Έναν χρόνο μετά από κάποιο στρεσογόνο συμβάν επίφοβο κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο

Ειδικά τους πρώτους μήνες μετά τη διάγνωση της αγχώδους διαταραχής το ποσοστό κινδύνου για κάποιο σοβαρό και οξύ καρδιαγγειακό επεισόδιο είναι ιδιαίτερα υψηλό – εντός του πρώτου έτους ο κίνδυνος είναι μεγάλος για άλλους τύπους καρδιαγγειακής νόσου.

Οι περισσότεροι άνθρωποι, σε κάποια φάση της ζωής τους, αποκτούν κάποιο ψυχολογικό τραύμα ή εκτίθενται σε αγχωτικά γεγονότα, όπως ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου, η διάγνωση μιας απειλητικής για τη ζωή ασθένειας, οι φυσικές καταστροφές ή η βία, γράφουν οι συγγραφείς. Και υπάρχουν αποδείξεις ότι οι έντονα στρεσογόνες καταστάσεις συνδέονται με την ανάπτυξη της καρδιαγγειακής νόσου.

Προηγούμενες μελέτες είχαν επικεντρωθεί στη σχέση που εμφανίζεται ανάμεσα στη διαταραχή του μετατραυματικού στρες – που εκδηλώνεται κυρίως σε στρατιώτες μετά τον πόλεμο – και στις καρδιαγγειακές παθήσεις. Επίσης έχουν μελετηθεί βιολογικοί και συμπεριφορικοί παράγοντες, που συμβάλλουν στην εμφάνιση αυτών των ασθενειών.

Η νέα έρευνα είναι η πρώτη που δεν περιορίζεται στην διαταραχή του μετατραυματικού στρες (PTSD), αλλά περιλαμβάνει πλήθος άλλων αγχωδών διαταραχών και πόσο αυτές επηρεάζουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Στη μελέτη πήραν μέρος 136.637 άτομα με διάγνωση διαταραχής λόγω στρες και 171.314 άτομα με ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά (οικογενειακή κατάσταση, ιατρικό και ψυχιατρικό ιστορικό), που, όμως, δεν είχαν λάβει αντίστοιχη διάγνωση. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι έντονα αγχώδεις αντιδράσεις σε τραυματικά γεγονότα της ζωής συνδέονται με έως 64% υψηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών ασθενειών και ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος κατά το πρώτο έτος μετά το συμβάν.

Επίσης παρατηρήθηκε μεγαλύτερη συσχέτιση μεταξύ των διαταραχών του στρες και των πρώιμων καρδιακών νόσων, που εμφανίζονται πριν από την ηλικία των 50 ετών. Όσοι διαγιγνώσκονται με διαταραχή στρες σε μικρότερη ηλικία, έχουν αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.