Εκβιαστικό το rebate 25% για την είσοδο στη θετική λίστα κατά τη διαδικασία διαπραγμάτευσης

Έντονη είναι οι δυσαρέσκεια των φαρμακευτικών εταιρειών οι οποίες καλούνται ή θα κληθούν σύντομα από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης προκειμένου να προσδιορίσουν την τιμή αποζημίωσης νέων καινοτόμων φαρμάκων λόγω του rebate εισόδου κατά 25% για την είσοδο στη θετική λίστα. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει δεσμευτεί για την κατάργησή του εδώ και αρκετούς μήνες όμως κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Μάλιστα οι φαρμακευτικές εταιρείες όταν εισέρχονται στη διαπραγμάτευση “εκβιάζονται” στο υπολογισμό της τιμής που θα προτείνουν η οποία θα πρέπει να είναι μειωμένη εξαρχής κατά 25% συν πόσες επιβαρύνσεις ακόμη.

Στην πράξη, λοιπόν, προκειμένου να εισέλθουν στη Θετική Λίστα πρέπει να δεχθούν μια σειρά από περικοπές και μειώσεις. Μεγαλύτερη εξ αυτών είναι το rebate εισόδου 25%. Επίσης επιβαρύνονται και με επιπλέον rebate το οποίο κατά μέσο όρο εκτιμάται στο 12% και με clawback της τάξης του 30%, με αποτέλεσμα η τελική τιμή να διαμορφώνεται περίπου στο 48% της τιμής παραγωγού. Μάλιστα, στα Φάρμακα Υψηλού Κόστους, από τα οποία αφαιρείται εξ ορισμού ένα 13,3% (νοσοκομειακή τιμή και έκπτωση υπέρ ΕΟΠΥΥ), τότε η τελική τιμή αποζημίωσης διαμορφώνεται σχεδόν 35% της τιμής παραγωγού.

Η αποτυχημένη συνταγή της εφαρμοζόμενης φαρμακευτικής πολιτικής, σε συνδυασμό με τη δυσπραγία στο έργο των Επιτροπών Αξιολόγησης Φαρμάκων και Διαπραγμάτευσης είναι και ο λόγος που η χώρα έχει στερηθεί νέα καινοτόμα φάρμακα για περίπου 2,5 χρόνια.
Όπως ανέφερε η εκτελούσα χρέη προέδρου του Pharma Innovation Forum και Επικεφαλής της AstraZeneca Ελλάδος & Κύπρου, Έλενα Χουλιάρα μιλώντας στο πλαίσιο του Health Innovation Conference τα τελευταία 2,5 χρόνια μόλις 9 νέα φάρμακα έχουν βρει το δρόμο τους έως τη θετική λίστα της αποζημίωσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο rebate, θεσμοθετήθηκε το καλοκαίρι του 2017 και ευθύς εξαρχής προκάλεσε ενστάσεις και διαμαρτυρίες. Σύντομα, ο προβληματικός του χαρακτήρας έγινε αντιληπτός και από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που το επέβαλλε και η δέσμευση για αφαίρεση ή αντικατάσταση του δεν άργησε να διατυπωθεί, χωρίς όμως να γίνεται πράξη.

Την ξεκάθαρη αντίθεση της με το τέλος εισόδου εξέφρασε από την πρώτη στιγμή η παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Το Νοέμβριο ανακοινώθηκε πως το rebate εισόδου 25% στα νέα φάρμακα θα καταργηθεί. Αλλά έκτοτε η νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέψει τις φαρμακευτικές εταιρείες να πάρουν μια ανάσα, αλλά κυρίως θα ανοίξει περισσότερο το δρόμο για νέες, καινοτόμες, υψηλού κόστους αλλά και σημασίας για τους ασθενείς θεραπείες να αποζημιωθούν, αγνοείται.

Μέχρι σήμερα τουλάχιστον, γιατί σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς η σχετική νομοθετική ρύθμιση ενδέχεται να εισαχθεί στο σχέδιο νόμου για την Αξιολόγηση των Δομών Υγείας, που θα κατατεθεί στη δημόσια διαβούλευση ίσως και αυτή την εβδομάδα.

Ωστόσο, όσο το Υπουργείο δεν ξεκαθαρίζει το χρονοδιάγραμμα για τις όποιες αλλαγές το τέλος συνεχίζει να κρέμεται, ως άλλη «Δαμόκλειος σπάθη» πάνω από τις συζητήσεις στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, για την είσοδο νέων φαρμάκων στα φαρμακεία και στην αποζημίωση.

Η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης έχει επιταχύνει σημαντικά τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση συμφωνιών το τελευταίο διάστημα, αλλά ιδίως για τις εταιρείες που επιθυμούν να εισάγουν για πρώτη φορά στη Θετική Λίστα θεραπείες τους το πεδίο παραμένει θολό. Υποχρεώνονται, όπως προβλέπει μέχρι ώρας η νομοθεσία, να συμφωνήσουν στο τέλος εισόδου 25% και μία μείωση τιμής αποζημίωσης που μπορεί να πέσει και κάτω από το 40% από την τιμή, αλλά ανησυχούν τι πρόταση θα χρειαστεί να καταθέσουν αν η Επιτροπή τους καλέσει αργότερα για νέες συζητήσεις στο πλαίσιο της θεραπευτικής ομάδας στην οποία ανήκουν.

Στο θέμα αναφέρθηκε χθες, κατά την τοποθέτηση του στο Health Innovation Conference, o πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, Ολύμπιος Παπαδημητρίου.
«Το τέλος εισόδου 25% συνεχίζει να ισχύει, αποτελώντας τροχοπέδη στη διαδικασία διαπραγμάτευσης. Και μιλώντας για Διαπραγμάτευση θα πρέπει να σκεφτούν οι αρμόδιοι ότι οι αυξημένες προσδοκίες από τη διαδικασία είναι μακριά από τον ρεαλισμό – όταν επιστρέφει κανείς ήδη το 45% της τιμής ενός προϊόντος που λαμβάνει τιμή με βάση τις 2 χαμηλότερες της Ευρωζώνης, τι περιθώρια έχει κανείς για να διαπραγματευτεί περαιτέρω;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημητρίου.

Επιτροπή Διαπραγμάτευσηςrebateθετική λίσταClawback ΕΟΠΥΥ