Είναι ο καφές καλός για το συκώτι σας;

Καφές: τον αναζητάτε για να ξυπνήσετε το πρωί και να ξεπεράσετε την απογευματινή ύφεση. Γνωρίζετε όμως ότι υπάρχει ένας άλλος καλός λόγος για να κάνετε τον καφέ μέρος της καθημερινότητάς σας; Και αυτός είναι,  η υγεία του ήπατος. «Έχουμε πολλές αποδείξεις ότι ο καφές είναι καλός για το συκώτι», λέει ο ειδικός στο συκώτι Δρ. Jamile Wakim-Fleming, MD της Cleveland Clinic.

Ποια είναι η σχέση μεταξύ του καφέ και του συκωτιού σας; Τι λέει η επιστήμη;

Καφές και λιπώδης νόσος του ήπατος

Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ποτά στον κόσμο. Αυτό οδήγησε πολλούς ερευνητές να εξερευνήσουν τις επιπτώσεις στην υγεία.  Συνολικά, αυτές οι μελέτες φέρνουν καλά νέα για την υγεία του ήπατος.

«Ο καφές είναι ιδιαίτερα χρήσιμος όταν πρόκειται για μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος», λέει ο Δρ Wakim-Fleming.  Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος εμφανίζεται όταν συσσωρεύεται επιπλέον λίπος στα ηπατικά κύτταρα. Επηρεάζει 1 στους 4 ανθρώπους στις ΗΠΑ, κυρίως σε όσους έχουν υπερβολικό βάρος ή έχουν διαβήτη ή υψηλή χοληστερόλη. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να προκαλέσει κίρρωση ή ουλές στο ήπαρ. Αυτή η ουλή μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του ήπατος ή ηπατική ανεπάρκεια.  Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που πίνουν πολύ καφέ έχουν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.

Ο καφές φαίνεται να προστατεύει τους ανθρώπους που έχουν ήδη ηπατικά προβλήματα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ο καφές είναι ωφέλιμος για άτομα με ηπατίτιδα C , έναν ιό που μολύνει το ήπαρ και μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση και καρκίνο του ήπατος.

Σε άτομα που έχουν ήδη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, η τακτική κατανάλωση καφέ μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης κίρρωσης. Και μεταξύ των ανθρώπων που έχουν κίρρωση, όσοι πίνουν περισσότερο καφέ έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από την ασθένεια.

Είναι ο καφές χωρίς καφεΐνη καλό για το συκώτι σας;

“Πρέπει να καταναλώνετε κανονικό καφέ – όχι ντεκαφεϊνέ – καθημερινά για να έχετε οφέλη για το συκώτι”, λέει ο Δρ Wakim-Fleming. «Υπάρχει κάτι εγγενές στην καφεΐνη που είναι χρήσιμο για το συκώτι».

Υπάρχουν και άλλα ευεργετικά συστατικά. «Ο καφές περιέχει αντιοξειδωτικά και άλλες ενώσεις που όλες παίζουν μεγάλο ρόλο στη μείωση της φλεγμονής του ήπατος», προσθέτει.

Συστάσεις για καφέ για την υγεία του ήπατος

Πόσο καφέ πρέπει να πίνετε; Σε αυτή την περίπτωση, λιγότερο δεν είναι περισσότερο.  «Συνιστούμε τουλάχιστον τρία φλιτζάνια κάθε μέρα για να αποτρέψουμε τα ηπατικά προβλήματα», λέει ο Δρ Wakim-Fleming. Και αν πάσχετε από ηπατίτιδα ή λιπώδη ηπατική νόσο, ακόμη περισσότερα – έως και τέσσερα, πέντε ή ακόμα και έξι φλιτζάνια την ημέρα – μπορεί να είναι χρήσιμα.

Ωστόσο, δεν μπορούν όλοι να διαχειριστούν τόσο πολύ καφέ χωρίς να έχουν παρενέργειες.  Μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, δυσκολία στον ύπνο, άγχος και νευρικότητα σε μερικούς ανθρώπους. Ο Δρ Wakim-Fleming προτείνει να ακολουθήσετε αυτήν τη σύσταση,  μόνο εάν μπορείτε να την ανεχτείτε.

Εάν έχετε ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό ή άλλα καρδιακά προβλήματα, ο υπερβολικός καφές μπορεί να είναι επικίνδυνος. Ο καφές μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα εάν έχετε καρκίνο του πνεύμονα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, αποφύγετε τον καφέ μέχρι να μιλήσετε με το γιατρό σας για συμβουλές.

Εάν μπορείτε να πιείτε καφέ χωρίς κανένα πρόβλημα, παραλείψτε την κρέμα και τη ζάχαρη. Δεδομένου ότι τα άτομα με λιπώδη ηπατική νόσο έχουν συχνά προβλήματα όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην προσθέτετε επιπλέον λίπος και ζάχαρη στον καφέ σας. «Ο μαύρος καφές είναι ο καλύτερος», λέει ο Δρ Wakim-Fleming.  

Πώς να έχετε ένα υγιές συκώτι

Η κατανάλωση καφέ είναι μόνο ένας τρόπος για να διατηρήσετε το συκώτι σας υγιές. Ο Δρ Wakim-Fleming λέει ότι είναι επίσης σημαντικό να εμβολιαστείτε κατά των ιών της ηπατίτιδας Α και της ηπατίτιδας Β, που και οι δύο βλάπτουν το ήπαρ.

Η υγιεινή διατροφή είναι επίσης το κλειδί. «Το συκώτι είναι το πρώτο όργανο που μεταβολίζει τις τροφές που τρώμε. Η κατανάλωση πολλών τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά μπορεί να οδηγήσει σε λιπώδη νόσο του ήπατος», λέει. Και φυσικά, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει μόνιμα το συκώτι και να οδηγήσει σε κίρρωση.

Ωστόσο, ο καφές δεν είναι θαυματουργός. Δεν θα αναστρέψει πλήρως την ηπατική νόσο ούτε θα αναιρέσει τη βλάβη που προκαλείται από την υπερβολική χρήση αλκοόλ. Αλλά μπορεί να είναι ένα νόστιμο και ικανοποιητικό βήμα προς ένα πιο υγιές συκώτι.

καφέςήπαρ