Digital πιστοποιητικό εμβολιασμού: τι είναι και ποια η χρήση του 

Την προσεχή Πέμπτη 21/1 αναμένεται να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η πρόταση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με το digital πιστοποιητικό εμβολιασμού. Η Πρωτοβουλία Εμβολιασμού (VCI) στην πραγματικότητα είναι ένας συνασπισμός κορυφαίων οργανισμών όπως είναι η Microsoft, η Oracle αλλά και η Mayo Clinic που στοχεύουν στην προσπάθεια πιστοποίησης κατά πόσο ένα άτομο είναι εμβολιασμένο κατά του Κορονοϊού. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Γαλλία έχει ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις της για το digital πιστοποιητικό εμβολιασμού. 
 
Τι είναι το digital πιστοποιητικό εμβολιασμού; 
 
Πρόκειται για έναν κωδικό QR ο οποίος θα περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικές με τον εμβολιασμό του ατόμου. Τέτοιες πληροφορίες είναι: ποιο εμβόλιο έχει κάνει το άτομο -δηλαδή ποιας εταιρείας-, αν έχει κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και σε ποιες ημερομηνίες. Σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Ταραντίλη, στο briefing της Δευτέρας 18/1, το εν λόγω πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν αποτελεί διαβατήριο αλλά μια κωδικοποίηση με στόχο τη διευκόλυνση μετακίνησης μεταξύ των χωρών. Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: “Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν είναι passport, διαβατήριο. Το λέω αυτό, γιατί έχει ακουστεί ότι θα επιβάλλεται για να μετακινηθεί κάποιος από τη μία χώρα στην άλλη. Όχι, δεν θα επιβάλλεται. Αυτό που έχουμε προτείνει θα είναι απλά κωδικοποίηση με έναν τέτοιο τρόπο, για όλη την Ευρώπη, έτσι ώστε, όταν κάποιος μετακινείται από μια χώρα στην άλλη, αντί να έχει κάνει ένα τεστ covid, να δείχνει το πιστοποιητικό και να μπορεί άνετα και με λιγότερη γραφειοκρατία να μετακινείται. Αυτό έχουμε ζητήσει και πιστεύουμε ότι μπορεί ως λύση να προωθηθεί και να αποτελέσει μια κοινή κωδικοποίηση για όλες τις χώρες της Ευρώπης”. 
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, το οποίο βασίζεται στο προσχέδιο της Κομισιόν για την επικαιροποιημένη στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημικής κρίσης, προβλέπεται ο καθορισμός πρωτοκόλλου για την έκδοση πιστοποιητικών εμβολιασμού. Παράλληλα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα τα κράτη μέλη θα θέσουν ως στόχο τον εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού τους μέχρι το καλοκαίρι. Εκείνο που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το εν λόγω πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν είναι άλλο από τα μέτρα καραντίνας και το υποχρεωτικό τεστ στα οποία υποβάλλονται σήμερα οι ταξιδιώτες από χώρα σε χώρα. 
digital πιστοποιητικό εμβολιασμού