Διαχείριση του άγχους με τον «Κανόνα των Τριών»

Αυτή η στρατηγική ακούγεται απλή, αλλά βοηθά πραγματικά να διώξετε τις αγχωτικές σκέψεις.

Η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (APA) περιγράφει το άγχος ως «ένα συναίσθημα που χαρακτηρίζεται από συναισθήματα έντασης, ανησυχητικές σκέψεις και σωματικές αλλαγές όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση» και ότι «τα άτομα με αγχώδεις διαταραχές συνήθως έχουν επαναλαμβανόμενες ενοχλητικές σκέψεις ή ανησυχίες». Μερικοί άνθρωποι αποφεύγουν ορισμένες καταστάσεις λόγω ανησυχίας. Μπορεί να υπάρχουν ακόμη και σωματικά συμπτώματα όπως εφίδρωση, τρέμουλο, ζάλη ή ταχυπαλμία, σύμφωνα με την APA.

Μπορεί το άγχος για μεγάλο διάστημα να μην υπάρχει καν στην ζωή σας, άλλες φορές, για πολλές εβδομάδες θα νιώθετε εντελώς ανήσυχοι και   από το πουθενά,  το άγχος και ο φόβος θα επανέλθουν για να ανακατέψουν τη μέρα σας. Τα χέρια σαςαρχίζουν να τρέμουν, η καρδιά σαςτρέχει και νιώθετε ότι ο κόσμος θα ξεφύγει από τον έλεγχο ανά πάσα στιγμή. Όπως πολλοί άνθρωποι, το άγχος μπορεί να προκαλείται συχνά από ένα ανησυχητικό γεγονός της ζωής, όπως μια μεγάλη κίνηση ή μια διαμάχη με κάποιον που είστε κοντά. Άλλες φορές, όμως, προκαλείται από κάτι που αγνοούσατε ή είχατε βάλει “κάτω από το χαλί”. Όταν συμβεί αυτό, χρειάζεται λίγη περισσότερη σκοπιμότητα για να καταλάβετε τι με ενοχλεί πραγματικά, ώστε να μπορέσετε να το αντιμετωπίσετε.

Επειδή οι εξάρσεις του άγχους  μπορεί να φαίνονται εντελώς τυχαίες, είναι σημαντικό  να αντιμετωπίζετε την ψυχική μου υγεία σαν να έχει σημασία κάθε μέρα, όχι μόνο όταν νιώθετε ατονία. Η ψυχική υγεία είναι σημαντικό μέρος της συνολικής ευεξίας σας , γι’ αυτό καλό είναι να κάνετε μικρά πράγματα για να τη φροντίζετε όλη την εβδομάδα, όπως ακριβώς και ο τρόπος που ασκείστε ή παίρνετε βιταμίνες για το σώμα σας . Το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (NIMH) λέει ότι αυτό είναι μέρος της αυτοφροντίδας—το να κάνετε πράγματα που σας βοηθούν να ζήσετε καλά και που βελτιώνουν τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία. Η αυτοφροντίδα είναι μέρος της προληπτικής φροντίδας ψυχικής υγείας.

Τις δύσκολες μέρες στη δουλειά, βγείτε έξω για καθαρό αέρα και προσπαθείστε να κοιμάστε πολύ κάθε βράδυ, ώστε να επηρεάζεστε λιγότερο από το άγχος. Η έρευνα το υποστηρίζει. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2020 στο Journal of Cognitive Neuroscience προτείνει αυτό που έχουν δείξει άλλες μελέτες – ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει άγχος. Αυτή η μελέτη αναφέρει επίσης ότι αυτή η επίδραση είναι ακόμη πιο έντονη στις γυναίκες. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρει ότι οι ενήλικες χρειάζονται επτά ή περισσότερες ώρες ύπνου καλής ποιότητας τη νύχτα.

Όταν οι ανήσυχες σκέψεις αρχίζουν να καταλαμβάνουν το μυαλό σας, δοκιμάστε μια τακτική που ονομάζεται «κανόνας των τριών».

Τι είναι ο κανόνας των τριών;

Ο κανόνας των τριών είναι μια στρατηγική που  συστήθηκε από έναν θεραπευτή. Όταν αισθάνεστε άγχος , επιτρέψτε στον εαυτό σας να αφιερώσει ενέργεια μόνο στο να ανησυχεί για τρία πράγματα κάθε δεδομένη στιγμή. Οραματιστείτε ένα δέντρο με τρία κλαδιά πάνω του, με μια ανησυχία να έχει ανατεθεί σε κάθε κλαδί. Αφού γεμίσει το δέντρο, αυτό είναι – δεν επιτρέπεται καμία πρόσθετη ανησυχία να καταλάβει τον ψυχικό σας χώρο.

Αν έχετε άγχος για μια προθεσμία, αυτό είναι το πρώτο κλαρί. Αν σκέφτεστε το αγχωτικό Σαββατοκύριακο που έρχεται, αυτό είναι το δεύτερο κλαδί. Μετά από αυτό, έχετε μόνο να “φρικάρετε” από ένα πράγμα ακόμα.

Στην αρχή, ο κανόνας των τριών φαινόταν πολύ απλός για να είναι πραγματικά χρήσιμος, αλλά έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους. Το να περιορίζετε τις ανησυχίες σας κάθε μέρα σε μερικές μόνο που “αξίζουν” είναι εντυπωσιακό. Με το να σκέφτεστε τους φόβους σας με αυτόν τον απλό τρόπο, γίνεται προφανές ότι ενώ ορισμένα από τα προβλήματά σας έχουν λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν και άλλα είναι εντελώς εκτός ελέγχου μου, η ανησυχία βοηθάει πολύ λίγα.

Φυσικά, η ανησυχία είναι η ανθρώπινη φύση. Οι περισσότεροι από εμάς θα αγχώνουμε για πράγματα τόσο μεγάλα όσο και μικρά από καιρό σε καιρό—και αυτό είναι εντάξει. Υπάρχουν πολλές στρατηγικές που μπορείτε να εφαρμόσετε για να ηρεμήσετε ένα ανήσυχο μυαλό. Πολλοί άνθρωποι όμως έχουν διαπιστώσει ότι αυτή η στρατηγική βοηθά να κρατάνε τα πράγματα υπό έλεγχο όταν οι ανήσυχες σκέψεις καταλαμβάνουν περισσότερη ενέργεια στη ζωή τους από ό,τι αξίζουν. Αξίζουμε να περνάμε τις μέρες μας κάνοντας περισσότερα από το να νιώθουμε άγχος και αυτή η τεχνική μπορεί να σας βοηθήσει να φτάσετε εκεί.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα κατακλυστείτε, αναρωτηθείτε: «Αυτό είναι η πρώτη μου τριάδα;» Αν όχι, πρέπει να το αφήσετε

στρες