Έρευνα: Ο μεσημεριανός ύπνος ευεργετικός για την υγεία

Ο μεσημεριανός ύπνος μας αναζωογονεί για να συνεχίσουμε ακόμη πιο παραγωγικά το υπόλοιπο της μέρας. Όσοι έχουν τη δυνατότητα για μεσημεριανή σιέστα στην πραγματικότητα κάνουν ένα τεράστιο δώρο στον εαυτό τους αρκεί αυτή να μην ξεπερνά τη μία ώρα, δημιουργώντας προβλήματα στον βραδινό ύπνο. Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο General Psychiatry κάνει λόγο για τα σημαντικά οφέλη του ύπνου στην εγκεφαλική λειτουργία, εστιάζοντας στο πώς μπορεί να επηρεάσει θετικά, κυρίως, τα ηλικιωμένα άτομα.
 
Για τους σκοπούς της έρευνας οι επιστήμονες ασχολήθηκαν με τις περιπτώσεις 2.214 ατόμων πάνω από 60 ετών που χουν σε μεγαλουπόλεις της Κίνας όπως το Πεκίνο, η Σαγκάη και η Σιάν. Τα 1.534 άτομα από αυτά που συμμετείχαν στην έρευνα κοιμήθηκαν το μεσημέρι ενώ τα υπόλοιπα 680 δεν κοιμήθηκαν. Ο χρόνος που ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να κοιμηθούν ήταν από 5 λεπτά έως 2 ώρες μετά το μεσημεριανό τους φαγητό ενώ ρωτήθηκαν αν και πόσο συχνά κοιμούνται στη διάρκεια της εβδομάδας. 
 
Στη συνέχεια όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις υγείας καθώς και εξέταση αξιολόγησης της αντίληψής του,ς όπως Mini Mental State ή Δοκιμασία Σύντομης Γνωστικής Εκτίμησης προκειμένου να διαγνωστεί αν έπασχαν από άνοια. Άλλα τεστ στα οποία υποβλήθηκαν οι συμμετέχοντες, εξέταζαν την αντίληψη, την παρατηρητικότητα, τη δυαντότητα επίλυσης προβλημάτων και φυσικά την λεκτική ευχέρεια ή την επίγνωση τοποθεσίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι ηλικιωμένοι που είχαν κοιμηθεί το μεσημέρι παρουσίαζαν αισθητά καλύτερα αποτελέσματα λειτουργίας του εγκεφάλου σε όλα τα παραπάνω επίπεδα, σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους που δεν είχαν κοιμηθεί το μεσημέρι. 
Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα προβλήματα της γεροντικής άνοιας όπως και η νόσος Αλτσχάιμερ, ξεκινούν πια από όλο και μικρότερη ηλικία. Η ξεκούραση του εγκεφάλου κατά τη μεσημεριανή σιέστα φαίνεται πως είναι σημαντική, αφού οι ηλικιωμένοι παρουσίασαν καλύτερη λεκτική ευχέρεια, λειτουργική μνήμη και βελτιωμένη αντίληψη του χώρου. 
μεσημεριανός ύπνος