Είναι απαραίτητη η 4η δόση εμβολίου; Τι λένε οι ειδικοί

  • Μελέτες δείχνουν ότι η ανοσία που παρέχεται από μια προηγούμενη λοίμωξη από την παραλλαγή Omicron, δεν αρκεί για την πρόληψη της επαναμόλυνσης ή την προστασία από άλλες παραλλαγές.
  • Τα δεδομένα  δείχνουν ότι χρειάζεται μια τρίτη δόση για καλύτερη προστασία έναντι σοβαρής νόσου ή νοσηλείας λόγω του Omicron.
  • Μια τέταρτη δόση μπορεί να μην χρειάζεται για όλους, αλλά οι γιατροί τη συνιστούν ανεπιφύλακτα για ομάδες υψηλού κινδύνου.
  • Δεν υπάρχει παγκόσμια συναίνεση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των αναμνηστικών δόσεων, αλλά το ελάχιστο συνιστώμενο διάστημα είναι περίπου 3-4 μήνες.

Η εμφάνιση της παραλλαγής Omicron SARS-CoV-2 επιβεβαίωσε την ανάγκη για ενισχυτές εμβολίων — για την καταπολέμηση της φθίνουσας ανοσίας και την παροχή πιο ισχυρής προστασίας έναντι σοβαρών ασθενειών και θανάτου.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι δύο δόσεις ενός εμβολίου για τον COVID-19 δεν παρέχουν επαρκή προστασία έναντι λοίμωξης ή σοβαρής ασθένειας από το Omicron. Όλο και περισσότερα στοιχεία υποστηρίζουν μια προσέγγιση τριών σταδίων.

Εν τω μεταξύ, ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών διερευνά τώρα δεύτερους ενισχυτές – ή τέταρτες δόσεις – ως τρόπο αποτελεσματικής εξουδετέρωσης του Omicron.

Ακολουθώντας τα βήματα του Ισραήλ, χώρες όπως η Χιλή , η Ισπανία , η Δανία και η Σουηδία προσφέρουν τέταρτες δόσεις σε ορισμένες ομάδες κινδύνου.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ομάδες που θεωρούνται περισσότερο οτι κινδυνεύουν, συμβουλεύονται να κάνουν μια δεύτερη αναμνηστική βολή αυτή την άνοιξη. Ανάλογα με το άτομο, αυτή μπορεί να είναι μια τέταρτη ή πέμπτη δόση.

Οι παραλλαγές στην καθοδήγηση έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με το ποιος χρειάζεται μια τέταρτη δόση και ποια μπορεί να είναι η πιο αποτελεσματική προσέγγιση για την ανοσία.

Τι λένε τα δεδομένα για την 4η δόση

Τα δεδομένα σχετικά με την ανάγκη για τέταρτη δόση, μέχρι στιγμής, λείπουν, αλλά πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα δείχνει ότι μπορεί να αποκαταστήσει την εξασθενημένη ανοσία.

Μια δοκιμή με τα εμβόλια mRNA Pfizer και Moderna διαπίστωσε ότι μια τέταρτη δόση παρείχε μια μέτρια ώθηση στην προστασία έναντι του Omicron και επανέφερε τα αντισώματα στα επίπεδα που φαίνονται αμέσως μετά την τρίτη δόση. Ωστόσο, αυτό δεν μεταφράστηκε σε σημαντικά αυξημένη αποτελεσματικότητα και δεν απέτρεψε τη μόλυνση με το Omicron.

Τέσσερις δόσεις του εμβολίου Pfizer ήταν 30% πιο προστατευτικές έναντι της μόλυνσης από τρεις δόσεις. Αυτή η επιπλέον προστασία ήταν 11% για το εμβόλιο της Moderna.

Ειδικοί αναφέρουν ότι οι αρχικές μελέτες έδειξαν ότι η τέταρτη δόση παρείχε μια πρόσθετη ώθηση στα επίπεδα αντισωμάτων. Αν και δεν ήταν τεράστια, αυτή η ώθηση ήταν «μετρήσιμη».

Η πρόσθετη δόση θα μπορούσε επίσης να αναζωπυρώσει την παραγωγή αντισωμάτων στο σώμα όταν αυτή αρχίσει να μειώνεται.

Σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, η ικανότητα της αναμνηστικής δόσης να προστατεύει από συμπτωματική λοίμωξη μειώνεται στο 45–50% από τις 10 εβδομάδες και μετά.

Μια άλλη ανάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου υπολόγισε ότι η προστασία θα μειωνόταν περίπου στο 40% μέχρι τον τέταρτο μήνα μετά την τρίτη βολή.

Η 4η δόση θα μπορούσε να ωφελήσει όσους διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο

Δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι η τέταρτη δόση είναι κρίσιμη, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανότατα θα προορίζεται για ορισμένες ομάδες.

Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να ωφελήσει άτομα με υψηλό κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και να αποκαταστήσει τη μακροπρόθεσμη προστασία.

Μια μελέτη παρατήρησης από το Ισραήλ έδειξε ότι μια τέταρτη δόση προσέφερε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα προστασίας τόσο από λοιμώξεις όσο και από σοβαρές ασθένειες σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και θεωρούνται σε κίνδυνο. Η πρόσθετη δόση χορηγήθηκε τουλάχιστον 4 μήνες μετά την τρίτη δόση.

Αν και η αύξηση της προστασίας μπορεί να φαίνεται ελάχιστη, οι ειδικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσε να κάνει μεγάλη διαφορά για τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

front-storiesmRNA εμβόλιο4η δόση εμβολίου