Εξωσωματική γονιμοποίηση: Τι έδειξε νέα μελέτη για τον παιδικό καρκίνο

Για άλλη μια φορά η εξωσωματική γονιμοποίηση ρίχνεται… στην πυρά. Παρά το γεγονός ότι έχει βοηθήσει εκατομμύρια ζευγάρια όλα αυτά τα χρόνια να αποκτήσουν μωρό, από καιρού εις καιρόν μελέτες τη συνδέουν με πολύ σοβαρά ή και με λιγότερο σοβαρά προβλήματα στην υγεία των μωρών, που ήρθαν στον κόσμο με αυτόν τον τρόπο.

Η νέα αμερικανική μελέτη – η μεγαλύτερη του είδους της ως σήμερα – έδειξε ότι τα παιδιά, που γεννιούνται μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο παιδικής ηλικίας.

Όπως αναφέρει το περιοδικό Jama Pediatrics, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Minnesota στη Minneapolis, με επικεφαλής την Logan Spector, σύγκριναν 275.686 παιδιά, που γεννήθηκαν με εξωσωματική, με 2,27 εκατομμύρια παιδιά, τα οποία συνελήφθησαν με φυσικό τρόπο, από το 2004 μέχρι και το 2013.

Παρακολούθησαν τα παιδιά για μια περίοδο περίπου 4,5 ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων εντοπίστηκαν 321 καρκίνοι μεταξύ των παιδιών της εξωσωματικής και 2.042 καρκίνοι μεταξύ των υπόλοιπων παιδιών. Αυτό μεταφράζεται σε ποσοστό 0,1% μεταξύ των παιδιών της εξωσωματικής και 0,09% μεταξύ των άλλων παιδιών.

Με άλλα λόγια, εάν οι ερευνητές παρακολουθούσαν ένα εκατομμύριο παιδιά για έναν χρόνο, θα περίμεναν να δουν έναν από αυτούς τους σπάνιους καρκίνους να αναπτύσσεται σε περίπου 252 παιδιά, που γεννήθηκαν με εξωσωματική γονιμοποίηση και σε περίπου 193 παιδιά, που συνελήφθησαν φυσικά.

Συγκεκριμένα, τα παιδιά της εξωσωματικής ήταν κατά 28% πιο πιθανό από τα άλλα παιδιά να διαγνωστούν με εμβρυϊκούς όγκους, οι οποίοι αναπτύσσονται από εμβρυϊκά κύτταρα, που παραμένουν στο σώμα μετά τη γέννηση. Ο αυξημένος κίνδυνος εμβρυϊκών όγκων προήλθε κυρίως από το υψηλότερο ποσοστό όγκων στο ήπαρ. Τα παιδιά της εξωσωματικής ήταν πάνω από δύο φορές πιο πιθανό να έχουν όγκους του ήπατος από τα άλλα παιδιά στη μελέτη.

Τα ίδια παιδιά είχαν, επίσης, 41% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν εμβρυϊκούς όγκους στο κεντρικό νευρικό σύστημα, που εμφανίζονται όταν τα εμβρυϊκά κύτταρα παραμένουν στον εγκέφαλο μετά τη γέννηση.

Οι λεγόμενοι όγκοι βλαστικών κυττάρων ή κακοήθειες στον αναπαραγωγικό ιστό, όπως στους όρχεις ή στις ωοθήκες, ήταν περισσότερο από δύο φορές πιο συνηθισμένοι με την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Συνολικά, τα παιδιά που προήλθαν από εξωσωματική, ήταν κατά 17% πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο.

“Στις περισσότερες περιπτώσεις βρήκαμε μια μικρή, οριακά σημαντική σχέση μεταξύ της εξωσωματικής γονιμοποίησης και του καρκίνου στην παιδική ηλικία. Δεν μπορούμε να αποδώσουμε τους παρατηρούμενους μικρούς αυξημένους κινδύνους στην ίδια την εξωσωματική γονιμοποίηση, παρά στις υποκείμενες αιτίες της στειρότητας”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας.

“Δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι κάποια συγκεκριμένη διαδικασία ή θεραπεία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σχετίζεται με αυτούς τους καρκίνους, οπότε δεν υπάρχει τίποτα που οι ασθενείς ή οι γιατροί τους πρέπει να κάνουν διαφορετικά. Συνολικά, αυτά τα αποτελέσματα πρέπει να είναι καθησυχαστικά για τους γονείς που έχουν κάνει εξωσωματική γονιμοποίηση”.