Επικίνδυνες διατροφικές συμπεριφορές πυροδοτούν τα apps γνωριμιών

“Προσάναμμα” μιας σχέσης ή περιστασιακό σεξ. Όποιος κι αν είναι ο στόχος, τα apps γνωριμιών σαρώνουν. Νέα ευρήματα, ωστόσο, δείχνουν ότι σχετίζονται με επικίνδυνες διατροφικές συμπεριφορές.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του το επιστημονικό περιοδικό Journal of Eating Disorders, αυτό διαπίστωσε έρευνα του Πανεπιστημίου Harvard σε 1726 ενήλικες.

Από αυτούς, 183 γυναίκες και 209 άνδρες είπαν ότι χρησιμοποιούν αυτά τα apps, για να γνωρίσουν κάποιον και να κάνουν σεξ μαζί του.

Αντίθετα, δε, από ό,τι ίσως θα περίμενε κανείς, περισσότερο οι άνδρες είναι εκείνοι, οι οποίοι ακολουθούν επικίνδυνες διατροφικές πρακτικές, για να βελτιώσουν την εικόνα του σώματός τους.

Ειδικότερα οι άνθρωποι, που χρησιμοποιούν apps γνωριμιών και ραντεβού, όπως το Tinder, φάνηκε ότι έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να συμμετέχουν σε έξι ανθυγιεινές συμπεριφορές για τον έλεγχο του σωματικού τους βάρους – να κάνουν εμετούς, να παίρνουν καθαρτικά, να κάνουν νηστεία, να παίρνουν χάπια αδυνατίσματος, συμπληρώματα για την μυϊκή ανάπτυξη και αναβολικά στεροειδή. Βλέπετε οι εφαρμογές αυτές – των οποίων η δημοφιλία έχει εκτιναχθεί τα τελευταία χρόνια – βασίζονται εν πολλοίς στην εξωτερική εμφάνιση.

Θέλουν να χάσουν βάρος… χθες

Η ανάλυση των 392 χρηστών αυτών των εφαρμογών έδειξε ότι το 44,8% των γυναικών ανέφερε ότι κάνει νηστεία, όπως και το 54,1% των ανδρών.

Το 22,4% των γυναικών ανέφερε ότι κάνει εμετούς, σε σύγκριση με το 36,4% των ανδρών. Επιπλέον το 24% των γυναικών και το 41% ​​των ανδρών ομολόγησαν ότι παίρνουν καθαρτικά για να αδυνατίσουν.

Οι αυξημένες πιθανότητες αυτών των ανθυγιεινών συμπεριφορών ελέγχου του βάρους συσχετίστηκαν με το φύλο, αλλά όχι με τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Ο επικεφαλής της έρευνας από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Harvard Dr Alvin Tran δήλωσε: “Αν και δεν ξέρουμε αν αυτοί οι άνθρωποι είχαν τέτοιες επικίνδυνες διατροφικές συμπεριφορές από πριν, ανησυχούμε ότι η χρήση αυτών των υπηρεσιών, που έχουν ως βάση την εικόνα και την εμφάνιση, θα μπορούσαν να επιδεινώσουν αυτές τις συμπεριφορές.

Από τη δική μας γνώση, η μελέτη μας είναι μία από τις πρώτες, που εξετάζουν τη χρήση αυτών των apps, σε συνδυασμό με τις ανθυγιεινές συμπεριφορές ελέγχου του βάρους”.

Όλες αυτές οι μέθοδοι αντιβαίνουν στις ιατρικές συστάσεις για ασφαλή απώλεια βάρους και θεωρείται ότι έχουν κλινικά συμπτώματα ανάλογα με εκείνα, που απαντώνται σε άτομα με διατροφικές διαταραχές, ανέφεραν οι συντάκτες της μελέτης.

 

 

apps γνωριμιώνεπικίνδυνες διατροφικές συμπεριφορές