Δημοφιλή προϊόντα περιποίησης μαλλιών που συνδέονται με τον καρκίνο του μαστού

Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι οι χημικές ουσίες που ονομάζονται parabens, οι οποίες βρίσκονται σε προϊόντα περιποίησης μαλλιών και προσωπικής περιποίησης , έχουν συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις μαύρες γυναίκες.

Η μελέτη ανέλυσε ειδικά τις μαύρες γυναίκες , οι οποίες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού κάτω των 40 ετών από οποιαδήποτε άλλη φυλετική ή εθνική ομάδα.

Ερευνητές στο Εθνικό Ιατρικό Κέντρο City of Hope στο Λος Άντζελες ανακάλυψαν ότι ενώ τα parabens αύξησαν την ανάπτυξη μιας μαύρης κυτταρικής σειράς καρκίνου του μαστού, δεν αύξησαν την ανάπτυξη σε μια λευκή κυτταρική σειρά καρκίνου του μαστού.

Επισημάνθηκε ότι η χημική ουσία αύξησε την έκφραση των γονιδίων που συνδέονται με τη δράση της ορμόνης και στις δύο κυτταρικές σειρές.

Οι επιστήμονες μοιράστηκαν ότι τα parabens βρέθηκαν επίσης να προάγουν την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων του μαστού, με μεγαλύτερη επίδραση που εντοπίζεται στη μαύρη κυτταρική σειρά του καρκίνου του μαστού.

Ο Δρ Lindsey Treviño, επικεφαλής ερευνητής, δήλωσε: «Ένας λόγος για τον υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού μπορεί να είναι η έκθεση σε επιβλαβείς χημικές ουσίες που ονομάζονται χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα στα μαλλιά και στα προϊόντα προσωπικής περιποίησης.

«Αυτές οι χημικές ουσίες μιμούνται τις επιδράσεις των ορμονών στο σώμα».

Τα parabens είναι χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα και χρησιμοποιούνται συνήθως ως συντηρητικά στα μαλλιά και σε άλλα προϊόντα προσωπικής περιποίησης.

Η μελέτη εξηγεί ότι τα parabens «αναγκάζουν τα καρκινικά κύτταρα του μαστού να αναπτύσσονται, να εισβάλλουν, να εξαπλώνονται και να εκφράζουν γονίδια που συνδέονται με τον καρκίνο και τη δράση των ορμονών».

Σε μια έρευνα που αναζητούσε προϊόντα που δεν περιέχουν parabens και επιβλαβείς χημικές ουσίες, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν λιγότερες επιλογές χωρίς parabens που διατίθενται στο εμπόριο για τις μαύρες γυναίκες.

«Οι μαύρες γυναίκες είναι πιο πιθανό να αγοράσουν και να χρησιμοποιήσουν προϊόντα μαλλιών με αυτούς τους τύπους χημικών ουσιών, αλλά δεν έχουμε πολλά δεδομένα για το πώς τα parabens μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις μαύρες γυναίκες», είπε ο Treviño.

«Αυτό συμβαίνει επειδή οι μαύρες γυναίκες δεν έχουν επιλεγεί για να λάβουν μέρος στις περισσότερες ερευνητικές μελέτες που εξετάζουν αυτόν τον σύνδεσμο. Επίσης, μελέτες για τη δοκιμή αυτής της σχέσης έχουν χρησιμοποιήσει μόνο κυτταρικές γραμμές καρκίνου του μαστού από λευκές γυναίκες».

Ο ερευνητής πρόσθεσε ότι ενώ η μελέτη επικεντρώθηκε σε μαύρες γυναίκες, τα ευρήματα «μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν όλες τις γυναίκες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού».

Σύμφωνα με την Cancer Research UK: «Τα parabens δεν προκαλούν καρκίνο στους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού.

«Τα parabens χρησιμοποιούνται σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας ως συντηρητικό. Αυτό σημαίνει ότι επιτρέπουν στα προϊόντα να διαρκέσουν περισσότερο στο ράφι.

«Ορισμένες μικρές μελέτες σε αρουραίους διαπίστωσαν ότι το paraben μπορεί να δρα όπως η ορμόνη οιστρογόνο, η οποία συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού. Αλλά δεν υπάρχουν καλά στοιχεία που να συνδέουν τα parabens με τον καρκίνο του μαστού στους ανθρώπους».

καρκίνος του μαστούfront-stories