 

-Το sex κατακλύζει τη ζωή σου με τρόπο που δεν αφήνεις χρόνο για άλλες δραστηριότητες ή κοινωνικές επαφές. 

-Προκειμένου να κάνεις sex επιδίδεσαι σε επικίνδυνες καταστάσεις όπως sex επί πληρωμή με εκδιδόμενα άτομα που δεν παίρνουν προφυλάξεις, κάνεις sex σε δημόσιους χώρους ή χωρίς καν να σκεφτείς αν υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις και ποιες είναι αυτές. 

-Η καθημερινότητά σου είναι μια διαρκής και αγωνιώδης αναζήτηση sex ακόμη και διαδικτυακά. Περνάς πολύ χρόνο σε πορνό και το sexting με άγνωστα άτομα είναι σαν να λέμε το μεσημεριανό σου… 

-Στο τέλος της μέρας ξέρεις ότι η δουλειά έχει μείνει πίσω όπως ακριβώς και οι οικογενειακές ή άλλες υποχρεώσεις αλλά νιώθεις ότι δεν μπορείς να κάνεις διαφορετικά. 

*Αν βρίσκεις τον εαυτό σου στα παραπάνω, η συμβουλή μας είναι να αναζητήσεις το συντομότερο τη βοήθεια ενός ειδικού της ψυχικής υγείας. Ο εθισμός στο sex δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια επικίνδυνη εξάρτηση με ανυπολόγιστες συνέπειες…

 

εθισμός στο sexsex