“Εκκολαπτήριο” του κοροναϊού η Αθήνα. Ανοικτό το ενδεχόμενο νέου lockdown άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Το πιο ηχηρό καμπανάκι κινδύνου έκρουσαν χθες οι ειδικοί επιστήμονες προς τους πολίτες που διαβιούν στα μεγάλα αστικά κέντρα, ιδιαίτερα στην Αθήνα.

Και αυτό, διότι, σύμφωνα με πληροφορίες του Economico, φοβούνται – και δεν το κρύβουν – ότι αν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, οπότε παραδοσιακά πέφτει σημαντικά η θερμοκρασία και οι άνθρωποι βρίσκονται πλέον σχεδόν αποκλειστικά σε κλειστούς χώρους, δεν πέσει ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων σε διψήφιο νούμερο, και μάλιστα κοντά στα 50, τότε η πορεία του ιού θα είναι εκθετική, το δημόσιο σύστημα της χώρας θα πιεστεί εξαιρετικά και το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου lockdown θα επανέλθει στο τραπέζι.

Ολα τα ενδεχόμενα ανοικτά

Μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας άφησε σήμερα ανοικτό το ενδεχόμενο νέου lockdown.

«Ανησυχούμε να μην ξεφύγει η κατάσταση και πιεστεί το σύστημα υγείας. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Το πρόβλημα είναι δυναμικό, εξελίσσεται» τόνισε μιλώντας σε συνέντευξή του  (ΣΚΑΪ).

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο νέου lockdown είπε: «Δεν αποκλείουμε τίποτα, όλα είναι στο τραπέζι. Δεν υπάρχει δίλημμα “οικονομία ή υγεία”, έχουμε πει ότι δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής.

Αυτό είναι το βασικό μας μέλημα και στο αρχικό δίλημμα μεταξύ οικονομίας και δημόσιας υγείας δεν υπάρχει τέτοιο δίλημμα είναι ψεύτοδίλημμα και όταν αντιμετωπίζεις της υγειονομική κρίση αντιμετωπίζεις και τις συνέπειες στην οικονομία».

Πάντως, ο κ. Πέτσας τόνισε πως «τώρα δεν είμαστε εκεί, αλλά στο τραπέζι πρέπει να έχουμε όλες τις επιλογές. Το πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο θα καθορίσει τις αποφάσεις».

Ερωτηθείς αν ο σκοπός είναι να αποφύγουμε το lockdown ο ίδιος ανέφερε πως «θέλουμε να αποφύγουμε τα χειρότερα και τα χειρότερα φυσικά είναι ένα lockdown.

Θέλουμε όμως πάνω απ΄όλα να μην κινδυνεύουν οι συμπολίτες μας που αν έχει τέτοια πίεση το σύστημα της υγείας μπορεί να μην βρουν την φροντίδα που τους αξίζει».

Οι επιστήμονες ανησυχούν γιατί όλοι οι δείκτες συνομολογούν δύο τινά :

  • Oτι  επιδημία στην Ελλάδα εμφανίζει σημεία ανησυχητικής αντοχής παρά τα μέτρα που λαμβάνονται, τα δε αστικά κέντρα μπορούν να καταστούν εκκολαπτήρια του ιού και ο μόνος τρόπος αντιμετώπισής του είναι η μείωση της υπερμετάδοσης μεταξύ αγνώστων, και
  • Ότι «αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων και η αυξητική αυτή τάση τις τελευταίες 2 εβδομάδες δεν δείχνει σημεία ανάσχεσης». Πράγμα που σημαίνει ότι είναι θέμα χρόνου να γεμίσουν οι εντατικές και να πιεστεί αφόρητα το δημόσιο σύστημα υγείας.

Τα αστικά κέντρα η Αχίλλειος πτέρνα

Αυτό ήταν και το μήνυμα της χθεσινής ενημέρωσης από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον αναπληρωτή καθηγητή του ΕΚΠΑ Γκίκα Μαγιορκίνη : Ότι η Αττική, που όπως είπε, που έχει το 1/3 του πληθυσμού, καταγράφει εδώ και αρκετές ημέρες, τα περισσότερα από τα μισά κρούσματα που αφορούν στο σύνολο της χώρας.

«Τα αστικά κέντρα είναι η Αχίλλειος πτέρνα και αποτελούν μακροπρόθεσμα εκκολαπτήρια για τον νέο ιό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης και εξήγησε πως μόνο με τη μείωση της υπερμετάδοσης μεταξύ αγνώστων, μπορεί να περιοριστεί η υπερμετάδοση και να γίνει ευκολότερη η ιχνηλάτηση.

Η μάσκα έχει αποδώσει ως ένα συγκεκριμένο ποσοστό, συνέχισε ο κ. Μαγιορκίνης «Δεν βλέπουμε την κάμψη της επιδημίας που θα επιθυμούσαμε». Η όποια αύξηση του R πάνω από το 1 είναι λογικό να ανησυχεί τους ειδικούς είπε και προσέθεσε: «Η μάσκα έχει αποδώσει, όμως αυτή η αύξηση των κρουσμάτων πιέζει το σύστημα υγείας».

Ερωτηθείς για τον ενδεχόμενο να περιορίσουμε τις επαφές μας σε ένα στενό κύκλο συγγενών και φίλων έκανε λόγο για το φαινόμενο της «κοινωνικής φούσκας».

«Να δημιουργήσουμε «κοινωνικές φούσκες», να περιορίσουμε γι’ αυτή την περίοδο τον κοινωνικό μας κύκλο. Να συναντάμε μόνο φίλους και γνωστούς και μπορούμε να τους συναντάμε όσο συχνά θέλουμε. Να ζήσουμε σε αυτές τις “κοινωνικές φούσκες” για λίγο καιρό έως ότου έρθουν τα εμβόλια».

Όσον αφορά την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων που καταγράφονται την τελευταία εβδομάδα , τα περισσότερα κρούσματα είναι ηλικίας 25 έως 34 ετών και «αυτοί αποτελούν σήμερα την κορυφή της επιδημίας και εν συνέχεια έχουμε τις ηλικιακές ομάδες 45 έως 54 και 35 έως 44», ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ποιοι λόγοι οδήγησαν στη λήψη πρόσθετων μέτρων :

Με βάση τα κριτήρια επιδημιολογικού ρίσκου η Αττική βρίσκεται σήμερα μεταξύ μετρίου και υψηλού επιπέδου κινδύνου, δηλαδή με βάση τα εργαστηριακά ευρήματα εμφανίζει κρούσματα 3/100.000 (επίπεδο μετρίου κινδύνου).

Όμως με αναγωγή x10 φτάνει το επίπεδο υψηλού κινδύνου – και επιπλέον αυξημένη επιβάρυνση στις κλίνες ΜΕΘ (>60% με αυξητικές τάσεις).

Τα μέτρα συνεπώς έχουν τόσο προληπτικό όσο και κατασταλτικό χαρακτήρα.

Τα μέτρα κρίθηκαν αναγκαία για έναν ακόμη λόγο: Την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων και την ανάγκη να μειωθούν τα επίπεδα κινδύνου διασποράς του ιού από άλλες δραστηριότητες πολιτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επί του παρόντος η κυβέρνηση αποφάσισε να μην προχωρήσει στην υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους. Το μέτρο, ωστόσο, παραμένει στο συρτάρι, κι αν απαιτηθεί, θα ανασυρθεί, καθώς σε αυτή τη φάση, θα γίνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να αποφευχθεί ένα γενικευμένο lockdown.

Δείτε ακόμη: 
ΚοροναϊόςlockdownΣτέλιος Πέτσας