Είναι πεντανόστιμα αλλά πολύ επικίνδυνα για την υγεία…κυρίως των μεγαλύτερων γυναικών

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό BMJ, φαγητά, όπως τηγανητό κοτόπουλο και τηγανητά ψάρια/οστρακοειδή, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από την καρδιά.

Οι ερευνητές από το Τμήμα Επιδημιολογίας του Κολλεγίου Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Αϊόβα λένε ότι η μείωση της κατανάλωσης των τηγανητών θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία.

Ειδικά στην Αμερική το πρόβλημα με την κατανάλωση fast food έχει παραγίνει. Ένας στους τρεις ενήλικες στη Βόρεια Αμερική τρέφεται με αυτό σε καθημερινή βάση.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η μεγαλύτερη κατανάλωση τηγανητών συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο τα στοιχεία σχετικά με τον κίνδυνο θανάτου, που συνδέεται με την κατανάλωση φαγητών, που γίνονται στο τηγάνι, είναι περιορισμένα και υπόκεινται σε πολλή συζήτηση.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από ερωτηματολόγια σε 106.966 γυναίκες, ηλικίας από 50 έως 79 ετών, από τις οποίες 31.588 πέθαναν στη διάρκεια της μελέτης – οι 9.320 από καρδιά, οι 8.358 από καρκίνο και οι 13.880 από άλλες αιτίες.

Διαπιστώθηκε ότι όσες έτρωγαν μία ή περισσότερες μερίδες τηγανητού κοτόπουλου τη μέρα, είχαν κατά μέσο όρο 13% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και ειδικότερα 12% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή αιτία, σε σχέση με όσες δεν έτρωγαν καθόλου τηγανητά.

Όσες έτρωγαν τουλάχιστον μια μερίδα τηγανητών ψαριών ή θαλασσινών καθημερινά, είχαν 7% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και ειδικότερα 13% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή αιτία.

Οι γυναίκες που έκαναν τη μεγαλύτερη κατανάλωση τηγανητών έτειναν να είναι νεότερες σε ηλικία, λιγότερο μορφωμένες, με χαμηλότερο εισόδημα, καπνίστριες, ασκούνταν λιγότερο και γενικότερα έτρωγαν πιο ανθυγιεινά.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
μεγαλύτερες γυναίκεςτηγανητάΥγεία