Ενημέρωση και εξετάσεις πρόληψης για τη σύγχρονη επιδημία του διαβήτη

Mια ακόμη πολύ σημαντική εκδήλωση ενημέρωσης για την πρόληψη του διαβήτη και των επιπλοκών του διοργανώνει η ΑΜΚΕ Με Οδηγό το Διαβήτη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, το Σάββατο 11 Νοεμβρίου, στο Δημαρχείο Περιστερίου.

Πρόσβαση στη φροντίδα του διαβήτη είναι (και) φέτος το κύριο θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη (14/11), ολοκληρώνοντας τον κύκλο μιας τριετούς εκστρατείας ευαισθητοποίησης κοινού και ειδικών πάνω στην έλλειψη πρόσβασης μεγάλου μέρους των ασθενών με διαβήτη στις κατάλληλες θεραπείες, στην αναγκαία φροντίδα και στις νέες τεχνολογίες.

Κεντρικό μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας είναι το “Μάθε τι κίνδυνο διατρέχεις και ενημερώσου για το τι μπορείς να κάνεις” (1). Γιατί με έναν στους δέκα ανθρώπους στον κόσμο να πάσχουν από αυτόν, ο διαβήτης σταδιακά εξελίσσεται σε σύγχρονη επιδημία.

Μια επιδημία που όμως μπορεί να προληφθεί, με τις καλύτερες παρεμβάσεις ή που μπορεί να καταστεί διαχειρίσιμη, αν τεθούν υπό έλεγχο, τόσο ο επιπολασμός της, όσο και οι τρομακτικές επιπλοκές του.

Με στόχο να προσφέρει αυτά τα εργαλεία, το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023 από τις 17.30 το απόγευμα, η ΑΜΚΕ Με Οδηγό το Διαβήτη και ο Δήμος Περιστερίου σας προσκαλούν στο πολιτιστικό – συνεδριακό κέντρο του Δημαρχιακού Μεγάρου (στάση Μετρό «Περιστέρι», οδός Καραθεοδωρή 1, Περιστέρι) για δωρεάν εξετάσεις μέτρησης σακχάρου, εξετάσεις διαβητικού ποδιού και λιπομετρήσεις. Θα ακολουθήσουν ομιλίες ειδικών για τις επιπτώσεις του διαβήτη στην καρδιά (Γ. Μπεκιάρης), για το διαβητικό πόδι, μια πολύ συχνή και δύσκολη επιπλοκή του διαβήτη (Α. Καμαράτος), για τον αυξημένο κίνδυνο που διατρέχουν τα άτομα με διαβήτη να εμφανίσουν λοιμώξεις και τη σημασία του εμβολιασμού (Ν. Μπαρούχος). Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος, επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον έλεγχο του καπνίσματος, Παναγιώτης Μπεχράκης, θα παρουσιάσει όλες τις πτυχές της σχέσης καπνίσματος και διαβήτη.

Δεν θα πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι η πρόσβαση στις κατάλληλες πληροφορίες ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και τον κίνδυνο των επιπλοκών του, είναι το κλειδί.

Μετά το πέρας των ομιλιών, ο Mind Magician SKYMAN θα αναλάβει να σας διασκεδάσει “παίζοντας” με το μυαλό σας. Έξυπνα κόλπα, μαγεία και χιούμορ θα είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν το πρόγραμμα μιας ξεχωριστής,  “μαγευτικής” εμπειρίας με τον μοναδικό SKYMAN!

Την εκδήλωση συντονίζει η δημοσιογράφος υγείας Νεκταρία Καρακώστα.

Είσοδος Ελεύθερη.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης 

17.30-18.30 Προσέλευση – Εξετάσεις

18.30 Καλωσόρισμα

18.35-18.40 Χαιρετισμός Δημάρχου/ Προέδρου ΑΜΚΕ Με Οδηγό το Διαβήτη

18.40-18.50 “Διαβήτης και Καρδιά”, Ομιλητής: Γιώργος Μπεκιάρης, Καρδιολόγος, Αντιδήμαρχος Δήμου Περστερίου

18.50-19.00 “Διαβήτης & Κάπνισμα”, Ομιλητής: Παναγιώτης Μπεχράκης, πνευμονολόγος-εντατικολόγος, επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον έλεγχο του καπνίσματος

19.00-19.10 “Διαβητικό Πόδι”, Ομιλητής: Dr. Αλέξανδρος Καμαράτος, Διευθυντής Α Παθολογικής Κλινικής, Διευθυντής Ιατρείου Διαβητικού Ποδιού, Τζάνειο Γ.Ν. Πειραιά

19.10-19.20 “Διαβήτης, Λοιμώξεις και εμβολιασμός”, Ομιλητής: Νικόλαος Μπαρούχος, MD, MSc, PhD, Πνευμονολόγος- Εντατικολόγος, Συνεργάτης Πνευμονολογικής Κλινικής ΜΗΤΕΡΑ- Όμιλος ΥΓΕΙΑ

19.20-19.30 Ερωτήσεις από το κοινό

19.30-21.00 Mind Magician Skyman

ΧΟΡΗΓΟΣ Ascensia Diabetes Care

Bιβλιογραφία

  1. International Diabetes Federation, World Diabetes Federation,https://worlddiabetesday.org/, Tελευταία πρόσβαση 21/10/23
διαβήτηςΠαγκόσμια ημέρα διαβήτηΑΜΚΕ Με Οδηγό το ΔιαβήτηΔημαρχείο Περιστερίου