Έρχεται το τέλος για τα σφραγίσματα; Τι κατάφεραν οι επιστήμονες

Η καρέκλα του οδοντιάτρου τρομοκρατεί πολλούς, είτε πρόκειται για ένα σφράγισμα, είτε για κάτι πιο πολύπλοκο. Μια σημαντική ανακάλυψη, που έκαναν επιστήμονες, όμως, μπορεί να βάλει τέλος στα σφραγίσματα.

Κατάφεραν να ανακτήσουν στο σμάλτο των δοντιών (αδαμαντίνη), φτιάχνοντας μια γέλη, που διορθώνει τον σκληρότερο ιστό στο ανθρώπινο σώμα.

Αν και πολλά εργαστήρια έχουν προσπαθήσει να αναδημιουργήσουν το εξωτερικό προστατευτικό στρώμα των δοντιών, η πολύπλοκη δομή του τους έχει δυσκολέψει.

Το σμάλτο των δοντιών δεν μπορεί να επιδιορθωθεί, όταν καταστραφεί, αφήνοντας τους ανθρώπους με χαλασμένα δόντια, που χρειάζονται σφραγίσματα και άλλες οδοντιατρικές εργασίες.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Zhejiang στην Κίνα δοκίμασαν την ουσία σε δόντια, που είχαν αφαιρεθεί από ασθενείς και τα οποία διατηρούνταν σε ένα διάλυμα. Η ουσία κατάφερε να αναδημιουργήσει το κατεστραμμένο σμάλτο μέσα σε μόνο 48 ώρες, σύμφωνα με όσα αναφέρει το περιοδικό Science Advances

Βέβαια χρειάζεται να γίνει περαιτέρω προσπάθεια, καθώς το νέο στρώμα σμάλτου, που δημιουργήθηκε, είχε πάχος μόνο τρία μικρομέτρα (εκατομμυριοστά του μέτρου), περίπου 400 φορές πιο λεπτό από το φυσικό σμάλτο των δοντιών ενός ανθρώπου.

Ωστόσο η γέλη είναι δυνατό να εφαρμοστεί σε διαδοχικές στρώσεις κι έτσι να δημιουργηθεί μία πολύ παχύτερη επιφάνεια.

Προς το παρόν οι ερευνητές δοκιμάζουν τη γέλη σε ποντίκια και ελπίζουν να προχωρήσουν σε επόμενο στάδιο τις δοκιμές σε φυσικές συνθήκες σε ανθρώπους. Πρέπει να επιβεβαιώσουν ότι η ουσία είναι ασφαλής για την ανθρώπινη υγεία και ότι, όντως, είναι δυνατό να αναδημιουργήσει το σμάλτο στο πραγματικό περιβάλλον του στόματος ενός ανθρώπου, που τρώει και πίνει.

 

σμάλτοσφραγίσματα