Ειδικός μάς απαντά σε ό,τι θέλουμε να ξέρουμε για τη γυναικεία τριχόπτωση

Η τριχόπτωση απασχολεί πολλές γυναίκες, μεγαλύτερες αλλά και νεότερες! Κι επειδή η γυναικεία τριχόπτωση έχει πολλές πτυχές και μπορεί να προληφθεί εάν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, ζητήσαμε από την Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο και Επιστημονική Διευθύντρια της Cosmetic Derma Medicine να απαντήσει στις πιο συχνές μας απορίες.

Συνέντευξη: Μάρθα Φραγκάκη

  1. Ποια είναι τα αίτια που προκαλούν γυναικεία τριχόπτωση;

Ειδικά όταν μιλάμε για τριχόπτωση στις γυναίκες, τα αίτια μπορεί να είναι ποικίλα, όπως ορμονικές διαταραχές που παρουσιάζονται για παράδειγμα στην εγκυμοσύνη ή την εμμηνόπαυση, παθήσεις του θυρεοειδούς, διατροφικές ελλείψεις, άγχος, κληρονομικότητα και βέβαια κάποια χρόνια νοσήματα. Αυτή η ποικιλομορφία στα πιθανά αίτια είναι που κάνει πολύ σημαντική την ακριβή διάγνωση ώστε να δοθεί η ανάλογη θεραπεία.

  1. Η πιο συχνή μορφή γυναικείας τριχόπτωσης είναι η ανδρογενετική αλωπεκία. Πώς εκδηλώνεται και τι διαφορά έχει με αυτή των αντρών;

Πράγματι, η ανδρογενετική αλωπεκία είναι ο πιο κοινός τύπος αλωπεκίας στις γυναίκες. Το πρώτο σύμπτωμα που εντοπίζει μια γυναίκα που πάσχει από ανδρογενετική αλωπεκία είναι η διεύρυνση της χωρίστρας της, αρχίζει δηλαδή η χωρίστρα να «φαρδαίνει». Στις γυναίκες με ανδρογενετική αλωπεκία που βρίσκονται σε φάση εμμηνόπαυσης παρατηρείται επίσης λέπτυνση της τρίχας και διάχυτη αραίωση στην κορυφή του κεφαλιού.

Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι η επικρατέστερη μορφή αλωπεκίας στους άντρες, σε αυτούς όμως εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο, κυρίως με υποχώρηση του hairline, δηλαδή της πρόσθιας γραμμής της τριχοφυΐας, υποχώρηση των κροτάφων σε σχήμα Μ και έντονη αραίωση στην κορυφή.

  1. Η τριχόπτωση στις γυναίκες αφορά κυρίως σε κάποιο συγκεκριμένο ηλικιακό group; Είναι αλήθεια ή μύθος πως μετά τον τοκετό παρουσιάζεται έντονα το φαινόμενο της τριχόπτωσης;

Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, πάνω από το 40% των γυναικών που έχουν περάσει τα 50, παρουσιάζουν σε κάποιον βαθμό τριχόπτωση. Ωστόσο, η γυναικεία τριχόπτωση μπορεί να παρουσιαστεί και σε νεότερες ηλικίες. Και για να απαντήσω στην ερώτησή σας για την τριχόπτωση μετά τον τοκετό, όχι δεν είναι καθόλου μύθος! Όπως είπαμε και νωρίτερα, η τριχόπτωση στις γυναίκες μπορεί να σχετίζεται με ορμονικές διακυμάνσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα έντονες μετά τον τοκετό. Αυτό όμως είναι κάτι που μόνο ο έμπειρος δερματολόγος μπορεί να απαντήσει με ασφάλεια, οπότε κάθε γυναίκα που παρατηρεί έντονη τριχόπτωση, πρέπει να ζητήσει ιατρική συμβουλή ώστε να «σώσει» τα μαλλιά της.

  1. Ποιες είναι οι πρώτες κινήσεις που πρέπει να κάνει μία γυναίκα όταν αντιληφθεί πως αρχίζει να έχει απώλεια μαλλιών;

Σε όποια ηλικία και σε όποια φάση ζωής κι αν βρίσκεται μια γυναίκα που αρχίζει να την ανησυχεί η τριχόπτωση, η επίσκεψη στον δερματολόγο και η διάγνωση των αιτίων της τριχόπτωσης είναι πολύ σημαντικό βήμα για να αντιμετωπιστεί σωστά, πριν οδηγήσει σε σημαντική αραίωση των μαλλιών.

  1. Πώς γίνεται η κλινική διάγνωση και πώς επιλέγεται η κατάλληλη θεραπεία για κάθε ασθενή;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο έμπειρος δερματολόγος καταλήγει στη σωστή διάγνωση λαμβάνοντας ιατρικό ιστορικό και πραγματοποιώντας κλινική εξέταση. Εάν υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω εξετάσεις όπως είναι η ψηφιακή τριχοσκόπηση, που αξιολογεί το πάχος, τον αριθμό και την πυκνότητα των τριχοθυλακίων, καθώς και αιματολογικές εξετάσεις που μπορεί να υποδείξουν τυχόν ορμονικές διαταραχές.

Όσο για τις θεραπείες για την γυναικεία τριχόπτωση, σήμερα έχουμε πολλές που μπορούμε να εφαρμόσουμε, μεμονωμένα ή συνδυαστικά, ώστε να «παγώσει» η αραίωση και σταδιακά να ενισχυθεί η τριχοφυΐα. Μία από τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες είναι η αυτόλογη μεσοθεραπεία PRP που αξιοποιεί τις αναγεννητικές ιδιότητες στο πλάσμα του αίματος. Η θεραπεία είναι ουσιαστικά ανώδυνη και περιλαμβάνει μία απλή αιμοληψία, φυγοκέντριση του αίματος για να διαχωρίσουμε το πλάσμα και κατόπιν να το εγχύσουμε στο τριχωτό της κεφαλής. Εκτός από το PRP, η μινοξιδίλη είναι μία δραστική ουσία που μπορεί να χορηγηθεί σε γυναίκες. Και οι δύο αυτές θεραπείες θρέφουν και ενδυναμώνουν τα τριχοθυλάκια, διεγείρουν την τριχοφυΐα, παρατείνουν την αναγενή φάση του κύκλου ζωής της τρίχας, δηλαδή τη φάση ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να σταματά η τριχόπτωση και να επαναπυκνώνουν οι αραιωμένες περιοχές.

  1. Μετά από πόσο καιρό από την έναρξη της θεραπείας γίνονται ορατά τα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα αρχίζουν να γίνονται εμφανή μετά από περίπου τρεις μήνες, αν και με κάποιες θεραπείες, όπως το PRP, μπορεί να δει κανείς και νωρίτερα διαφορά στην έκφυση νέων μαλλιών, δηλαδή νέες φύτρες. Κάτι που είναι σημαντικό να πούμε είναι ότι οι θεραπείες για την τριχόπτωση είναι μακροχρόνιες, ειδικά όταν η τριχόπτωση είναι κληρονομικής αιτιολογίας, όπως στην περίπτωση της ανδρογενετικής αλωπεκίας. Η συνέπεια όμως στο θεραπευτικό πλάνο ανταμείβεται! Πιο πλούσια,  λαμπερά και δυνατά μαλλιά και φυσικά επαναπύκνωση των αραιωμένων περιοχών!

 

PRPCosmetic Derma Medicineγυναικεία τριχόπτωσηορμονικές διαταραχές