Έιτζ: Μελέτη ορόσημο θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το τέλος της νόσου

Μπορεί να μιλάμε για το τέλος της επιδημίας του έιτζ; Οι επιστήμονες αυτή τη φορά είναι παραπάνω από αισιόδοξοι. Όπως λένε, η επιτυχία του φαρμάκου σημαίνει ότι, εάν όλοι οι ασθενείς υποβληθούν σε πλήρη θεραπεία, δεν θα υπάρξουν περαιτέρω λοιμώξεις.

Μεταξύ σχεδόν 1.000 αρρένων ζευγαριών σε όλη την Ευρώπη, όπου ένας σύντροφος με HIV έλαβε θεραπεία για την καταστολή του ιού, δεν υπήρξαν περιπτώσεις μετάδοσης της λοίμωξης στον HIV-αρνητικό σύντροφο, κατά τη διάρκεια του σεξ χωρίς προφυλακτικό.

Παρόλο που 15 άντρες είχαν μολυνθεί από τον ιό HIV κατά τη διάρκεια της οκταετούς μελέτης, οι δοκιμές DNA απέδειξαν ότι αυτές οι μολύνσεις ήταν το αποτέλεσμα σεξουαλικής επαφής με κάποιον άλλο, εκτός από τον σύντροφό τους, που δεν ήταν σε θεραπεία.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Alison Rodgers του UCL και μία εκ των συγγραφέων της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Lancet : “Είναι φανταστικό! Τα ευρήματά μας παρέχουν σημαντικά στοιχεία για τους ομοφυλόφιλους. Φάνηκε ότι ο κίνδυνος μετάδοσης του HIV με κατασταλτική ART (αντιρετροϊκή θεραπεία) είναι μηδέν”.

Προηγούμενες μελέτες έχουν, επίσης, δείξει ότι η θεραπεία προστατεύει τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, όταν ο ένας σύντροφος έχει HIV.

“Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν το μήνυμα της διεθνούς εκστρατείας U = U, ότι, δηλαδή, ένα μη ανιχνεύσιμο ιϊκό φορτίο καθιστά τον ιό HIV μη μεταδιδόμενο. Αυτό το ισχυρό μήνυμα μπορεί να βοηθήσει στην παύση της πανδημίας του HIV με την πρόληψη της μετάδοσης του ιού και με την αντιμετώπιση του στιγματισμού και των διακρίσεων, που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι με HIV.

Οι αυξημένες προσπάθειες πρέπει, πλέον, να επικεντρωθούν στην ευρύτερη διάδοση αυτού του ισχυρού μηνύματος και στην εξασφάλιση ότι όλοι οι θετικοί στον ιό HIV θα έχουν πρόσβαση σε δοκιμές, αποτελεσματική θεραπεία, υποστήριξη και πρόσβαση στη φροντίδα, για την διατήρηση ενός μη ανιχνεύσιμου ιϊκού φορτίου”, σύμφωνα με την Dr Rodgers.

Το 2017 υπήρχαν σχεδόν 40 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, που ζούσαν με τον ιό HIV, εκ των οποίων 21,7 εκατομμύρια ακολουθούσαν αντιρετροϊκή θεραπεία.

Σύμφωνα με το National Aids Trust (ΝΑΤ), το 97% των ανθρώπων, οι οποίοι είναι σε θεραπεία, έχουν μη ανιχνεύσιμο επίπεδο του ιού, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να τον μεταβιβάσουν.

Η καθυστερημένη διάγνωση εξακολουθεί να αποτελεί μείζονα πρόκληση, καθώς εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει περίπου το 43% των νέων διαγνώσεων HIV.

Από τα νέα ευρήματα γίνεται σαφές ότι οι ανθρωποι πρέπει να εξετάζονται συχνά.