Δεντρολίβανο: πότε μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία;

Το δεντρολίβανο (ή rosemary) είναι ένα από τα πιο γνωστά, αγαπητά και όμορφα αρωματικά φυτά που συναντάμε στη Μεσόγειο. Η χρήση του δε είναι αρκετά διαδεδομένη, καθώς το δεντρολίβανο πρωταγωνιστεί σε ροφήματα και αμέτρητες συνταγές μαγειρικής ενώ απομακρύνει και τα κουνούπια. Τα οφέλη του για την υγεία είναι πολλά όπως θα δούμε παρακάτω. Σε ποιες περιπτώσεις όμως μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία; 

-Το δεντρολίβανο είναι δώρο της φύσης για τον οργανισμό

Το δεντρολίβανο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και κάπως έτσι μπορεί αν προστατεύσει τον οργανισμό από πολλές φλεγμονώδεις παθήσεις. Ακόμη, σύμφωνα με έρευνα, τα άτομα που εκτέθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας στο άρωμα του δεντρολίβανου παρουσίασαν καλύτερη διάθεση και αυξημένη γνωστική λειτουργία. Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να παραλείπουμε πόσο βοηθά το δεντρολίβανο σε προβλήματα δυσπεψίας. Τέλος, σύμφωνα με μια άλλη έρευνα, άτομα με Διαβήτη που κατανάλωσαν δεντρολίβανο, παρουσίασαν μικρότερα επίπεδα Αιμοσφαιρίνης Α1c, μιας μέτρησης που πολύ τακτικά χρειάζεται να κάνουν τα άτομα με Διαβήτη. 

-Σε ποιες περιπτώσεις το δεντρολίβανο είναι επικίνδυνο για τον οργανισμό

Υπάρχουν συγκεκριμένες φαρμακευτικές αγωγές που δεν πρέπει να συνδυάζονται με το δεντρολίβανο ή σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του γιατρού. Τα άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα καλό είναι να αποφεύγουν τη συστηματική κατανάλωση του δεντρολίβανου καθώς σύμφωνα με μελέτες έχει και εκείνο αντιπηκτική δράση. Συνεπώς, το άτομο κινδυνεύει να αναπτύξει αιμορραγίες ή να εμφανίσει σημάδια όπως μώλωπες. Ομοίως τα άτομα που λαμβάνουν φάρμακα κατά της υπέρτασης όπως είναι οι αναστολείς ή τα διουρητικά καλό είναι να αποφεύγουν τη συστηματική κατανάλωση δεντρολίβανου. Τέλος, παρόμοια οδηγία ισχύει και για τις εγκύους. Ωστόσο, στην περίπτωση των εγκύων και των θηλαζουσών, η οδηγία δεν αφορά το δεντρολίβανο μόνο αλλά και άλλα βότανα ή αρωματικά φυτά που χρησιμοποιούμε για τις ευεργετικές τους δράσεις και σε κάθε περίπτωση ο λόγος γίνεται για τη συστηματική χρήση και όχι για ένα απλό μαρινάρισμα μια στο τόσο!

δεντρολίβανο