Επιστήμονες αναπτύσσουν εμβόλιο για τον καρκίνο του εγκεφάλου

Οι επιστήμονες εργάζονται σε ένα νέο εμβόλιο που θα μπορούσε να αποτρέψει και ταυτόχρονα να σκοτώσει τον καρκίνο του εγκεφάλου.

Η ομάδα εκμεταλλεύεται ένα νέο μέσο για να μετατρέψει τα καρκινικά κύτταρα σε αντικαρκινικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να εξαλείψουν τους όγκους και να εκπαιδεύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα για την πρόληψη της επανεμφάνισης του καρκίνου.

Η προσπάθεια πραγματοποιείται στο εργαστήριο του Khalid Shah, MS, Ph.D. στο Brigham and Women’s Hospital, με τους ερευνητές να επιθυμούν να αναπτύξουν ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου που παρέχει μακροπρόθεσμη ανοσία έναντι της πάθησης.

Στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο  περιοδικό Science Translational Medicine  πρόσφατα, οι ερευνητές παρατήρησαν γιατί χρησιμοποιούν ζωντανά κύτταρα όγκου αντί για αδρανοποιημένα κύτταρα όγκου. Σύμφωνα με αυτούς, ο τελευταίος έχει περιορισμένη ικανότητα να σκοτώνει καρκινικά κύτταρα πριν προκαλέσει ανοσοαπόκριση. Από την άλλη πλευρά, τα ζωντανά κύτταρα όγκου μπορούν να παρακολουθούν και να στοχεύουν όγκους.

Για τη μελέτη, κατασκεύασαν θεραπευτικά καρκινικά κύτταρα και τα χρησιμοποίησαν για να εξαλείψουν τους όγκους του γλοιοβλαστώματος σε ποντίκια. Το γλοιοβλάστωμα είναι ένας ταχέως αναπτυσσόμενος τύπος όγκου στο κεντρικό νευρικό σύστημα, που σχηματίζεται από τον υποστηρικτικό ιστό του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, σύμφωνα με το  Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου .

Τα θεραπευτικά καρκινικά κύτταρα δεν εξάλειψαν μόνο τους όγκους, αλλά μεταφράστηκαν επίσης σε όφελος επιβίωσης και μακροπρόθεσμη ανοσία στα πειράματα εξανθρωπισμένων ποντικών. Η ομάδα ονόμασε αυτό που ανέπτυξε μια «υποσχόμενη κυτταρική ανοσοθεραπεία για συμπαγείς όγκους».

«Η ομάδα μας επιδίωξε μια απλή ιδέα: να πάρει καρκινικά κύτταρα και να τα μετατρέψει σε καρκινοκτόνα και εμβόλια», δήλωσε ο Shah, ο αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης, σε  δελτίο τύπου .

Ο αντιπρόεδρος έρευνας στο Τμήμα Νευροχειρουργικής στο Brigham συνέχισε, «Χρησιμοποιώντας τη γονιδιακή μηχανική, επαναπροσδιορίζουμε τα καρκινικά κύτταρα για να αναπτύξουμε ένα θεραπευτικό που σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα και διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα να καταστρέψει τους πρωτογενείς όγκους και να αποτρέψει τον καρκίνο».

Ο Shah σημείωσε ότι στόχος τους ήταν να αναπτύξουν ένα «εμβόλιο για τον καρκίνο» που θα είχε μεγάλο αντίκτυπο στην ιατρική κοινότητα. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την πλήρη κατανόηση των εφαρμογών του.

«Σε όλη τη διάρκεια της δουλειάς που κάνουμε στο Κέντρο, ακόμα και όταν είναι άκρως τεχνική, δεν χάνουμε ποτέ από τα μάτια μας τον ασθενή. Στόχος μας είναι να ακολουθήσουμε μια καινοτόμο αλλά μεταφράσιμη προσέγγιση, ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε ένα θεραπευτικό εμβόλιο κατά του καρκίνου που τελικά θα έχει διαρκή αντίκτυπο στην ιατρική», είπε.

καρκίνος εγκεφάλουfront-stories