Είναι υγιεινό να πίνουμε νερό πριν τον ύπνο;

Όπως πολλοί από εμάς, πιθανότατα έχετε ένα ποτήρι νερό στο κομοδίνο σας για το βράδυ.

Ποια είναι όμως τα οφέλη (και τα πιθανά μειονεκτήματα) του  νερού ακριβώς πριν τον ύπνο; Το να παραμένετε ενυδατωμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι πολύ σημαντικό για τον οργανισμό. Οι ειδικοί όμως δεν συνιστούν να πίνετε μεγάλη ποσότητα νερού πριν τον ύπνο, αλλά μια μικρή ποσότητα.

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να σταματήσετε να πίνετε νερό;

Συχνά συνιστάται να σταματήσετε να πίνετε νερό δύο ώρες πριν πάτε για ύπνο. Με αυτόν τον τρόπο, δεν γεμίζετε το σώμα σας με επιπλέον υγρά που μπορεί να προκαλέσουν ξύπνημα για να πάτε στην τουαλέτα μέσα στη νύχτα.

Εάν χρειάζεται να πιείτε λίγο νερό  είτε επειδή το στόμα σας στεγνώνει είτε πρέπει να πάρετε νυχτερινά φάρμακα – λίγο είναι ακόμα εντάξει.

Κατά γενικό κανόνα, πίνετε λιγότερο από ένα ποτήρι νερό τις τελευταίες δύο ώρες πριν τον ύπνο, αν χρειάζεται. Και πίνετε μικρές γουλιές συμβουλεύουν οι ειδκοί.

Αυτό ισχύει και για άλλες γουλιές αργά το βράδυ. Προσπαθήστε να αποφύγετε υγρά όπως αλκοόλ, χυμούς και τσάι τις τελευταίες δύο ώρες πριν ξαπλώσετε.

Γιατί πρέπει να σταματήσετε να πίνετε νερό αμέσως πριν κοιμηθείτε;

Ενώ η  ενυδάτωση στη διάρκεια της ημέρας είναι σημαντική, η καλή ξεκούραση είναι εξίσου σημαντική. Αν ο ύπνος σας διακοπτεται από την ανάγκη να ουρήσετε λόγω των υγρών και του νερού που πίνετε, αυτό θα πρέπει να αλλάξει γιατί διαταράσσει τον ύπνο σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε στέρηση ύπνου και να επιδεινώσει την ποιότητα του ύπνου σας.

Ούπνος συνδέεται με τα πάντα, από το ανοσοποιητικό μας σύστημα μέχρι την ψυχική υγεία . Η έντονη στέρηση ύπνου έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται με:

  • Απώλεια μνήμης.
  • Λοιμώξεις.
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση.
  • Υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.
  • Αύξηση βάρους.
  • Καρκίνος.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε εάν έχετε οποιεσδήποτε καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν συχνουρία. Αν ναι, ίσως χρειαστεί να μειώσετε την πρόσληψη νερού ακόμα νωρίτερα πριν κοιμηθείτε. Μια μελέτη έδειξε ότι ακόμη και η κατανάλωση νερού μια ώρα πριν τον ύπνο δεν ήταν αρκετή για τα άτομα που εμφανίζουν νυκτουρία .

Υπάρχουν οφέλη από την κατανάλωση νερού πριν τον ύπνο;

Σε μέτριες ποσότητες, η κατανάλωση νερού το βράδυ μπορεί να είναι ακόμα ευεργετική. Το νερό είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που κρατά το σώμα σας ενυδατωμένο, τις αρθρώσεις λιπαίνονται, διασπά τα απόβλητα και πολλά άλλα.

Είναι απλώς θέμα να το εξισορροπήσουμε και να μην έχουμε μεγάλες ποσότητες νερού αμέσως πριν τον ύπνο, λένε οι ειδικοί.

Οφέλη από το να είστε ενυδατωμένοι πριν τον ύπνο:

  • Καθαρίζει το σώμα σας: μπορεί να βοηθήσει στη διάσπαση των αποβλήτων στο σώμα σας και στην απελευθέρωση των τοξινών μέσω του ιδρώτα.
  • Βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός σας: Εάν βρίσκεστε σε ένα πολύ ζεστό περιβάλλον ή αισθάνεστε ιδιαίτερα ζεστό, το να δροσίζετε το σώμα σας με λίγο νερό μπορεί να είναι ευεργετικό πριν τον ύπνο. Δοκιμάστε να πιπιλίζετε παγάκια ή να πίνετε μικρές γουλιές νερό πριν τον ύπνο.

Λοιπόν, πότε πρέπει να πίνετε νερό;

Αν υπάρχει κάτι που γνωρίζουμε με βεβαιότητα, είναι ότι θα πρέπει να πίνετε νερό με συνέπεια όλη την ημέρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πίνετε μεγάλες ποσότητες νερού μονομιάς — ειδικά όχι πριν τον ύπνο.

Αντίθετα, κρατήστε μια ισορροπία υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας:

  • Πίνοντας νερό με κάθε γεύμα.
  • Παραμένετε ενυδατωμένοι μετά την άσκηση.
  • Λήψη επιπλέον νερού από φρούτα και λαχανικά.

Δεν υπάρχει απαραιτήτως μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας που να είναι η βέλτιστη για να λάβετε όλη την πρόσληψη υγρών, λένε οι ειδικοί.  Είναι περισσότερο μια συνεχής χρονική περίοδος κατά τη διάρκεια της ημέρας και φροντίζοντας να είστε συνεπείς.

 

νερόενυδάτωση