Εξωσωματική γονιμοποίηση: Μετά τα 40 ένοχη για καρκίνο μαστού;

Την ώρα που εκατομμύρια γυναίκες γίνονται μητέρες με τη βοήθεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης, μία νέα μελέτη έρχεται ξανά να ταράξει τα νερά και να σπείρει την αμφιβολία για την ασφάλεια της μεθόδου.

Όπως διαπιστώθηκε, οι γυναίκες άνω των 40 ετών, που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση, ενδέχεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Στην έρευνα του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης συμμετείχαν 600.000 γυναίκες από τη Δανία, συμπεριλαμβανομένων 58.534, που υποβλήθηκαν σε θεραπεία γονιμότητας.

Όσες γέννησαν μετά την ηλικία των 40 ετών, βρέθηκε ότι είχαν πιθανότητες διάγνωσης καρκίνου του μαστού κατά 65% περισσότερες στη διάρκεια των 20 χρόνων της μελέτης.

Για να παραγάγουν ωάρια προς γονιμοποίηση, οι γυναίκες παίρνουν ισχυρά φάρμακα, που διεγείρουν τις ωοθήκες τους.

Αυτό με τη σειρά του αυξάνει τα επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα, ορμόνες που προάγουν την ανάπτυξη του ιστού του μαστού και μπορεί επίσης να οδηγήσουν στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Τα συνολικά ποσοστά καρκίνου ήταν, μεν, χαμηλά σε όλες τις συμμετέχουσες (3.894 συνολικά), η θεραπεία γονιμότητας, όμως, συνδέθηκε με περίπου δύο επιπλέον περιπτώσεις για κάθε 1.000 γυναίκες που υποβλήθηκαν σε θεραπεία (από 0,6% σε 0,8%).

“Ένας αυξημένος κίνδυνος μπορεί να οφείλεται στην ευπάθεια – λόγω ηλικίας – στην έκθεση σε ορμόνες ή σε υψηλότερες δόσεις ορμονών κατά τη διάρκεια της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής”, ανέφεραν οι ερευνητές, όταν παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) στη Βιέννη.

Ο πρόεδρος του ESHRE Roy Farquharson, πάντως, επεσήμανε ότι 40 χρόνια έρευνας σχετικά με τις επιδράσεις των φαρμάκων, που χρησιμοποιούνται στην εξωσωματική γονιμοποίηση και σε άλλες μορφές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για καρκίνο είναι μικροί.

 

εξωσωματική γονιμοποίηση