Επιστήμονες ανακαλύπτουν την παρουσία μικροπλαστικών στο ανθρώπινο αίμα

Ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε για πρώτη φορά την παρουσία μικροπλαστικών στο ανθρώπινο αίμα. Αυτά τα μικροπλαστικά χρησιμοποιήθηκαν σε μπουκάλια ποτών και σε συσκευασίες τροφίμων.

Δεν υπάρχει πραγματικά ένας «καθολικά καθιερωμένος» ορισμός για τα μικροπλαστικά, σημείωσαν οι ερευνητές μιας νέας μελέτης που  δημοσιεύθηκε    στο περιοδικό Environment International. Ωστόσο, τα μικροπλαστικά ορίζονται συχνά ως μικρά κομμάτια πλαστικού που έχουν μέγεθος μικρότερο από πέντε χιλιοστά.

Τα μικροπλαστικά μπορεί να  προέρχονται  από μεγαλύτερα πλαστικά υπολείμματα που αποικοδομούνται σε μικρότερα κομμάτια, αλλά θα μπορούσαν επίσης να κατασκευαστούν σε μικρότερα μεγέθη, όπως τα μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού που προστίθενται σε προϊόντα όπως οδοντόκρεμες και καθαριστικά.

Μέχρι στιγμής, δεν είναι πολλά γνωστά για τα μικροπλαστικά, αλλά μπορούν να αποτελέσουν απειλή για την υδρόβια ζωή. Προηγούμενη έρευνα βρήκε επίσης μικροπλαστικά στα δείγματα κοπράνων των ανθρώπων, με τα μωρά να έχουν  περισσότερα μικροπλαστικά  στα κόπρανα τους από τους ενήλικες. 

«Τα πλαστικά σωματίδια είναι πανταχού παρόντες ρύποι στο περιβάλλον διαβίωσης και στην τροφική αλυσίδα, αλλά καμία μελέτη μέχρι σήμερα δεν έχει αναφέρει την εσωτερική έκθεση πλαστικών σωματιδίων στο ανθρώπινο αίμα», έγραψαν οι ερευνητές.

Για τη δουλειά τους, οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα αίματος από 22 δότες από το ευρύ κοινό. «Αυτή είναι η πρώτη μελέτη του είδους της  για ανάλυση πλαστικών σωματιδίων πλήρους ανθρώπινου αίματος», ανέφεραν.

Οι ερευνητές βρήκαν πλαστικά σωματίδια σε 17 από τα δείγματα, που είναι περίπου το 80% των υποκειμένων. Τα μισά από τα άτομα είχαν πλαστικό PET, το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως σε μπουκάλια ποτών, ενώ το ένα τρίτο είχε πολυστυρένιο, το οποίο χρησιμοποιείται σε είδη όπως συσκευασίες τροφίμων, ανέφερε  η The Guardian. 

Ορισμένα δείγματα περιείχαν επίσης πολυαιθυλένιο , το οποίο λέγεται ότι είναι το “πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο πλαστικό στον κόσμο”, αφού χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή προϊόντων όπως σακούλες για ψώνια και διαφανές περιτύλιγμα τροφίμων.

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη ένδειξη ότι έχουμε σωματίδια πολυμερούς στο αίμα μας – είναι ένα καινοτόμο αποτέλεσμα», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Dick Vethaak από το Vrije Universiteit Amsterdam στην Ολλανδία, σύμφωνα με τον The Guardian.

“Είναι σίγουρα λογικό να ανησυχούμε. Τα σωματίδια υπάρχουν και μεταφέρονται σε όλο το σώμα”, πρόσθεσε ο Vethaak, επισημαίνοντας την ανάγκη για περαιτέρω έρευνα με περισσότερους συμμετέχοντες.

Το ερώτημα τώρα είναι πώς αυτά τα σωματίδια επηρεάζουν τα σώματα των ανθρώπων. Μέχρι στιγμής, η κατανόηση της έκτασης της έκθεσης των ανθρώπων στα μικροπλαστικά καθώς και της παρουσίας τους στα διάφορα μέρη του σώματος είναι  περιορισμένη.

«Απαιτείται η κατανόηση της έκθεσης σε αυτές τις ουσίες στον άνθρωπο και του σχετικού κινδύνου μιας τέτοιας έκθεσης για να καθοριστεί εάν η έκθεση σε πλαστικά σωματίδια αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία», έγραψαν οι ερευνητές.

front-storiesμικροπλαστικά