ΕΛΕΑΝΑ: Αύξηση 250% στα τηλέφωνα για ψυχολογική υποστήριξη σε μια 10ετία

Ειδικότερα κατά 49% αυξήθηκαν οι κλήσεις στην Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα το 2018, σε σχέση με το 2017.

Παράλληλα παρατηρήθηκε ότι, από το 2008 έως το 2018, η αύξηση των κλήσεων έφτασε στο 250%.

Τα θέματα ψυχικής υγείας (καταθλιπτικά συναισθήματα, άγχος, δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις) ήταν το αποκλειστικό θέμα του 38% των κλήσεων.

Παράλληλα το 22% των κλήσεων σχετιζόταν με ζητήματα ιατρικής φροντίδας (πρόσβαση στη θεραπεία, φαρμακευτική αγωγή ), το 11% με εργασιακά και με ασφαλιστικά ζητήματα, όπως η απώλεια ασφαλιστικής ικανότητας ή η διαδικασία πιστοποίησης αναπηρίας και το 29% με ζητήματα που αφορούσαν στην λειτουργία της ΕΛΕΑΝΑ.

Από το σύνολο των κλήσεων, το μεγαλύτερο ποσοστό αφορούσε στη ρευματοειδή αρθρίτιδα και σε μικρότερο ποσοστό τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, την αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, την ψωριασική αρθρίτιδα, τη νεανική ιδιοπαθή αρθρίτιδα, το σύνδρομο Sjogren, την ινομυαλγία, την οστεοαρθρίτιδα και το σκληρόδερμα. Οι κλήσεις για άλλα ρευματικά νοσήματα άγγιζαν το 7%, ενώ χωρίς διάγνωση ήταν το 9% των καλούντων και με πολλαπλή διάγνωση το 3%.

Οι ατομικές συνεδρίες, που πραγματοποιήθηκαν στα γραφεία της ΕΛΕΑΝΑ, σχεδόν τριπλασιάστηκαν (από 49 το 2017 έφτασαν τις 123 το 2018) και οι συναντήσεις των ομάδων ψυχολογικής υποστήριξης διπλασιάστηκαν.

Η Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης (210 8237302) απευθύνεται σε περίπου 2.500.000 συνανθρώπους μας, που πάσχουν από κάποια πάθηση του μυοσκελετικού συστήματος και τις οικογένειες, τους φίλους/φροντιστές τους. Παρέχει έναν εναλλακτικό τρόπο υπηρεσιών, ο οποίος είναι άμεσος, χωρίς οικονομική επιβάρυνση, με δυνατότητα πρόσβασης σε άτομα που δυσκολεύονται να μετακινηθούν λόγω σωματικής αδυναμίας, έλλειψης χρόνου ή απομακρυσμένου τόπου διαμονής, αλλά και σε αυτούς που δυσκολεύονται να βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο με τον επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Η γραμμή έχει πανελλαδική εμβέλεια και δέχεται αιτήματα καθημερινά (Δευτέρα με Παρασκευή 10.00 πμ – 20.00 μμ), που απαντώνται άμεσα ή κατόπιν ραντεβού, από ειδικά εκπαιδευμένους ψυχολόγους.

Χορηγός της λειτουργίας της Γραμμής για το 2018 ήταν η φαρμακευτική εταιρεία Genesis Pharma.