Ενδομητρίωση και εγκεφαλικό επεισόδιο: Πώς μπορεί να σχετίζονται – Τι έδειξε πρόσφατη έρευνα

Οι γυναίκες με ενδομητρίωση μπορεί να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Stroke, ένα περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Εγκεφαλικών Επεισοδίων, η οποία αποτελεί τμήμα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Περίπου το 10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας είναι γνωστό ότι πάσχουν από ενδομητρίωση, η οποία είναι μια χρόνια και συχνά επώδυνη πάθηση κατά την οποία ιστός παρόμοιος με τον ιστό που επενδύει τη μήτρα αναπτύσσεται έξω από το όργανο.

Παλαιότερες έρευνες, συμπεριλαμβανομένης μελέτης του 2016, διαπίστωσαν ότι η ενδομητρίωση σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

“Προηγούμενες έρευνες της ομάδας μας παρατήρησαν μια συσχέτιση μεταξύ ενδομητρίωσης και αυξημένου κινδύνου υπέρτασης, υψηλής χοληστερόλης και εμφράγματος του μυοκαρδίου”, εξήγησε η Leslie Farland, Sc.D., πρώτη συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας και βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στο Tucson, σε ένα email στο Medical News Today.

“Δεδομένου ότι αυτές οι καταστάσεις σχετίζονται με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, θέλαμε να καταλάβουμε αν οι γυναίκες με ενδομητρίωση είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου”, δήλωσε η καθηγήτρια Farland.

Ενδομητρίωση και κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου

Οι ερευνητές σχεδίασαν τη μελέτη τους για να ξεπεράσουν τους περιορισμούς που βρέθηκαν σε άλλες μελέτες που εξέταζαν την ενδομητρίωση και τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, οι οποίοι περιλάμβαναν την παρακολούθηση των συμμετεχουσών για μικρή διάρκεια και την περιορισμένη συνεκτίμηση πιθανών συγχυτικών παραγόντων.

Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές εξέτασαν τις συμμετέχουσες στη μελέτη Nurses’ Health Study II (NHSII): 116.429 γυναίκες που ήταν νοσηλεύτριες ηλικίας 25 έως 42 ετών το 1989. Στις συμμετέχουσες στην NHSII στέλνονταν ερωτηματολόγια κάθε δύο χρόνια έως το 2017, τα οποία έθεταν ερωτήσεις σχετικά με ασθένειες και παράγοντες κινδύνου.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές απέκλεισαν τις συμμετέχουσες στο NHSII που είχαν ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφράγματος του μυοκαρδίου, καρκίνου (εκτός του μη μελανωματικού καρκίνου του δέρματος) ή μόσχευμα παράκαμψης στεφανιαίας αρτηρίας πριν από τον Ιούνιο του 1989 ή που είχαν διάγνωση ενδομητρίωσης που δεν επιβεβαιώθηκε με λαπαροσκόπηση. Απομένουν 112.056 συμμετέχοντες, με 5.244 από αυτούς να έχουν ενδομητρίωση. Μεταξύ των επιλεγμένων συμμετεχόντων, υπήρξαν 893 περιστατικά εγκεφαλικών επεισοδίων κατά τη διάρκεια των 28 ετών παρακολούθησης.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μοντέλα προσαρμοσμένα για πιθανούς παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης αλκοόλ από τους συμμετέχοντες, του προτύπου του εμμηνορροϊκού κύκλου στην εφηβεία και της σωματικής δραστηριότητας. Επιπλέον, οι ερευνητές εξέτασαν αν ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου θα μπορούσε να επηρεαστεί από άλλους παράγοντες όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υστερεκτομή και η μετεμμηνοπαυσιακή ορμονοθεραπεία.

Ο απόλυτος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου παραμένει χαμηλός

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες με ιστορικό ενδομητρίωσης είχαν 34% μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου από ό,τι οι γυναίκες χωρίς ιστορικό ενδομητρίωσης σε μοντέλα προσαρμοσμένα για πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες.

“Αυτό είναι σημαντικό να σημειωθεί, αλλά δεν παρατηρήθηκε ένας εξαιρετικά υψηλός αυξημένος κίνδυνος”, προειδοποίησε η Stacey Missmer, Sc.D., συνσυγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια μαιευτικής, γυναικολογίας και αναπαραγωγικής βιολογίας στο Κολέγιο Ανθρωπιστικής Ιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, μιλώντας στο Medical News Today. “Επίσης, ο απόλυτος κίνδυνος για κάθε άτομο κατά τη διάρκεια της ζωής του για εγκεφαλικό επεισόδιο εξακολουθεί να παραμένει αρκετά χαμηλός”.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συσχέτιση μεταξύ ενδομητρίωσης και αυξημένου κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου διαμεσολαβείται εν μέρει από τα περιστατικά υστερεκτομών (αφαίρεση της μήτρας) ή ωοθηκεκτομών (αφαίρεση των ωοθηκών).

“Καταφέραμε να υπολογίσουμε ότι περίπου το 40% αυτού θα μπορούσε να οφείλεται στον υψηλό επιπολασμό των υστερεκτομών, με και χωρίς ωοθηκεκτομή, αλλά αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ένα επιπλέον 60% που δεν μπορεί να αποδοθεί σε αυτό, που πρέπει να έχει άλλους παράγοντες στο παιχνίδι”, εξήγησε ο καθηγητής Missmer.

Η συσχέτιση διαμεσολαβήθηκε επίσης εν μέρει από τη μετεμμηνοπαυσιακή ορμονοθεραπεία, την έναρξη της εμμηνόπαυσης στα 45 έτη ή νωρίτερα, καθώς και την ύπαρξη ιστορικού υπέρτασης ή υψηλής χοληστερόλης. Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές στη σχέση μεταξύ ενδομητρίωσης και εγκεφαλικού επεισοδίου σε πολλαπλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, ο δείκτης μάζας σώματος ή το ιστορικό υπογονιμότητας.

εγκεφαλικό επεισόδιοενδομητρίωσηfront-stories