Έρευνα: 6 μήνες ανοσία για όσους νόσησαν από Κορονοϊό

Παρά το γεγονός ότι δεν αποκλείεται να νοσήσουν ξανά από Κορονοϊό όσοι ήδη νόσησαν, μια νέα έρευνα έρχεται να μας πει ότι 9 στους 10 έχουν αναπτύξει ανοσία για 6 μήνες. Η βρετανική έρευνα επιβεβαιώνει αυτό που προηγούμενες έρευνες ανέφεραν σχετικά με την πιθανότητα να νοσήσουν ξανά από Κορονοϊό τα άτομα που έχουν νοσήσει.

Για τους σκοπούς της έρευνας η Biobank ασχολήθηκε με τις περιπτώσεις 20.000 ατόμων. Όπως αναφέρει ο καθηγητής Ιατρικής και Επιδημιολογίας Ρόρι Κόλινς από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στο 99% των ανθρώπων που νόσησαν αναπτύχθηκαν αντισώματα 3 μήνες μετά την αρχική λοίμωξη ενώ στο 88% μετά από 6 μήνες. Οι ερευνητές κάνουν λόγο για “συντηρητική εκτίμηση” καθώς στα test αίματος εστίασαν σε ένα συγκεκριμένο αντίσωμα και όχι σε όλα τα είδη αντισωμάτων και κυττάρων μνήμης που μπορεί να παρέχουν ανοσιακή προστασία. Τα εν λόγω ευρήματα υποστηρίζουν την απόφαση της κυβέρνησης να καθυστερήσει τη δεύτερη δόση του εμβολίου, όπως ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας καθώς όπως φαίνεται υπάρχει σημαντική και διαρκείας προστασία από τον Κορονοϊό όταν πυροδοτείται η δημιουργία πολλών αντισωμάτων, είτε αυτή γίνεται μέσω της λοίμωξης είτε μέσω του εμβολίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη αντισωμάτων σε δείγμα του πληθυσμού πραγματοποιήθηκε με εντολή της βρετανικής κυβέρνησης ενώ ένα ακόμη ενδιαφέρον εύρημα αναφέρει ότι το ποσοστό των ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον Κορονοϊό αυξήθηκε από 6,6% τον Ιούνιο του 2020 σε 8,8% τον Νοέμβριο. 

Τέλος, σύμφωνα με την έρευνα ενώ το 13,5% των ατόμων κάτω των 30 ετών βρέθηκαν να έχουν αντισώματα έναντι του κορονοϊού, το ποσοστό ήταν μόνο 6,7% μεταξύ των ατόμων άνω των 70 ετών. Ακόμη, παρότι στους λευκούς ήταν 8,5%, στους μαύρους έφθανε το 16,3%. Μεγάλες ήταν και οι γεωγραφικές διαφορές: Στο Λονδίνο, το 12,4% βρέθηκαν με αντισώματα, έναντι μόνο 5,8% στη νοτιοδυτική Αγγλία και 5,5% στη Σκωτία.

Ακόμη, η μελέτη βρήκε – με βάση συνεντεύξεις από όσους αρρώστησαν – ότι το 25% όσων μολύνθηκαν ήταν ασυμπτωματικοί, ενώ το 40% δεν είχαν καθόλου «κλασικά» συμπτώματα Covid-19, όπως επίμονο ξηρό βήχα, πυρετό ή απώλεια όσφρησης/γεύσης.

κορονοϊόςαντισωματαεμβολιασμός κατά του κορονοϊού